Arama

Kavram inşa eden şair: Sezai Karakoç

İki sene önce vefat eden edebiyat ve düşünce tarihimizin en önemli isimlerinden olan merhum üstad Sezai Karakoç; herkesin sustuğu dönemlerde konuşması, mücadelesinden hiç vazgeçmemesi, etrafındaki gençlerle ilgilenmesi ve her cenahtan okuyucusunun olması ile bilinen ahlak abidesi bir şair ve kurucu bir mütefekkirdi. Karakoç'un edebi ve kültürel hayatının ayak izlerini takip ettik.

◼ Edebi türlerin hemen hepsinde eser veren Sezai Karakoç, sanatı Allah'a (CC) ulaşmanın ve güzel olanı dile getirmenin alanı olarak gördü.

◼ Kaleme aldığı cümleleriyle düşünce ve sanat hayatımızı aydınlatan Karakoç, daha çok şiirleriyle tanındı. "Diriliş" fikri ile hafızalara kazınan büyük ustanın zihnini; şiir, düşünce, medeniyet ve diriliş kavramları ile özetleyebiliriz.

SEZAİ KARAKOÇ'UN HATIRALARI

Karakoç'un komple bir sanatçı oluşu, kendisinden sonraki kuşaklar üzerinde geniş bir etkileme ve hayranlık oluşturmasına zemin hazırladı. Başaran,

"Sezai Karakoç'un sanatçı yönü; onun düşünce dünyasından, fikir adamlarından bağımsız değil. Onu besleyen temel argümanlardan birisi zaten dünya görüşüdür. Diriliş adını verdiği bir kavram çerçevesindeki bir anlamda sistematik bir düşünce üretebilmiş, kurucu bir düşünür dememizin sebebi de o zaten." ifadeleri ile büyük şairin sanatçı kişiliğini vurguladı.

Düşünce dünyasını sürekli olarak besleyen Sezai Karakoç aynı zamanda yaşantısıyla ideal bir Müslümandı. Bir sistem içinde yürüyen Karakoç çizgisine de bu minvalde değinen şair,

"Kurucu düşünürlüğün temelinde fikirlerini bir sistem dahilinde aktarabilmesi burada çok önemli. Sezai Karakoç şiiri geçmiş ve şimdi arasındaki bağları aynı zamanda kurmuş bir şiir. Bir şair olarak da kurucu bir şair olduğunu söyleyebiliriz." sözleri ile Sezai Karakoç düşüncesinin diriliğine dikkat çekti.

SEZAİ KARAKOÇ'UN KİTAPLARI

◼ Esasında büyük bir mütefekkir olan Sezai Bey, nesirleri ile 20. yüzyıl Türkiye'sinin en önemli fikri akımlarından birini besledi. Etrafında toplanan "diriliş" nesli ve düşüncesi, ilerleyen yıllarda Türkiye'nin yönetici kadroları oldu.

Sezai Karakoç'un hüviyet kağıdı diyebileceğimiz, sığındığı hatta evini içine inşa ettiği mekan "Diriliş" olmuştur. Büyük şair düşünce ve şiir dünyasını bu mefhum etrafında inşa eder. Ahmet Edip Başaran,

"Diriliş; bir seyyâliyeti, bir akışkanlığı içinde bir sürekliliği, dinamizmi barındıran kelimedir. Bu kavram çerçevesinde bize, bir tez enflasyonu içerisinde -modernleşme hikayemiz biraz bir tez enflasyonu şeklinde cereyan etmiştir- hakiki tezin aslında kendi kurucu düşüncemiz olduğunu anlayabiliriz. Çünkü Sezai Karakoç, "Biz hiçbir şeyin "anti"si değiliz, Biz müslümanız" der. Sezai Karakoç ele aldığı bütün meselelerde; sanatsal bir mesele veya düşünsel bir meselede kesinlikle hemen bir kavram haritası çerçevesinde bize aktarmayı tercih etmiştir. Bu anlamda kendi kavramlarını inşa ederek "Diriliş" fikriyatını bir nevi sistematize etmiştir." ifadeleri ile Karakoç ve "Diriliş" kavramını detaylıca anlatır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN