Arama

Dünyanın en yüksek 10 yapısı

Tarihte gücü simgeleyen anıtsal yapılar genellikle yüksek uzunluklara ve büyüklüklere sahip bir şekilde inşa edildi. Teknolojinin gelişmesi ve yeni materyallerin keşfedilmesi ile beraber, büyük kentlerde mega yapılar ve gökdelenler, özellikle belirli bölgelerde karakteristik nitelikleriyle belirmeye başladı. Son yıllarda devasa yapılar inşa etme yarışı, yeryüzünde yeni pek çok gökdelenin inşa edilmesiyle sonuçlandı.

  • 3
  • 20
Asansörler
Asansörler

▶ Gökdelen yapılarının en temel parçası asansörlerdir. Asansör yapısı onlarca kata ulaşabilmenin vazgeçilmez mimari yapı taşıdır. Dolayısıyla gökdelen inşa ederken mimarlar için ilk çözülmesi gereken parça asansördür.

Onlarca katı bir arada çıkacağı ve pek çok kişiyi taşıyacağı için asansör sayısı, belirlenmesi gereken ilk faktördür.

🔸🔸🔸

Dünyayı geziyoruz: Kuleler

  • 4
  • 20
Dünyanın en yüksek yapısı: Burc Halife (BAE)
Dünyanın en yüksek yapısı: Burc Halife BAE

Dubai'de yer alan Burc Halife dünyanın en yüksek yapısıdır. İnşası 4 yıl süren bu yapı, 828 metrelik yüksekliğe ve 160 kullanılabilir kata sahiptir.

▶ Burc Halife 124. katında turistler için ayrılmış bir gözlem kulesi barındırır. Etrafında kalan yapıların gecekondu gibi gözüktüğü bu gözetleme kulesi, dünyanın en yüksek seyir mekanlarından birisidir.

🔸🔸🔸

Geleneğin peşinde modern bir mimar Sedad Hakkı Eldem

Burc Halife dünyanın en yüksek yapısı olmanın yanı sıra diğer pek çok alanda da başarılar kaydetmiş ve ödül almış bir yapıdır. Bu başarılar:

▶ En çok katlı yapılar (164), en yüksek bina (önceki Taipei 101-509 m), şimdiye kadar yapılmış her açıdan en yüksek yapı: 828 metre, dünyanın en yükseğe çıkan asansorü, dünyanın en hızlı asansörü (saatte 64 km), dünyanın en yüksekte yer alan camisi (158. katta), en yüksek kendi başına duran yapı: 828 metre, dünyanın en yüksekte yer alan ikinci yüzme havuzu (76. kat), dünyanın en yüksek restoranı (122. katta).

🔸🔸🔸

Mimari eserlerin dayanıklılığını ve aydınlığını sağlayan tonozlar

  • 6
  • 20
Şangay Kulesi (Çin)
Şangay Kulesi Çin

Şangay Kulesi dünyanın 2. ve Çin'in ise en yüksek binasıdır. 632 metre yüksekliğe ve 128 kata (5 adet bodrum kat) sahip kule 380.000 m²'si zemin üstünde olmak üzere toplam 540.000 m² alana sahiptir.

▶ Genel itibariyle yüzde 14 oranında daha az cam kullanılan kule, kare planlı bir yapıya sahiptir. Yapı yağmur suyunu toplayabilme ve kullanabilme özelliği ile alanındaki önemli yapılardan birisidir.

🔸🔸🔸

Çin Seddi ile ilgili 15 ilginç bilgi

  • 7
  • 20
Şangay Kulesi (Çin)
Şangay Kulesi Çin

Mega projelerde ağırlık önemli bir kriterdir. Bu tür yüksek projelerin genel özelliği, temelden geniş başlayan tasarımlar üst katlarda incelerek hem daha az rüzgar yüküne maruz kalmak hem de daha yüksek seviyelere ulaşabilmektir.

▶ Bir mühendislik hilesi de sayılabilecek bu özellikle, her katta aynı forma sahip, tekdüze ve fazla yüksekliğe ulaşamayan yapılar daha dayanıklı bir taşıyıcı sisteme ve daha estetik bir görünüme sahip olur.

🔸🔸🔸

Taşa kazınan tarih: Kitabeler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN