Arama

Fikriyat'ın 'Kırkambar'ından seçkiler - 2

Teoman Duralı'ya göre akıl nedir? Edebiyatımızda bestelenerek şarkılara dönüşen şiirlerimiz hangileridir? Çevremizde gelişen olayların gözümüzü yorduğu ve bizim, hayatın bütünsel akışıyla olan bağlarımızı güçlükle koruduğumuz dönemde, o bağlara canlılık veren şairimiz kimdir? Bilgi hazinenize yeni değerler katacak, bilgilendikçe sevineceğiniz Kırkambar seçkimizin ikinci dizisini sizler için derledik.

  • 3
  • 10
ŞİİR OKU
ŞİİR OKU

Özdemir Asaf – Lavinia

Sana gitme demeyeceğim.
Üşüyorsun ceketimi al.
Günün en güzel saatleri bunlar.
Yanımda kal.

Sana gitme demeyeceğim.
Gene de sen bilirsin.
Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim,
İncinirsin.

Sana gitme demeyeceğim,
Ama gitme, Lavinia.
Adını gizleyeceğim
Sen de bilme, Lavinia.

  • 4
  • 10
ŞARKI DİNLE
ŞARKI DİNLE

Ne doğan güne hükmüm geçer,
Ne halden anlayan bulunur;
Ah aklımdan ölümüm geçer;
Sonra bu kuş, bu bahçe, bu nur.

Ve gönül Tanrısına der ki:
– Pervam yok verdiğin elemden;
Her mihnet kabulüm, yeter ki
Gün eksilmesin penceremden!

Münir Nurettin Selçuk – Ne Doğan Güne Hükmüm Geçer dinlemek için tıklayın.

  • 5
  • 10
TARİH ÖĞREN
TARİH ÖĞREN

Abdülhamid'in emriyle Osmanlı'da açılan ilk yetimhane

Osmanlı'da yetim, yoksul çocukların sayısı bir hayli fazlaydı. Bu durum "ıslahhâne tarzında" yeni bir kurumun açılmasını zorunlu kılıyordu. Bu çocukların himaye edilmeleri ve iyi birer insan olarak yetiştirilmeleri için İstanbul'un yanı sıra Anadolu'nun farklı vilayetlerinde ıslahhaneler, Daru'l-Hayri Âlî, Daru'l-Eytamlar, Darulaceze, Himaye-i Etfal gibi çeşitli kurumlar farklı vilayetlerinde kurulmuş ve faaliyetlerde bulunulmuştur. Din farkı gözetilmeksizin on üç yaşından büyük olmayan yetim ve öksüz çocuklarla anne veya babasından biri hayatta olduğu halde fakir olan çocuklar ıslahhânelere öğrenci olarak alınıyordu. Çocuklar kendi dinlerinden olan öğretmenlerden ders alacaklardı. Öğretilmesi öngörülen meslekler ise terzilik, kunduracılık, debbâğlık ve dokumacılıktı.

Dârülhayr-ı Âli, Vezneciler'de Zeynep Hanım Konağı'nda 1903 yılında kurulmuştur. Kuruluş amacının, İstanbul'da yaşayan bazı gençlerin geçimlerini sağlamaları için bir işe sahip olmadıkları ve bazı Müslüman çocukların sefil bir halde kalmaları padişah nezdinde hoş karşılanmadığını ifade edilmiştir. Bu tarz geçlerin ahlaki ve ilmi değerlere haiz olabilmeleri için bu mektepte terbiye ve ıslah edilmeleri ile sanayi eğitimi alarak iş güç sahibi olmaları hedeflenmiştir.

Abdülhamid'in emriyle Osmanlı'da açılan ilk yetimhane hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

  • 6
  • 10
BİTKİLERİ TANI
BİTKİLERİ TANI

EBER SARISI - Thermopsis turcica

Türk botanikçiler tarafından 1982 yılında keşfedilen Eber Sarısı, Dünyada yalnızca Akşehir ve Eber göllerinin yamaçlarında parçalı popülasyonlar halinde bulunmaktadır. Endemik bitki çeşitleri arasında bulunan bu türün çok hızlı azalması nedeniyle türü çok tehlikede kategorisinde değerlendirilen bir bitkidir.

  • 7
  • 10
GEZ
GEZ

Karagöl, Borçka / Artvin

Karagöl, Kuzey Anadolu Dağları'nın devamı niteliğinde olan Karçal Dağları'nın (3415 m) kuzeybatısında yer alır. Artvin ilinin Borçka İlçesi sınırlarında kalan gölün, ilçe merkezine uzaklığı 27 km. Bir heyelanla meydana gelen göl, deniz seviyesinden 1450-1480 m aralığında yer alır. Karagöl ve çevresi sahip olduğu jeolojik, jeomorfolojik, flora, fauna zenginliği ve peyzaj özellikleri nedeniyle Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Saha başta eko-turizm olmak üzere çeşitli turizm etkinlikleri için önemli bir potansiyele sahiptir.

Artvin'in yemyeşil doğası birçok yaylaya da ev sahipliği yapar. Borçka'dan araçla ulaşılan Karagöl Yaylası da bunlardan biri. Yaz aylarında her Cuma kurulan pazarla renklenir. Eşsiz bir floraya sahip bölgede doğa yürüyüşleri yapabilir, birçok vahşi hayvanın yaşam alanı olan bu yaylada harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN