Arama

Mübarek Ramazan ayından bize kalanlar

On bir ayın sultanı Ramazan ayını hüzünlü bir şekilde uğurlarken, bize bıraktığı sıhhatli bir vücut, güzel amelli işler ve maddi-manevi olarak yaşamımızdaki birçok değişiklik ile bizi Ramazan'a kavuşturup, oruç tutma fırsatını verdiği için Rabbimize hamd ü senada bulunuyor ve yaşadığımız bu güzel ayda Fikriyat olarak neler işledik kısaca değiniyoruz.

  • 1
  • 27
SULTAN ABDÜLHAMİD RAMAZAN AYINI NASIL GEÇİRİRDİ?
SULTAN ABDÜLHAMİD RAMAZAN AYINI NASIL GEÇİRİRDİ?

Sultan II. Abdülhamid Han'ın yaşamı hakkında çok fazla yazılıp çizilse de onun özel hayatıyla ilgili birçok bilgiyi kızları Ayşe Osmanoğlu ve Şadiye Osmanoğlu'nun derlediği hatıralarından öğreniyoruz. O zamana ilişkin en değerli kaynak niteliğindeki bu kitaplar, Sultan Abdülhamid'in yaşamı, Yıldız Sarayı ve Osmanlı Devleti'nin son dönemine dair birçok olaya ışık tutuyor.

Birçoğumuzun "Nerede o eski Ramazanlar?" diye yakın geçmişe özlem duyduğu bugünlerde Yıldız Sarayı'na, Sultan II. Abdülhamid'in Ramazanlarına doğru tarihte kısa bir yolculuğa çıkıyoruz. Fikriyat olarak, o dönemin Ramazanlarını bize aktaran Şadiye Sultan'ın kaleminden, Abdülhamid'in Ramazanlarını sizlerle buluşturuyoruz.

Sultan Abdülhamid'in Ramazanları haberimizin devamını okumak için tıklayın…

  • 2
  • 27
RAMAZAN’A DAİR ANILARINI KALEME ALAN 5 YAZAR
RAMAZAN’A DAİR ANILARINI KALEME ALAN 5 YAZAR

"Nerede o eski Ramazanlar" diye iç geçirenler için bu mübarek aya dair anılarını kaleme alan 5 yazarı Fikriyat olarak sizlerle buluşturduk.

Ruşen Eşref Ünaydın, bir sohbet edasıyla yaptığı görüşmeleri "Diyorlar Ki" adlı eserinde derlemiş; Ramazan'a dair şu sözleri kaleme almıştı: "Ah, o iftar sofralarının güzelliği! Çini tabaklar içinde birçok çiçek gibi renk renk duran reçelleriyle, etrafını birer hilal gibi alan kokulu yarım simitleriyle adeta bahçe göbeklerini andırırlardı…"

Ramazan'a dair anılarını kaleme alan 5 yazar haberimizin devamını okumak için tıklayın…

  • 3
  • 27
OSMANLI MUTFAĞINDA PİŞEN EN ÖZEL 20 YEMEK
OSMANLI MUTFAĞINDA PİŞEN EN ÖZEL 20 YEMEK

Osmanlı mutfağında kimi yemekler var ki, tarih boyunca en özel sofraların baş tacı oldular. Orta Asya, Anadolu, Selçuklu ve devamında Osmanlı ile şekillenen kültür, mutfakların da bir parçası oldu ve Osmanlı mutfağı, dünyanın en büyük füzyon mutfağı haline geldi. Fikriyat olarak, Osmanlı mutfağında pişen en özel 20 yemeği sizler için derledik.

Osmanlı mutfağında pişen en özel 20 yemek haberimizin devamını okumak için tıklayın…

  • 4
  • 27
GURBETTE RAMAZAN AYI NASIL YAŞANIRDI?
GURBETTE RAMAZAN AYI NASIL YAŞANIRDI?

"Yemeklerimizi ihzara başladık. Hayatımızda birdenbire gelen bu tahavvül (değişim) hizmetçimiz Japon kadınını ve komşularımızı daha şaşırttı. Dinimizin kudsiyetini takdire bir vesile oldu." Osmanlı gazetecisi Hasan Fehmi bu satırlarda yüz yıl öncesindeki bir gurbet Ramazan'ını anlatıyor. Rahmet ve bereket ayı olan Ramazan, her asırda en güzel şekilde yaşanır ama gurbette yaşanan Ramazan'ın tadında farklı bir his vardır. Sizler için Japonya ve Paris'te yaşanan gurbet Ramazan'ına dair hatıraları derledik.

Gurbette Ramazan ayı nasıl yaşanırdı? Haberimizin devamını okumak için tıklayın.

  • 5
  • 27
OSMANLI'NIN KÖKLÜ GELENEĞİ HELVA SOHBETLERİ NEDİR?
OSMANLI’NIN KÖKLÜ GELENEĞİ HELVA SOHBETLERİ NEDİR?

Osmanlı'da sevinçte, kutlamada, zafer kazanmada hatta Ramazan ayında da özel olarak pişirilip yenen bir gıda olan helva için sohbetler düzenlendiğini biliyor muydunuz? Sizler için Osmanlı'da köklü bir gelenek olarak karşımıza çıkan helva sohbetlerinin tarihini derledik.

Osmanlı'nın köklü geleneği helva sohbetleri nedir? Haberimizin devamını okumak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN