Arama

İslam tarihinin unutulmaz konuşmaları

İslam tarihi içinde bulunan önemli dönüm noktaları, dinin yayılmasında ve siyasi güç kazanılmasında büyük rol oynamıştır. Hicret, Endülüs'ün fethi, Malazgirt zaferi bunlara örnektir. Bu önemli olaylar gerçekleşmeden önce Müslümanlar önemli konuşmalara şahitlik etmiştir. Sizce Tarık bin Ziyad Endülüs'ün fethinden önce hangi konuşmayı yapmıştır? Sultan Alparslan hitabetiyle Müslümanların kalplerini nasıl kuvvetlendirmiştir? Peki, Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fetheden orduyu nasıl hazırlamıştır?

  • 3
  • 11
Tarık bin Ziyad
Tarık bin Ziyad

📌 İslam tarihinde en önemli komutanlardan biridir, Tarık bin Ziyad. Afrika'dan İspanya'ya geçip 'Şimdi gemileri yakın!' emrini verdiğinde on iki bin kişilik İslam ordusunu çok zorlu bir savaş bekliyordu. Karşılarında Kral Rodrik'in yüz bin kişilik ordusu duruyordu. Sekiz gün süren şiddetli savaştan sonra İslam ordusu galip geldi. Savaş sonunda Kral Rodrik'in ordusu dağıldı kendisi de öldü. İspanyollar Müslümanlar için 'Ülkemize gökten mi indiklerini, yoksa yerden mi çıktıklarını bilemediğimiz insanlar geldi' diyordu.

📌 Bu savaş sonucunda İspanya'daki halka zulmetmekte olan Vizigotların üç yüz elli yıllık hakimiyetleri sona erdi ve sekiz yüz yıl sürecek olan Endülüs İslam medeniyeti başladı. Batı Avrupa'da büyük bir dönüşüme yol açan bu savaş öncesinde ise Tarık bin Ziyad'ın askerlerini cesaretlendirmek için yaptığı konuşma ise tarih sayfalarından hiç silinmedi.

Hz. Peygamber'in katibi Halid bin Said kimdir?

➡ Askerlerim! Görüyorsunuz ki, arkanızda deniz, önünüzde düşmanlar ve kaçacak hiçbir yeriniz yok. Vallahi, sabır ve sebattan başka yapacağınız bir şey de yok. Düşmanımızın bütün gücüyle üzerimize geldiği apaçık ortada. Üstelik yiyeceği ve teçhizatı da bol. Halbuki bizim kılıçtan başka silahımız ve düşmanın elinden alacağımız yiyecekten başka erzakımız yok. Şu durumumuz, hiçbir şey yapmadan birkaç gün devam etse kuvvetten kesiliriz. Bizden korkan düşman da halimizi görüp bize karşı cesaretlenir.

➡ Bu kötü akıbete düşmekten kendinizi koruyarak düşmana karşı görevinizi gereğince yapınız. Müstahkem şehirler ve güçlü düşman karşınızdadır. Ölümden korkmazsanız bu fırsatı değerlendirmek ve zafere ulaşmak mümkündür. Şunu kesinlikle biliniz ki, bu savaşta ben de sizden daha fazla emniyette değilim. Yine biliniz ki, eğer şu zorluklara biraz sabrederseniz daha müreffeh bir hayata kavuşursunuz. En ucuz malın can olduğu bu pazara sadece sizi sürmüyor, bilakis önce kendi canımdan başlıyorum.

➡ Canınızı düşünerek benden yüz çevirmeyiniz. Siz de benden daha fazla bir zorluğa katlanmayacaksınız. Sizin payınıza da bana düşenden fazlası düşmeyecek. Hepimiz aynı kaderi paylaşıyoruz. Müminlerin emiri, kahramanları içinden sizi seçti, çünkü sizin savaştan korkmadığınıza ve süvarilerle çekinmeden vuruşacağınıza güveni sonsuzdur. Böylelikle İslam dinini bu ülkeye yerleştireceğinize inanıyor. Elde edeceğiniz ganimetin tamamı sizindir. Allah yardımcınız olsun. İki cihanda da sizin bahadırlığınız anılacaktır. Biliniz ki, sizi davet ettiğim şeye ilk icabet eden ben olacağım!"

  • 5
  • 11
Alparslan
Alparslan

📌 Büyük Selçuklu Devleti'nin ünlü komutanı Alparslan'ın kazandığı sayısız zaferin içinde Malazgirt Zaferi, şüphesiz en önemli olanı… Alparslan Mısır seferindeyken Bizans imparatoru Diyojen Türkler'i Anadolu'dan atmak için büyük bir ordu hazırladı. Alparslan da Mısır seferini iptal edip Bizans'ı durdurmak için geri döndü.

📌 İki ordu Malazgirt'te karşılaştı ve Büyük Selçuklu Devleti büyük bir zafer kazandı. Bağdat'ta bulunan Abbasi halifesi o günkü Cuma hutbelerinde İslam ordusunun galip gelmesi için dualar ettirdi. Malazgirt önlerine geldiğinde Alparslan, ordusuna büyük bir nutuk verdi ve onları cihada teşvik etti:

📌 Alparslan, Malazgirt'te savaş meydanında Cuma namazı sonrasında konuşmasına şöyle başladı:

➡ "Ya Rabbi! Seni kendime vekil yapıyor, azametin karşısında yüzümü yere sürüyor ve senin uğrunda savaşıyorum. Ya Rabbi! Niyetim halistir, bana yardım et, sözlerimde hilaf varsa beni kahret. Ey Askerlerim! Eğer şehit olursam bu beyaz elbise kefenim olsun. O zaman ruhum göklere çıkacaktır. Benden sonra Melikşah'ı tahta çıkarınız ve ona bağlı kalınız. Zaferi kazanırsak istikbal bizimdir.

Biz ne kadar az olursak olalım, onlar ne kadar çok olurlarsa olsunlar, bütün Müslümanların minberlerde bizim için dua ettikleri şu saatte kendimi düşman üzerine atmak istiyorum. Ya muzaffer olur, gayeme ulaşırım; ya şehit olarak cennete giderim. Sizlerden beni takip etmeyi tercih edenler takip etsin. Ayrılmayı tercih edenler gitsinler. Burada emreden sultan ve emredilen asker yoktur. Zira bugün ancak ben de sizlerden biriyim, sizlerle birlikte savaşan gaziyim. Beni takip edenler ve nefislerini ulu Tanrı'ya adayanlardan şehit olanlar cennete, sağ kalanlar ise ganimete kavuşacaklardır."

İslam'ın ilk diplomatı Amr ibn Ümeyye kimdir?

  • 7
  • 11
Esad bin Zürare
Esad bin Zürare

➡ Zekvan bin Abdülkays ile birlikte Mekke'ye geldiğinde Hz. Muhammed'in onlara Kur'an'dan ayetler okuması üzerine Zekvan ile birlikte Müslüman oldu. Müslüman olduktan sonra kavmine dönüp İslam'ı anlatmaya başladı. Medine'de ilk Cuma namazını o kıldırdı. Birinci Akabe biatında on iki Medineli Müslüman ile birlikte hazır bulundu. İkinci Akabe biatında Hz. Abbas'ın Medinelilerin sadakatlerini sorgulaması üzerine Esad bin Zürare şu sözleri söyledi: Ya Rasûlallah! Biz kendimizi, oğullarımızı ve kadınlarımızı koruduğumuz şeylerden, seni de savunacak ve koruyacağız. Eğer ahdimizi bozarsak, Allah'ın ahdini bozmuş bedbaht, yaramaz kimseler olmuş oluruz. Ya Rasûlallah! Bu sana karşı sadakat yeminimizdir. Yardımına sığınılacak, ancak Allah'tır" dedi. Sonra da Abbas b. Abdulmuttalib'e hitaben;

➡ "Sana gelince, Peygamber'in (s.a.s) önünde bize söz dokunduran kişi! Biz uzak-yakın bütün akrabalarımızı karşımıza alma pahasına şehadet etmişiz ki, bu zat Allah'ın Rasûlü'dür. Allah onu, beraberindeki Kur'ân ile göndermiştir. Kendisi asla yalancı değildir. Getirmiş olduğu Kur'ân da insan sözüne benzemez. Rasûlullah hakkında bizim ne söylememizi istiyorsan onu bize belirt!" dedi ve Allah Rasûlü'ne dönerek; "Ey Allah'ın Rasûlü! Bizden kendin için dilediğin sözü al. Rabbin için de istediğini şart koş!"dedi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN