Arama

Osmanlı'nın en hayırsever valide sultanı; Bezmialem Valide Sultan

Osmanlı'nın en hayırsever valide sultanı olan Bezmialem Valide Sultan, sahip olduklarını fakirleri doyurma ve ihtiyaçlarını giderme yolunda harcadı. Yoksulları ücretsiz tedavi eden hastaneden Dârülfünun'a talebe yetiştiren okullara kadar pek çok esere imza attı. İşte Bezmialem Valide Sultan'ın yaptırdığı hayırlar…

İnce ruhlu, şefkat ve merhamet sahibi Bezmiâlem Valide Sultan yakalanmış olduğu amansız bir hastalık sonucunda 46 yaşında vefat etti. Aynı gün Sultan II. Mahmud Türbesi'ne defnedildi. Sultan Abdülmecid, annesinin cenazesine devir, dua ve sadaka için o dönemde servet sayılabilecek 79,000 kuruş harcamıştı.

Valide Sultan'ın tescil edilen on dört vakfiyesi bulunsa da bunların dışında harap olmuş ya da tamamen ortadan kalkmış birçok hayratı da vardır.

  • 4
  • 16
GUREBÂ-Yİ MÜSLİMÎN HASTANESİ
GUREBÂ-Yİ MÜSLİMÎN HASTANESİ

İstanbul'da Şehremini semtindeki Yenibahçe mevkiinde bugün de faaliyetini sürdüren bu hastane, zamanına göre modern bir şekilde inşa edilmişti. "Hastane" ifadesi ilk defa burada kullanılmaya başlandı.

Hastanede, Müslüman ve erkek olmak kaydıyla sadece muhtaç ve kimsesiz "garipler" parasız tedavi görüyordu. Vâlide Sultan, hastanenin varlığının korunması ve hizmetin en iyi şekilde yürütülmesi için buraya zengin gelirli birçok vakıf bağışlamıştı. Hastanenin arkasında fidan dikilen bahçesi ve ön kısmında büyük bir hamamı ve 9 dükkânı vardı. Hastanede çalışanlar müdür, ketebe, etıbba, cerrahin, eczacıyan, sülükçü, kavanzen, müvezzi, elbise nezaretiyle vekilharç, elbise yamağı, serhademe, 24 hasta hademesi, 6 meydancı, 5 aşçı, 1 berber, 2 kapıcıdan ibaretti.

Hastane bugün faaliyetlerini sürdürmektedir.

  • 6
  • 16
MEKKE’DEKİ GUREBÂ-Yİ MÜSLİMÎN HASTANESİ
MEKKE’DEKİ GUREBÂ-Yİ MÜSLİMÎN HASTANESİ

İnşasına Vâlide Sultan'ın sağlığında başlanan, ancak vefatından sonra yarıda kalan bu eser, Sultan II. Abdülhamid tarafından tamamlandı.

  • 7
  • 16
DÂRÜLMAÂRİF (VÂLİDE MEKTEBİ)
DÂRÜLMAÂRİF VÂLİDE MEKTEBİ

Osmanlı Devleti'nde planı mektep olarak çizilip inşa edilen ilk büyük binadır. Rüştiyeden daha üst seviyede üç yıllık tahsil veren ve değişik programla 20 Nisan 1850'de hizmete açılan bu mektep, hem devlet dairelerine memur kadrosu hazırlayan, hem de Dârülfünun'a talebe yetiştiren bir müesseseydi. Okulda okutulacak dersler şunlardı: Arabi, Farisi, coğrafya, hesap, imla, inşa, tarih, usul-i terceme ve hendese.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN