Arama

Edebiyat hakkında ilginç bilgi

Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünya romanının ismini, Shakespeare'in Fırtına adlı eserinden ilham alarak koyduğunu biliyor muydunuz? Ya da Anthony Burgess'in Otomatik Portakal'ı kanser olduğunu öğrendiğinde karısının geçimi sağlanması için yazdığını biliyor muydunuz? Sizler için edebiyat dünyası hakkında ilginç bilgiyi derledik.

  • 1
  • 40
Cemal Süreya
Cemal Süreya

Cemal Süreya'nın soy isminin eksik harfidir. Usta şairin soy isminden ikinci Y harfini atmasıyla ilgili çeşitli hikâyeler mevcuttur. En bilineni Mülkiye'den okul arkadaşı olan Sezai Karakoç ile Süreya'nın aynı kıza sevdalanmaları sonucu tutuştukları iddiayı kaybetmesiyle soy isminden y harfini attığıdır.

O kızın Karakoç'un ünlü şiiri Monna Rosa'nın kahramanı Muazzez Akkaya olduğu anlatılır. İkinci hikâyeye göre ki bunu kızı Gonca Uslu da teyit eder, iddiaya girmeyi seven şair hafızasının gücüne inanır ve bir telefon numarasının doğruluğu üzerine bir arkadaşıyla iddiaya tutuşur. Kaybeder ve kaybedince de soy isminde bulunan iki Y'den birini atar. Lakin kesin olan Elma şiirindeki "Adımın bir harfini atıyorum" dizesidir.

  • 2
  • 40
Victor Hugo
Victor Hugo

Victor Hugo'nun en önemli başyapıtlarından biri olan ve sayfaları ile göz dolduran Sefiller'i yazmak Victor Hugo'nun epeyce zamanını aldı. Victor Hugo Sefiller'i tamamladığında takvimler 1862 yılını gösteriyordu. Hugo'nun Sefiller üzerinde tam 17 yıl çalıştığı düşünülüyor.

  • 3
  • 40
Cemil Meriç
Cemil Meriç

Bir çağın vicdanı olan Cemil Meriç, düşünce dünyasıyla sadece dönemini değil ondan yıllar sonra gelen nesilleri de etkiledi. Hayatını irfana adamış, münzevi ve mütecessis bir fikir işçisi olan Meriç, yavaş yavaş görme duyusunu kaybetmesine rağmen okumaktan ve yazmaktan hiçbir zaman vazgeçmedi.

  • 4
  • 40
Stephen King
Stephen King

Onu, kalın romanlarıyla, ''O'' romanındaki başkarakterle, satır arasında anlattığı yan hikayelerle, üzerinde çok çalıştığı diyaloglarla ve korkunç olayların arasına sıkıştırdığı kara mizahla tanıyoruz.

Stephen King triskaidekafobiden muztarip, yani 13 sayısından bir hayli korkuyor.

Yazar korkusunu şu sözlerle ifade etti: "13 sayısı söz konusu olduğunda omurgamda aşağı yukarı hareket eden o ürperti asla geçmez. Yazarken 13. ya da 13'ün katı olan bir sayfaya geldiğimde asla durmam, 'güvenli' bir rakama kadar yazmaya devam ederim. 13 yerine 12 adım atmış olmak için evimin merdivenindeki son iki basamağı tek adımda çıkarım. Okurken 94., 193., 382. ya da rakamları toplamı 13 yapan hiçbir sayfada durmam."

  • 5
  • 40
Haruki Murakami
Haruki Murakami

Haruki Murakami dünya çapında ve Türkiye'de en çok okunan yazarlardan biri. Aynı zamanda çağının en üretken kalemlerinden olan Murakami, son yıllarda sürekli Nobel adayları arasında gösteriliyor.

Haruki Murakami ödüllü bir yazar olmadan önce, tam 7 yıl boyunca bir restoran işletti. ''Koşmasaydım Yazamazdım'' adlı eserinde, o günlerde insanlarla içli dışlı oluşunun ve biriktirdiği hikâyelerin sonrasında öykülerine nasıl yansıdığını anlattı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN