Arama

Mübarek Ramazan ayından bize kalanlar

On bir ayın sultanı Ramazan ayını hüzünlü bir şekilde uğurlarken, bize bıraktığı sıhhatli bir vücut, güzel amelli işler ve maddi-manevi olarak yaşamımızdaki birçok değişiklik ile bizi Ramazan'a kavuşturup, oruç tutma fırsatını verdiği için Rabbimize hamd ü senada bulunuyor ve yaşadığımız bu güzel ayda Fikriyat olarak neler işledik kısaca değiniyoruz.

  • 3
  • 27
OSMANLI MUTFAĞINDA PİŞEN EN ÖZEL 20 YEMEK
OSMANLI MUTFAĞINDA PİŞEN EN ÖZEL 20 YEMEK

Osmanlı mutfağında kimi yemekler var ki, tarih boyunca en özel sofraların baş tacı oldular. Orta Asya, Anadolu, Selçuklu ve devamında Osmanlı ile şekillenen kültür, mutfakların da bir parçası oldu ve Osmanlı mutfağı, dünyanın en büyük füzyon mutfağı haline geldi. Fikriyat olarak, Osmanlı mutfağında pişen en özel 20 yemeği sizler için derledik.

Osmanlı mutfağında pişen en özel 20 yemek haberimizin devamını okumak için tıklayın…

  • 4
  • 27
GURBETTE RAMAZAN AYI NASIL YAŞANIRDI?
GURBETTE RAMAZAN AYI NASIL YAŞANIRDI?

"Yemeklerimizi ihzara başladık. Hayatımızda birdenbire gelen bu tahavvül (değişim) hizmetçimiz Japon kadınını ve komşularımızı daha şaşırttı. Dinimizin kudsiyetini takdire bir vesile oldu." Osmanlı gazetecisi Hasan Fehmi bu satırlarda yüz yıl öncesindeki bir gurbet Ramazan'ını anlatıyor. Rahmet ve bereket ayı olan Ramazan, her asırda en güzel şekilde yaşanır ama gurbette yaşanan Ramazan'ın tadında farklı bir his vardır. Sizler için Japonya ve Paris'te yaşanan gurbet Ramazan'ına dair hatıraları derledik.

Gurbette Ramazan ayı nasıl yaşanırdı? Haberimizin devamını okumak için tıklayın.

  • 5
  • 27
OSMANLI'NIN KÖKLÜ GELENEĞİ HELVA SOHBETLERİ NEDİR?
OSMANLI’NIN KÖKLÜ GELENEĞİ HELVA SOHBETLERİ NEDİR?

Osmanlı'da sevinçte, kutlamada, zafer kazanmada hatta Ramazan ayında da özel olarak pişirilip yenen bir gıda olan helva için sohbetler düzenlendiğini biliyor muydunuz? Sizler için Osmanlı'da köklü bir gelenek olarak karşımıza çıkan helva sohbetlerinin tarihini derledik.

Osmanlı'nın köklü geleneği helva sohbetleri nedir? Haberimizin devamını okumak için tıklayın.

  • 6
  • 27
OSMANLI'DA RAMAZAN AYI YAKLAŞTIĞINDA NE GİBİ TEDBİRLER ALINIRDI?
OSMANLI’DA RAMAZAN AYI YAKLAŞTIĞINDA NE GİBİ TEDBİRLER ALINIRDI?

Osmanlı'da Ramazan ayı yaklaştığında ilk önce devlet hazırlıklara başlar, bütün devlet daireleri kendilerine düşen işleri yerine getirmek için koştururlardı. İmparatorluğun başkentinde Ramazan ayında yaşanacak bir sıkıntı aynı zamanda halife de olan Osmanlı padişahının otoritesini zedeleyebileceği için her şeye dikkat edilirdi. Ramazan geldiğinde en başta padişah bizzat yazdığı emirlerle, yani hatt-ı hümâyunlarıyla yapılması gerekenler konusunda sadrazama emir verirdi. Bu emirler Şaban ayının sonlarında "Ramazan Tenbihnamesi" adı altında yayınlatılarak halkın dinî ve ahlâkî davranışlarına dikkat etmeleri hususunda uyarılması sağlanırdı.

Osmanlı'da Ramazan ayı yaklaştığında ne gibi tedbirler alınırdı? Haberimizin devamını okumak için tıklayın.

  • 7
  • 27
MEVLANA’DAN RAMAZAN VE ORUÇLA İLGİLİ ASIRLARI AŞAN SÖZLER
MEVLANA’DAN RAMAZAN VE ORUÇLA İLGİLİ ASIRLARI AŞAN SÖZLER

Mutasavvıf, alim ve şair olan, eserleriyle çığır açan Hz. Mevlana, Ramazan ve oruçla ilgili asırları aşan sözler söylemiş; orucun insanın kurtuluş vesilesi olduğunu vurgulamıştır. Sizler için Mevlana'nın Divan-ı Kebir adlı eserinden Ramazan ve oruçla ilgili alıntıları derledik.

Mevlana'dan Ramazan ve oruçla ilgili asırları aşan sözler haberimizin devamını okumak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN