Arama

İran mimarisinin zarif örneği: Burucerdi Evi

Anadolu'ya geçmeden önce milletimizin yegane durağı olan İran bugün hala Türk - İslam eserleri ile öne çıkıyor. Burucerdi Evi, İran'ın dünyaca meşhur bölgesi İsfahan'a bağlı Kaşan şehrinde bulunur. "Burucerdi Evi"nin öne çıkan özelliği ise temelinde büyük bir aşk hikayesinin yer alıyor olması...

◾ Rivayete göre semaver tüccarlığı yapan Netenzi ailesinin oğlu Mehdi, halı tüccarlığı yapan Tabatabai ailesinin kızına aşık oluyor.

◾ Bunun üzerine şehrin bilinen tüccarlarından Hasan Netenzi, oğlu Mehdi'ye yine şehrin ileri gelen tüccarlarından Cafer Tabatabai'nin kızını istiyor.

Gönül coğrafyamız

◾ Ancak gönlü kızını bu delikanlıya vermekten yana olmayan Tabatabai, aileyi bundan vazgeçirmeye çalışıyor.

◾ Bunun için de Tabatabai, kızını ancak kendi evi gibi güzel bir evde yaşaması şartıyla evlendirebileceğini söylüyor.

Camilerin temelini oluşturan ibadet mahali: Namazgah

◾ Hasan Netenzi de oğlunun aşkı karşısında bu şartı kabul ediyor. Baba ve oğul birkaç yıl evi nasıl yapacaklarına dair fikir yürütüyor ve inşaata başlıyor.

◾ Evin uzun yıllar bitmeyeceği anlaşıldığında da aileler düğünü yapmaya karar veriyor. Düğünden sonra Medhi ve eşi, Tabatabai'nin evinde yaşamaya başlıyor ve devam eden inşaat nedeniyle 7 yılı bu evde geçiriyor.

İslam mimarisinin kıblesi: Kabe

◾ Geçen 7 yılın ardından evin kaba inşaatı ve küçük bir kısmının bitmesiyle kendi evlerine geçme zamanının geldiğini düşünen gelin ve damat, inşaat halindeki evlerine taşınıyor.

◾ Evin ince işleri ve tefrişatının bitmesi ise 11 yıl sürüyor. Geçen 18 yılın ardından iki aşık bugün hala ayakta olan ve müze olarak hizmet veren Burucerdi Evi'ne tam olarak yerleşebiliyor.

Yeni dünya düzeni nasıl kuruldu?

◾ Bu durumda akıllara "Netenzilerin evinin adının neden Burucerdi" olduğu sorusu gelebilir. Bunun sebebi ise semaver tüccarı olan Hasan Netenzi'nin işi gereği sık sık Burucerd şehrine seyahatte bulunması ve Burucerdi lakabıyla bilinmesi.

◾ Daha önce konut olarak kullanılan Burucerdi Evi şimdilerde müze olarak hizmet veriyor.

İslam mimarisinin halifeleri payidar kılan mekanı: Maksure

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN