Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • Mikrop nedir, nasıl bulaşır? Her gün temas halinde olduğumuz en çok mikrop barındıran yerler...

Mikrop nedir, nasıl bulaşır? Her gün temas halinde olduğumuz en çok mikrop barındıran yerler...

Mikroskobik bir organizma olan mikrop, elle tutulamayan ve çıplak gözle görülemeyen bakterilerdir. Bu mikroorganizmalar çok çeşitlidir. Her gün temas halinde olduğumuz mekanların veya eşyaların mikrop yuvası olduğunu biliyor muydunuz? Gün içerisinde, girdiğimiz hemen her ortamda birden fazla mikrobu bünyemize alıyor, bir o kadarını da çevreye bulaştırıyoruz. Peki, bu virüsler en çok nereden ve nasıl bulaşıyor?

  • 3
  • 17
Mikrop vücudumuza girdiğinde ne olur?
Mikrop vücudumuza girdiğinde ne olur?

Vücudumuz mikrobu aldığında, erişkinlerin yüzde 25'inde belirti olmayabilirken, çocuklarda ateş ön planda olur, yaşlılarda ise sekonder bakteriyel enfeksiyon riski daha fazla olur. En sık belirtiler, boğaz kuruluğu, boğaz ağrısı, öksürük, hafif ateş, hapşırma, boğuk ses, burun tıkanıklığı, hafif baş ağrısı, koku ve tat duyusunda azalmadır. Seyrek de olsa beraberinde kas ağrıları yorgunluk, iştahsızlık, titreme görülebilir. Belirtiler ortalama 7 gün sürer. Vakaların dörtte birinde bu süreç 2 haftaya kadar uzayabilir.

Soğuk algınlığı mevcutken özellikle çocuklarla bakteriyel ikincil enfeksiyonun eklenmesi ile grip, orta kulak iltihabı, boğaz enfeksiyonu görülür. Bağışıklık sistemi zayıf bireyler ve yaşlılarda ise daha çok akut bronşit, zatürre, akut bakteriyel sinüzit ve eğer daha da ilerlerse menenjit gibi hastalıkların eklenme riski oluşur. Tüm bunlar istenmeyen komplikasyonlardır. Kronik obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH) ve astıma sahip insanlar, soğuk algınlığına karşı savunmasız olabilir ve durumları daha da kötüleşmemesi için önlem almak zorunda kalabilirler.

ENFEKSİYONLARIN BULAŞMA YOLLARI NELERDİR?

  • 5
  • 17
Soğuk algınlığı nasıl tedavi edilir?
Soğuk algınlığı nasıl tedavi edilir?

Bol bol sıvı almak, bağışıklık sistemi, virüs ile savaşırken bolca dinlenmek ve yatak istirahati, baş ağrısı veya ateşi gidermek için aspirin, parasetamol veya ibuprofen almak (16 yaşından küçük çocuklara aspirin verilmemelidir) gereklidir. Buhar banyosu, tuzlu suyla bol burun temizliği, burun tıkanıklığı belirtilerini hafifletmekte etkili olabilir. Bu tedavilere ek olarak, ABD'de hastaların üçte biri, Avrupa'da yüzde 40 - 70'i alternatif tedavi kullanmaktadır. Alternatif tedavi olarak sıklıkla esansiyel yağlardan oluşan mentol, içinde bir sülfür bileşiği olan "Ajoenc"in etkisinden yararlanmak için sarımsak, çinko ve yüksek dozlarda (günde 1 - 2 gram) C Vitamini alınarak antioksidan etkilerden yarar sağlayabilmektedir.

GRİBE İYİ GELEN BESİNLER NELER?

İşte her gün temas halinde olduğumuz en çok mikrop barındıran yerler...

  • 6
  • 17
Mutfak lavabosu
Mutfak lavabosu

Yapılan araştırmalarda mutfak, en mikroplu yer olarak gösteriliyor. Öyle ki tuvaletinizde santimetreye 100 mikrop düşerken; bu miktar lavabonuzda 100 bin… Bunun nedeni ise tuvaletin lavabodan daha fazla yıkanması. Mikroplar nemli ortamlarda çok daha rahat yayılırlar. Yemek artıkları ise mikroplar için şölendir.

Çözüm ise lavabonuzu sık sık yıkamaktan ve dezenfekte etmekten geçiyor.

ELİNİZİ DOĞRU YIKIYOR MUSUNUZ?

  • 7
  • 17
Mutfak eşyaları
Mutfak eşyaları

Mutfağınızın adeta bir mikrop yuvası olmasının sebebi bulaşık bezi, süngeri gibi mutfak eşyalarının hijyenik kullanılmaması. Bu temizlik malzemeleri mikropların büyümesi için elverişli bir ortama sahip. Araştırmalar sonucunda, 8 farklı örneğin % 60'ında gribal enfeksiyona yol açan virüs, 38 örneğin % 32'sinde zatürre ve kan dolaşımı enfeksiyonlarına yol açan MRSA virüsü, % 10'unda tifo ve %32'sinde koli basili örnekleri tespit edildi. 'Temizlik' amaçlı kullandığımız tezgah havluları da benzer riskleri taşıyor.

Çözüm; mutfak havlusunu her kullanıştan sonra yıkamamız ya da hepimiz için daha kolay yolu, bezi, çamaşır suyu ile lavaboda hızlıca yıkamak olabilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN