Arama

Sakarya'nın Ayasofya ile yaşıt köprüsü

İstanbul'un incisi Ayasofya'yı inşa ettiren Bizans İmparatoru Justinianus, döneminde ticaret yolu üzerinde stratejik açıdan büyük önem arz eden bir köprü yaptırır. Yapıldığı döneme göre oldukça uzun ve görkemli olan köprü, bin beş yüz yıla rağmen sapasağlam şekilde günümüze ulaşmayı başarır. Etrafındaki Bizans dönemi yapılarıyla tarih meraklılarının ilgisini çeken köprünün tarihinde pek çok detay var.

🔷 Bizans İmparatoru I. Justinianus'un Bizans tarihinde en çok anılmasının en önemli nedeni mimari eserleridir. Hükümdarın en önemli eseri İstanbul'un merkezinde yer alan Ayasofya'dır. 532-537 yılları arasında İstanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirdiği bazilika planlı bu patrik katedrali, günümüzde de dünyanın en değerli eserlerinden biridir.

Beyazıd'ın yanında dini tartışmalara katılan Bizans İmparatoru II. Manuel

🔷 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethine dek Ortodoks Hıristiyan dünyasının merkezi olan Ayasofya, mimarisiyle, başından geçen olaylarla, gizemiyle tarihin en çok konuşulan eserlerinden biridir.

🔷 Osmanlı'nın fethiyle Müslümanlaşan şehir, en büyük mabedinin camiye çevrilmesiyle fetih hakkını elde eder. Ayasofya bu anlamda Türk-İslam tarihi açısından önemli bir çizgiyi ifade eder.

Ayasofya külliyesinde neler bulunuyordu?

🔷 Justinanus'un günümüze ulaşan bir diğer eseri Sakarya'da yer alan büyük köprüdür. Ayasofya Camii ile eşdeğer sayılan ve bin beş yüz yıldır ayakta kalmayı başaran köprü pek çok yönden oldukça dikkat çekicidir.

🔷 Sakarya'nın Serdivan ilçesi Beşköprü mevkiinde bulunan Justinianus Köprüsü, Bizans İmparatorluğu döneminin Anadolu'daki en görkemli ve eski eserlerinden biridir.

Sakarya'da geçmişten bir gün

🔷 Ayasofya Camii ile yaşıt olan köprü, 375 metre uzunluğunda, 10 metre yükseliğinde ve 12 kemerden oluşan bir yapıya sahiptir. Geçtiğimiz yıllarda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenen köprü, yapıldığı döneminin tüm özelliklerini yansıtır.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren yeni yerler

Köprü ne işe yarıyordu?

🔷 Köprü, Bizans başkenti Konstaninopolis (İstanbul) ile imparatorluğun doğu vilayetleri arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla inşa ettirilir.

🔷 Yapıldığı dönemde başkentten Sasani sınırına kadar uzanan askeri yollardan biri Sakarya Irmağı üzerinden geçtiğinden bu yol, Justinianus Dönemi'nde Sasani Devleti'yle sık sık meydana gelen savaşlarda imparatorluğun doğuya ulaşması için stratejik bir öneme sahiptir.

Türkiye'nin 10 tarihi köprüsü

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN