Arama

Sağlık Arası I Hacamat ne zaman yaptırılmalı?

Geçmişi antik çağlara kadar uzanan bu kupa uygulaması olan hacamat, migrenden romatizmal hastalıklara kadar pek çok hastalığa fayda sağlar. "Hacamatın faydaları neler? Hacamat ne zaman yaptırılmalı? Kimler hacamat yaptıramaz? Hacamat detoks mudur? Hacamattan önce ve sonra neler yapılmalı?" gibi pek çok soruyu Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit ile konuştuk.

Hacamat yaptırmak isteyenlerin öncesinde yapması gereken özel bir şey var mı, diyet gibi?

Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit

Herhangi bir diyet yok. Aslında herhangi bir gün sınırlaması da yok dünya genelinde uygulamasında. Ama sadece İslamiyet'e yani daha çok Müslümanlar için tavsiye edilen hadis-i şerifler ışığında Hicri ayların ikinci yarısının tekli günlerinde yani mesela 15. gün, 17. gün, 19. gün, 21. gün gibi günlerde yapılması tavsiye edilmiş. Ama bunun bilimsel olarak çok kanıtlayıcı bir izahı yok.

Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit

Sağlıklı bir insan da hacamat yaptırabilir. Zaman zaman yaptırmalıdır. Vücudumuzda biriken o toksik maddeleri, zehirli maddeleri zaman zaman almak atmak gerekiyor. Nasıl kan almak belli zamanlarda tavsiye ediliyorsa hacamatın da belirli zamanlarda yapılması yani yılda birkaç kere yapılması mutlaka faydalı olacaktır. Yani koruyucu hekimlik açısından faydalı. İlla hasta olmak gerekmiyor ama hasta olmamak için de hacamat yapabilirsiniz.

Hacamat için detoks da diyebilir miyiz?

Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit

Bir nevi detokstur yani preventive medicine dediğimiz önleyici tıptır aslında. Hacamat olan insan daha az hastalanır. Çünkü bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Oradaki hücrelerin uyarılmasıyla birlikte bir taraftan bağışıklık sisteminiz güçleniyor bir taraftan vücuttaki atılan o toksik maddelere bağlı disfonksiyon dediğimiz bozukluklar da düzelmiş oluyor. Ve belli işte yorgunsanız yorgunluğunuz gidebiliyor daha dinç bir vücut kazanabiliyorsunuz.

Peki, yılda kaç defa yaptırmamız gerekiyor?

Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit

Yılda 2-3 defa yapmak yeterli olabilir. Duruma göre yani siz temiz bir ortamda yaşıyorsanız belki yaptırmamanız da gerekebilir ama çok fazla hava kirliliğinin olduğu toksik ortamda, stres ortamında yaşıyorsanız gerekebilir. Bunu çok kurala bağlamak da doğru değil. İhtiyaca, yaşadığınız ortama, çevreye, yaşa göre değişen bir olay.

Hacamat yaptırıldıktan sonra özel olarak bir şey yapmamız gerekiyor mu?

Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit

Hacamat yaptırıldıktan sonra o yaranın mutlaka steril bir bez ile kapatılması, mümkün olduğu kadar da yara iyileştirici bir kremin de mesela sarı kantaron biz burada yaygın olarak kullanıyoruz, kullanılarak yaranın hızlı bir şekilde kapatılmasının sağlanması lazım. Çünkü açık yaralar her zaman enfeksiyona müsaittir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN