Arama

Sultan Abdülhamid hakkında tarihe şerh düşen o sözler

Cihana hükmeden Osmanlı Devleti'nin 34'üncü padişahı, İslam'ın 113'üncü halifesiydi Sultan II. Abdülhamid. 33 yıllık hükümdarlığı boyunca Osmanlı topraklarına birçok hizmette bulunmuş, o yıllarda dâhili ve harici birçok saldırıya göğüs germişti. Gün gelecek, onu tahttan hal' edenler veya bu karara en ufak desteği olanlar dahi pişmanlıklarını dile getireceklerdi. Kimisi "hayatımın en büyük hatası" diyerek Ulu Hakan'a yaptığı muhalefetten pişman olacak, kimisi ise şu dizeleri kaleme alacaktı: "Divane sen değil, meğer bizmişiz; bir çürük ipliğe hülya dizmişiz."

  • 3
  • 16
‘HAYATIMIZIN EN BÜYÜK HATASINI İŞLEDİK’
‘HAYATIMIZIN EN BÜYÜK HATASINI İŞLEDİK’

İttihat ve Terakki'nin lideri Enver Paşa memleketi terk ederken Talat Paşa'ya şu büyük itirafta bulunmuştu:

"Sultan Abdülhamid'i hal' etmekle hayatımızın en büyük hatasını işledik. Kendisini çok yanlış anlamışız."

  • 4
  • 16
‘PEK NAZİK, PEK MÜTEVAZI İDİ’
‘PEK NAZİK, PEK MÜTEVAZI İDİ’

Osmanlı Devleti'ne 33 yıl boyunca çeşitli görevlerde hizmet eden İbnülemin Mahmut Kemal İnal, Son Sadrazamlar adlı eserinde Sultan Abdülhamid için şu sözlere yer vermişti:

"Pek nazik, pek mütevazı idi. Mültefitane sözlerle muhatabını teshir ederdi. Ecnebi küberasına ziyafet verildikte dilfiribane bir tarzda ve suhuletle uzun sözler söyler, hatırlarını tatyib ederdi. Kuvve-i hafızası son derece metin idi. Çok sigara, kahve ve çay içerdi. Iyş ü işrete ve fahş ü rezilete rağbet etmezdi. Az yer, az uyurdu."

  • 5
  • 16
‘EN BÜYÜK HATAM ABDÜLHAMİD’İN HAL’İNE KARIŞMAMDIR’
‘EN BÜYÜK HATAM ABDÜLHAMİD’İN HAL’İNE KARIŞMAMDIR’

Osmanlı son dönem âlimlerinden biri olan Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Sultan Abdülhamid'in hal' fetvasının müsveddesini kaleme alarak ve meclis kürsüsünde okuyarak tahttan indirilmesinde rolü olan bir isimdi. Elmalılı daha sonra şu itirafta bulunmuştu:

"Hayatımda yaptığım en büyük hata, Sultan Abdülhamid'in hal'ine karışmamdır."

  • 6
  • 16
‘ABDÜLHAMİD’İN HAYATI HAYIRLA KAPANDI’
‘ABDÜLHAMİD’İN HAYATI HAYIRLA KAPANDI’

Osmanlının son vakanüvisi Abdurrahman Şeref Efendi, Abdülhamid hakkında şu sözleri kaleme almıştı:

"Saltanatı günlerinde, "Ne kendi eyledi rahat ne halka verdi huzur" mısraını okuyanlardan birçoğunun cenaze namazında Baki'nin "Kadrini seng-i musallada bilüp ey Baki/Durup el bağlayalar karşına yaran saf saf" beytini hatıra getirmeleri, Abdülhamid'in hayatının hayırla kapandığını gösteren garaib-i mukaddeattandır. İbret alın ey akıl sahipleri!"

  • 7
  • 16
‘PADİŞAH OLMASA DA DÜNYANIN HER YERİNDE MARKA OLURDU’
‘PADİŞAH OLMASA DA DÜNYANIN HER YERİNDE MARKA OLURDU’

Geçtiğimiz yıl, "Vefatının 100. Yılında Sultan II. Abdülhamid" etkinlikleri kapsamında düzenlenen konferansta konuşan ünlü tarihçi İlber Ortaylı, Abdülhamid ile ilgili şu sözlere yer vermişti:

"Sultan Abdülhamid Han tahta çıktığı zaman kendisinin istemediği ve çok vatanperver fakat yanlış bir politikayla sürüklendiğimiz bir harple karşılandı. Bunu önlemek durumu söz konusu değildi.

Sultan Abdülhamid, birinci sınıf bir sanatkâr. Padişah olmasa herhalde milyarder olurdu. Dünyanın her yerinde marka olurdu."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN