Arama

Kudüs'ten Floransa'ya ilginç şehir sendromları

Yurt dışı seyahatleri her zaman istenildiği gibi geçmiyor. Bazı insanlar gittikleri şehirlerde yoğun duygulara kapılarak hastanelik oluyor. Stockholm sendromuna az çok aşinayız ancak Floransa, Paris veya Kudüs sendromları neredeyse hiç bilinmiyor. Paris'e gidenler hayal kırıklığından, Floransa'ya gidenler aşırı sanata maruz kalmaktan, Kudüs'e gidenler ise yoğun manevi duygulardan hastanelik olabiliyor.

🌍 İleri süreçte seyahat fobisi ve depresyon olarak da görülebiliyor. Doktor Ota'ya göre bu rahatsızlığın nedenlerinin başında uzun uçuş süresi ve buna bağlı oluşan jetlag, filmler aracılığıyla oluşturulan büyük beklenti, sonrasında oluşan hayal kırıklığı ve turistlerin yaşadıkları dil ve kültür şoku geliyor.

Türkiye'deki 30 şehrin ilginç hikâyesi

🌍 Paris sendromuna daha çok 70 yaş ve üzerindeki insanlar yakalanıyor. Uçak yolculuğu, uzun süre ayakta kalınması ve geçmişte yaşanan farklı tecrübeler sendromun görülmesini kolaylaştırıyor.

Yaşadığınız şehrin ismi nereden geliyor?

🌍 Turistler kimi zaman beklenti fazlalığı kimi zaman da farklı bir ülkede olmanın getirdiği stres ve heyecandan bu sendromlara yakalanabiliyor. Kudüs sendromu da şehir sendromlarının en yaygın olanlarından.

Top bataryalarının şekillendirdiği kent: Paris

🌍 Bu sendrom turistin manevi ortamdan etkilenerek dini halüsinasyonlar görmesi, dini temalı saplantılı düşüncelere kapılarak kendisini peygamber veya mesih ilan etmesi gibi durumlar ortaya çıkarıyor.

Osmanlı arşivinden fotoğraflarla Paris

🌍 İlk kez 1930'lu yıllarda Psikiyatrist Heinz Herman tarafından tanımlanan hastalığın üç tipi var. İlk tip, Kudüs'e gelerek yarım kalmış bir misyonu tamamladığını, yüce bir görevle kutsandığını (!) düşünen kişilerin kendilerini mesih ya da peygamber ilan etmesi şeklinde görülüyor. İkinci tipte ise kişi "aydınlandığını" düşünerek bazı sanrılar görmeye başlıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN