Arama

15 ünlü edebiyatçının az bilinen yönleri

Eserlerinden yola çıkarak tanıştığımız Türk ve dünya edebiyatının usta kalemleri, kitaplarıyla olduğu kadar bilinmeyen yönleriyle de her daim okuyucu tarafından merak ve ilgiyle karşılanır. Hayranlık duyduğumuz yazarların yaşamları, alışkanlıkları ve ilham kaynakları oldukça şaşırtıcı… Kimi yazar hayatı boyunca beğenilme arzusu duyup çirkinliğinden dem vurmuş; kimi temizlik, diksiyon, yaşlanmak gibi takıntılara sahip olmuş; kimi de yaşamı boyunca uykusuzluktan çekmiş... Peki, Cahit Zarifoğlu hangi şaşırtan isteğiyle Cemal Süreya'ya mektup yazmış? İşte ünlü edebiyatçıların az bilinen yönlerine dair detaylar…

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 3
  • 15
OKUMANIN ÖNÜNDE HİÇBİR ENGEL TANIMAYAN CEMİL MERİÇ
OKUMANIN ÖNÜNDE HİÇBİR ENGEL TANIMAYAN CEMİL MERİÇ

Ünlü düşünür ve yazar Cemil Meriç edebiyatın en çok kitap okuyan yazarlarından biriydi. En ünlü sözleri kitap okumak üzerine olan Cemil Meriç gözlerinde oluşan bir rahatsızlık nedeni ile yazıları okumayacak duruma geldiğinde yazarın hayatı kararmaya başladı. Fakat bu sorunu onu okumaktan geri koymamış, hatta çalışma masasının üzerine sandalye koyarak ışığa en yakın alanda kitap okumaya devam etmişti. Artık gözleri göremez duruma geldiğinde ise yakınlarının yardımı ile yazmaya devam etmiş hatta en verimli eserlerini gözlerinin görmediği dönemlerde kaleme almıştı.

Edebiyat hakkında ilginç bilgi

  • 4
  • 15
SENARİST KİMLİĞİ İLE TANPINAR
SENARİST KİMLİĞİ İLE TANPINAR

Edebiyatımızda romanları ve şiirleriyle ön planda olan Ahmet Hamdi Tanpınar, Sergei M. Eisenstein, Charles Chaplin, Ingmar Bergman, JeanLuc Godard gibi ünlü yönetmenlerin filmleri üzerine zaman zaman sivri dilli olmaktan çekinmeyen özgün eleştiriler kaleme almış, üç de senaryo yazmıştı.

İlki, kendi romanı "Sahnenin Dışındakiler"i uyarladığı "İki Ateş Arasında", ikincisi Nabizade Nâzım'ın romanı "Zehra"yı uyarladığı "İki Sevgi Arasında", üçüncüsüyse daha en baştan sinema için yazılmış olan orijinal polisiye hikâye "Yüzük"tü.

  • 5
  • 15
SORBONNE'DA FELSEFE DOKTORASI ALAN İLK TÜRK: NURETTİN TOPÇU
SORBONNE’DA FELSEFE DOKTORASI ALAN İLK TÜRK: NURETTİN TOPÇU

Avrupa'ya tahsile giden Türkler arasında ahlâk üzerinde çalışan ilk öğrenci ve Sorbonne'da felsefe doktorası alan ilk Türk Nurettin Topçu'ydu.

  • 6
  • 15
NEDEN "AKŞAM ŞAİRİ"YDİ?
NEDEN AKŞAM ŞAİRİYDİ?

Hâşimʹin çocukluğu Bağdat'ta, aksi ve sinirli bir baba ile duygusal, merhametli ve oldukça duyarlı bir anne arasında geçmişti. Dicle kenarındaki yaşamı boyunca babasından bulamadığı sıcaklığı ve sevgiyi anneyle tamamlamaya çalışan Haşim için anne, çocukluğun bir parçasıydı. Bu sebeple şiirlerinde çocukluğuna ve annesine duyduğu özlemin yansımaları görülüyordu.

Erken yaşta annesini kaybeden Haşim'i, bir ömür boyu rahatsız eden bir başka hakikat de kendisini beğenmemesiydi. Aydınlık ortamlardan ve güneşten hoşlanmıyordu. Bu mevzu, Haşim'in sanat anlayışındaki akşam esintilerini bir nebze de olsa açığa çıkarıyordu.

Edebi mektup nedir? Edebi mektup örnekleri

  • 7
  • 15
YAHYA KEMAL'İN BAYRAM NAMAZI
YAHYA KEMAL’İN BAYRAM NAMAZI

Türk edebiyatı tarihi içinde "dört aruzcular"dan biri olarak kabul edilen Yahya Kemal Beyatlı, kültürel hayatımız için de önemli bir konumdaydı. Süleymaniye'de Bayram Sabahı gibi muazzam bir şiiri bize miras bırakan ünlü şair, Büyükada'da ikamet ederken bayram namazına gitmeye niyetlendiğini fakat sabah uyanamamak korkusuyla uyuyamadığını ve vakit gelince abdest alıp camiye gittiğini anlatır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN