Arama

Karadeniz'in görmeniz gereken ahşap camileri...

Dünyada ilk örneklerini verdiğimiz ahşap tavanlı ve ahşap direkli camiler, asırlardır Türk-İslam mimarisinin en zengin örnekleri arasında gösterilir. Özellikle Doğu Karadeniz'de yöresel mimariye uygun olarak iki asır önce inşa edilen camiler, mimari yapısı ve kök boyalarla yapılan süslemeleriyle hem görsel hem de manevi bir güzellik sunarlar. Motifleriyle, renkleri ve maneviyatıyla göz dolduran, Karadeniz'in görmeniz gereken ahşap camilerini sizin için inceledik.

  • 5
  • 11
Kastamonu - Mahmut Bey Camii
Kastamonu - Mahmut Bey Camii

🕌 Kastamonu'nun Daday ilçesine bağlı Kasaba köyünde, 1366 yılında Candaroğlu beylerinden Adil Bey'in oğlu Emir Mahmut Bey tarafından yaptırılan Mahmut Bey Camisi, dıştan taş bir yapı görünüme sahip olmasına karşın iç süslemeleri ve çivi kullanılmadan yapılması dolayısıyla görenleri şaşırtıyor.

📌Bindirme tekniğiyle çivi kullanılmadan yapıldığı için "çivisiz cami" olarak anılan ibadethane, 650 yıla rağmen hala ayakta...

📌Mahmut Bey Camisi'ne yangın riski nedeniyle bugüne kadar elektrik tesisatı yapılmadı. Caminin ahşap çatısı bindirme tekniğinde yapılmıştır ve hiç metal çivi ve herhangi bir aksam kullanılmamasıyla Türkiye'deki ender örneklerden biridir.

📌Mahmut Bey Camisi, 2014'te UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi.

  • 6
  • 11
Rize - Şimşirli Köyü Camii
Rize - Şimşirli Köyü Camii

🕌 Rize İkizdere ilçesi Şimşirli köyünde bulunan 200 yıllık tarihi ahşap cami, çocuklarla şenlendi. Ahşap oyma tekniği ile dekore edilen tarihi caminin yedi yerine nakşedilen Hazreti Süleyman Mührü de dikkat çekti.

📌İkizdere ilçesi Şimşirli köyünde bulunan yıllara meydan okuyan tarihi cami ilk günkü orijinalliğini koruyor. Yıllar içerisinde sadece vaaz kürsüsü değişen caminin 5 yılda inşa edildiği biliniyor.

📌Yaklaşık 200 yıllık tarihi ahşap cami yazın yerli ve yabancı turistlerce ziyaret edilirken kış mevsiminde ise sessizliğe bürünüyor.

Giriş kapısının üzerindeki kitabeye göre cami H.1265- M. 1849 tarihinde inşa edilmiştir. Giriş kapısının çevresinde lale motifleri ile bezenmiş bordur vardır. Caminin yanında eğitim amaçlı kullanılan ayrı bir yapıda bulunmaktadır.

  • 7
  • 11
Samsun - Göğceli Camii
Samsun -  Göğceli Camii

🕌 Samsun'un Çarşamba ilçesinde, 1206 yılında çivi kullanılmadan yapılan Göğceli Camisi, yaklaşık 800 yıldır ayakta duruyor.

📌Hasbahçe Mahallesi, Göğceli Mezarlığı içinde yer alan cami, Anadolu'nun ahşap mimarisinin en güzel örneklerinden birini oluşturuyor.

📌Çivi kullanılmadan "kurtboğazı" geçme tekniği ile inşa edilen cami, Türkiye'de ayakta kalan en eski ahşap camilerden biri olarak gösteriliyor.

📌Sekiz asırdır ayakta duran caminin zemininde deprem takozu kullanıldığı için depremlerde yıkılmadığı belirtiliyor.

📌Kök boya kullanılan camideki motifler de ilk günkü canlılığını koruyor.

Sultan Ahmet Camii'ne dair 15 ilginç bilgi

  • 8
  • 11
Rize - Meyveli Köyü Camii
Rize - Meyveli Köyü Camii

🕌Rize'nin Fındıklı ilçesinde koruma altına alınan yaklaşık 149 yıllık ahşap cami, 1871 yılında inşa edildi.

📌İki katlı olarak tamamen ahşaptan yapılan caminin inşa kitabesine göre H.1288- M.1871 tarihinde Mustafa Bin Alişan tarafından yaptırıldığı yazılıdır. Minaresi bulunmayan cami kırma çatı ile örtülmüştür.

  • 9
  • 11
Rize - Bilen Köyü Camisi
Rize - Bilen Köyü Camisi

Rize'nin Hemşin ilçesinde, 500 yıldır ibadete açık olan çivisiz ve ahşap Bilen Köyü Camisi, mimarisiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

🕌 Kesin tarih bilinmemekle birlikte tipolojik ve süsleme özellikleri Karadeniz Bölgesi'ndeki diğer camilerle karşılaştırıldığında neredeyse 500 yıllık geçmişi olduğu söylenir

📌Caminin plan tipoloji ve süsleme özellikleri Taceddinoğulları dönemi 1420 tarihli Çarşamba köyü Camisi, 1596 tarihli Kavak Bekdemir Camisi ile benzerlikler gösterir.

📌Köydeki evlerin 18 ve 19. yüzyılda yapılmış olması ve en eski mezar taşının tarihi göze alındığında caminin, 18. yüzyılın ikinci yarısında yapılmış olması mümkün.

📌Cami ahşap ve taş malzemenin bir arada kullanıldığı ve harim mekanının tamamen ahşaptan yapıldığı ahşap (çantı) camiler grubuna giriyor. Caminin ahşapları Kurt ağzı denilen ve Karadeniz Bölgesi ahşap camilerinde kullanılan teknikle birbirine geçirilmiş.

Tarihin eşsiz güzelliklerini barındıran ahşap camiler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN