Arama

Evde ailenizle oynayabileceğiniz 10 oyun örneği

Küresel bir tehdit oluşturmaya devam eden koronavirüs salgınının etkileri, her geçen gün farklı boyutlarda karşımıza çıkmakta... Ülke olarak üstesinden gelmeye çalıştığımız bu salgın nedeniyle evlerimize kapanarak riskli durumları en aza indirgemek için çabalıyoruz. Sosyal izolasyon sürecinde başvurduğumuz etkinliklere her geçen gün yenilerini eklemeye gayret ediyoruz. Sizler için "kültürel" olarak sunduğumuz içerik listemize bu defa "oyun" kategorisini eklemek istedik. Bu meşakkatli süreçte evde ailenizle birlikte oynayabileceğiniz nostalji kokan birkaç oyunu derledik.

  • 1
  • 10
MİKADO OYUNU
MİKADO OYUNU

Mikado, ince ve renkli tahta çubuklarla oynanan bir zeka ve el becerisi oyunudur. Oyun pek çok ülkede farklı isimlerde oynanmıştır. Bu nedenle kuralları da değişkendir.

Klasik mikadoda 15 cm uzunluğunda 41 çubuk vardır. Oyuncu sayısında kısıtlama yoktur. Çubuklar bir demet olarak dik tutulup yere bırakılır; böylece masa üzerinde gelişigüzel bir şekilde yayılırlar. Düz bir yüzey üzerine atılan bu çubuklar, öbürlerini oynatmadan teker teker alınmaya çalışılır (alınırken çubuklardan birinden yararlanılabilir).

Kural, alınmak istenen çubuk dışında başka çubuklara dokunmadan ve hareket ettirmeden olabildiğince çok çubuk toplamaktır. Kişi oyun esnasında yerini değiştiremez, sadece doğrulabilir, ayağa kalkabilir. Genelde tercih edilen kurallar;

Kaç tur oynanacağı belirlenir. İlk oyuncu başlar, kural hatası yapana dek oynar (tüm çubukları da toplayabilir). Puanı hesaplanır. Sıradaki oyuncu bütün çubukları bir araya getirip (önceki oyuncunun aldıklarını da) tekrar dağıtır ve o da kural hatası yapana dek oynar. Belirlenen tur sayısı bitince oyun biter.

  • 2
  • 10
İSİM, ŞEHİR
İSİM, ŞEHİR

Defter sayfası boyutlarında bir kâğıt enlemesine kullanılır. Her oyuncu kendine ait sayfanın üzerine İsim, Şehir, Hayvan, Bitki, Eşya, Ülke, Sanatçı, Not yazılır. Oyuna katılanlardan biri içinden harfleri sayarken durdurulur. Hangi harfte kadıysa o harfi söyler. O harf ile başlayan kelimeler 1 dakika içinde bulunmaya çalışılır. Süre uzarsa ilk bitiren "bitti" dedikten sonra ona kadar sayar. Her cevap için 10 puan verilir. Boş bırakılan yerlere 0 yazılır. O harfle ilgili puan Not kısmına yazılır. Birden fazla kişi aynı cevabı verdiyse o cevap için her birine 5 puan yazılır. Onuncu turda puanlar hesaplanır.

Sosyal izolasyon sürecinde yararlanabileceğiniz bilimsel ve kültürel içerikler

  • 3
  • 10
ARAP SAÇI
ARAP SAÇI

Üç veya daha fazla kişiyle oynanır. Oyuna başlamadan önce oyuncular bir daire oluşturacak şekilde yere oturur. Bir oyuncu, elindeki ip yumağını, ipin ucunu bırakmadan bir diğer oyuncuya atar. Yumağı yakalayan kişi de ipi tutar ve yumağı başka birine atar. Böylece giderek büyüyen bir ağ oluşur. Oyunun ikinci bölümünde oyuncular düğümü çözmeye çalışır.

Evde yapılabilecek 14 etkinlik! Evde yapılabilecek eğlenceli aktiviteler...

  • 4
  • 10
MANKALA - KÖÇÜRME
MANKALA - KÖÇÜRME

Mankala dünya çapında bilinen ve oynanan bir oyundur. Ancak oyundaki çukur ve kullanılan taş sayısı milletlere göre değişebilmektedir. Dünyada Mancala, Mankalah, Mangala ve benzeri isimlerle bilinmektedir. Türkiye'de ve Türk dünyasındaki genel adı Köçürme'dir. Oyun, bin yıl önce yazılan Kaşgarlı Mahmut'un Divan-ı Lügat'it Türk adlı kitabında da bu adla geçmektedir. Türkiye'de ve Türk Dünyası'nda; Kale, Kuyu, Kuyu Gayası, Kuyucuk, Mankala, Mangala, Melle Kayası, Güç Oyunu, Gırrık, Tokuz Korgool, Dokuz Kumalak vb. 231 değişik adla bilinmekte ve halen oynanmaktadır.

Mankala veya Mangala belirli bir oyunun adı değil, oyunların genel adıdır. Üzerinde farklı sayılarda çukurlar bulunan, genelde tahta bir tabla üzerinde, sayılı misket veya taşlarla oynanır.

Dünyada halen oynanan Mankala her iki yanda altışar oyuk ve birer de hazine adı verilen sayı çukuruyla oynanır. Oyunun en kolay oynanabilen bir çeşidinde, oyunun başında 12 oyun çukuruna üçer tane taş (ya da tohum ya da top vb.) bırakılır. İlk oyuncu kendi tarafındaki 6 çukurdan birini seçer ve içindeki taşları, saatin tersi yününde, hazinedeki çukurlara birer birer bırakarak ilerler.

*Rakip kaleye taş bırakılmaz ve kendi kalenize bıraktığınız her taşı kazanırsınız. Son taşınızı kendi kalenize bırakırsanız bir kere daha oynarsınız. Eğer son taş kendi tarafınızdaki boş oyun çukurlarından birine gelirse, bu boş çukurun karşısındaki rakip çukurdaki tüm taşları kazanırsınız ve son bıraktığınız taşla birlikte kendi kalenize geçirirsiniz. Bir taraftaki tüm çukurlar boşaldığında oyun biter ve rakip taraf kalan tüm taşlarını kazanmış sayılır. En çok taşı toplayan oyunu kazanır.

  • 5
  • 10
SESSİZ SİNEMA
SESSİZ SİNEMA

"Sessiz sinema" iki takım arasında oynanır ve oynanış biçimi açısından "Sözcük bulma"ya benzer. Takımlardan birinin tuttuğu bir film ya da kitap adı, karşı takımın oyuncularından birine söylenir. Oyuncu bunu konuşmadan takım arkadaşlarına anlatmaya çalışır. Oyuncular filmin adını bulamazsa, sıra diğer takıma geçer.

Sinema hakkındaki tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN