Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • Nisan yağmuru faydalı mı? Nisan yağmuru ne zaman toplanır? Nisan yağmuru hakkında bilinmeyenler

Nisan yağmuru faydalı mı? Nisan yağmuru ne zaman toplanır? Nisan yağmuru hakkında bilinmeyenler

Nisan yağmurları olarak bilinen yağmurlar, halk arasında çok değerliydi. 13 Nisan'da başlayan bu yağmurların bolluk, bereket ve şifa getirdiği inanılır, ölüm döşeğindeki hastaların ağzına damlatılırdı. Peki, nisan yağmurlarının bereketi nedir? Nisan yağmurlarının faydaları nelerdir? Nisan yağmuru ne zaman toplanır? İşte sizler için halk nezdinde olağanüstü gücü olduğu düşünülen nisan yağmurları hakkında bilgileri derledik.

Kur'an-ı Kerim'de su ile hayatın doğrudan ilişkili olduğunu "Biz canlı olan her şeyi sudan yarattık." mealindeki ayette belirtir. Su maddi olan her şeye hayat verdiği gibi İslam'da ruhların diriltilmesi için yapılacak ibadetlerin en temel unsurlarından biridir. İslam'ın en temel farzı olan namazı yerine getirmek için mutlaka suyla abdest alınması gerekir.

  • 4
  • 37
NİSAN YAĞMURU NEDİR?
NİSAN YAĞMURU NEDİR?

Rûmî takvime göre nisan ayında yağan yağmurlara verilen isimdir nisan yağmuru. Rûmî takvimle mîlâdî takvim arasında 13 gün fark olduğu için, milâdî 13 Nisan'da başlayıp 12 Mayıs'ta sona erer. Nisan ayı halk arasında "yağmur ayı" veya "yağar ay" olarak da nitelendirilir. Aynı zamanda "kırkikindi yağmurları" da bu aya rastlar.

Nisan, aynı zamanda çiçeklerin açma, çimenlerin yeşerme zamanıdır. Bu ayda meyve ağaçları bu ayda çiçeklenip birçok sebzenin fidesi yetişir. Tarımda verim, önemli ölçüde nisan yağmurlarına bağlıdır. Dîvan şiirinde de "ebr-i nisan" (nisan bulutu) mecazi manada bolluk ve bereketi anlatır.

  • 6
  • 37
DERGAHIN ZEMZEM SUYU
DERGAHIN ZEMZEM SUYU

Nisan yağmurları, Mevlevîler tarafından dergâhta toplanıp üzerine dualar okunarak, bu dergâhın zemzemi olarak dağıtılırdı. Mineral yönünden oldukça zengin olan nisan yağmurları "nisan taşı" denen kaplarda toplanırdı. Nisan taşına Hz. Mevlânâ'nın sarığının ucu batırıldığı için "destar suyu" da denirdi.

Eski kaynaklarda göre, çiftçilerin tohum olarak kullandıkları buğday ve arpaların bereket olsun diye nisan tasına konduğu, ekim zamanında da buradan tohumların alınıp diğer tohumların arasına konarak ekilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN