Arama

Bursa'nın gezilecek tarihi yerleri

Uygarlıklar beşiği Anadolu'nun cennet köşelerinden biri olan Bursa hem tarihi hem de doğa turizmi ile en çok tercih edilen illerimizden biri. Fikriyat.com'un kadrajından, 600 yıllık Ulu Camii'ni, Çelebi Mehmed tarafından yaptırılan Yeşil Camii'ni ve tarihi dokusuyla huzuru bir arada bulunduran Koza Han'ı tarihi bilgiler eşliğinde sizlerle buluşturuyoruz.

  • 3
  • 22
Bursa Ulu Camii
Bursa Ulu Camii

Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi, Mescid-i Aksa ve Emeviye Camisi'nden sonra "en yüksek mertebeli mabet" olarak bilinen 600 yıllık Ulu Camii, ihtişamıyla yüzyıllara meydan okuyor. Ecdat yadigarı olduğu kadar gelecek nesillere bırakılacak bir emanet niteliği de taşıyan, inanç turizmi açısından önemli konumda bulunan Ulu Camii, Osmanlı sanatının en önemli örneğidir.

BURSA'DA MEDFUN PADİŞAH TÜRBELERİ

Açılışında ilk hutbeyi Somuncu Baba'nın verdiği, ilk imamı da Mevlid-i Şerif'in yazarı Süleyman Çelebi olan bu kutlu mekan, büyük alimlerin eserlerinde Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevî, Mescid-i Aksa ve Şam'daki Emeviye Camisi'nin ardından beşinci ziyaretgah olarak zikredilir.

Evliya Çelebi'nin, "Bursa'nın Ayasofya'sıdır. Bütün camilerin ulusudur." ifadesiyle anlattığı Ulu Camii, Bursa'nın itibarı en yüksek mabedi ve kalbi konumunda bulunur.

Yerli ve yabancı birçok turistin akın ettiği camide bir de Mısır'ın fethiyle elde edilen kutsal emanetlerle İstanbul'a getirildikten sonra Yavuz Sultan Selim tarafından Ulu Cami'ye hediye edilen 500 yıllık Kabe'nin kapı örtüsü de sergileniyor.

  • 6
  • 22
Ulu Camii hakkında tarihi bilgiler
Ulu Camii hakkında tarihi bilgiler

Ulu Camii mimarisi hakkında topladığımız bilgileri şöyle aktarabiliriz:

Ulu Camii mimarı kesin olarak bilinmiyor. Fakat Ali Neccar ya da Hacı İvaz Paşa tarafından inşa edildiği düşünülüyor. Manevi değeri oldukça büyü olanca cami, en kapsamlı onarımını 1855 depreminden sonra görüdü. 17 kubbesi yıkılan cami, onarılarak 1862 yılında yeniden ibadete açıldı. 1889 yangınında da hasar gören cami, bütün bunlara rağmen bugüne kadar ilk döneminki ihtişam ve dokusunu koruyarak geldi.

Mekanı 55 metreye 69 metre boyutlarında kareye yakın dikdörtgen planlı olup 20 kubbeli olan caminin kuzeydeki Taçkapı dışında doğu ve batı cephelerinde iki kapısı daha bulunuyor. Cephelere altta 26, üstte 32 pencere açıldığı gibi onikigen planlı mermer havuzun kubbesinin üzeri açık bırakılarak caminin havalandırılması ve ışık alması sağlanıyor. Yapıyı örten 11 metre çapındaki kubbeler 12 adet kare sütunla taşınıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN