Arama

Peyami Safa hakkında bilinmeyen 10 detay

"Dokuzuncu Hariciye Koğuşu", "Fatih Harbiye" ve "Cingöz Recai"nin de aralarında bulunduğu onlarca unutulmaz esere imza atan roman yazarı, gazeteci ve fikir adamı Peyami Safa'nın soy kütüğünün Akşemseddin'e kadar uzandığını biliyor muydunuz? Peyami Safa'yı ölüm yıl dönümünde bilinmeyenleri ile anıyoruz.

Babası İsmail Safa, Servet-i Fünun dönemi şairlerindendir. 'Anadan doğma şair' olarak tanınır.

➡ Ne yazık ki İsmail Bey, Peyami henüz iki yaşındayken vefat eder. Bu yüzden Peyami, edebiyat çevrelerinde uzun süre 'Safa'nın yetimi' olarak bilinir.

  • 4
  • 15
ROMANLARINI TAKMA ADLA YAZDI
ROMANLARINI TAKMA ADLA YAZDI

➡ Peyami Safa, varlıklı bir ailenin çocuğu değildi ve zor şartlar altında kendini yetiştirdi. Üstelik hep hastaydı. Hayatı boyunca tatil yapmaksızın yazmasına rağmen kıt kanaat geçindi.

➡ Bu durumu 'yaratıcı sefalet' olarak niteledi: "Fakirlik ve hastalık dirilticidir; korkutur ve iradeyi kamçılar; uyuklayan enerjileri ayaklandırır... Başarmak için korku da ümit kadar şarttır. İnsana fakirliğin ve insanlığın öğrettiklerini hiçbir okul ve kitap veremez."

➡ Peyami'nin 'kalemini saban gibi kullandığı' takma adı Server Bedi idi. Peyami bu adla birçok polisiye kitap yazmıştır.

➡ Edebi değeri diğer romanlarından düşük görülmesine rağmen bu kitapların bazıları 1920'li yıllarda 70 bin gibi tirajlara ulaşmış ve esasen yazar geçimini daha çok bu ikinci adı sayesinde sağlamıştır.

A'dan Z'ye Peyami Safa

➡ Peyami'nin takma adla kaleme aldığı polisiyelerin en önemli kahramanı ise Cingöz Recai'dir.

İlk olarak 1924 yılında 10 kitaplık bir dizi olarak yayımlanır. Okuyucudan beklenenin çok üzerinde ilgi görmesi üzerine 1925 yılında seriye 10 kitap daha eklenir. Peyami, Cingöz Recai serileriyle başladığı polisiye kitaplarını farklı isim ve kahramanlarla sürdürmüştür.

  • 7
  • 15
YEDİ YIL KOLUNUN KESİLMESİ ENDİŞESİYLE YAŞADI
YEDİ YIL KOLUNUN KESİLMESİ ENDİŞESİYLE YAŞADI

➡ Peyami Safa'nın 1930 yılında yayımlanan bir nevi 'çıkış' romanı Dokuzuncu Hariciye Koğuşu'dur. Kitapları arasında kendi hayatından en çok iz taşıyan eseridir.

➡ Çocukluğunun yedi yılını iltihap kapan sağ kolunun kesilmesi endişesiyle geçiren ve sonu gelmez tedavi süreçleri atlatan yazar, romanında benzer acıları ayağı nedeniyle yaşayan bir kahramanı anlatır. Kitap, Peyami'nin genç yaşında büyük bir romancı kabul edilmesini sağlar.

Peyami Safa'nın otobiyografik romanı 9. Hariciye Koğuşu hakkında 10 bilgi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN