Arama

Osmanlı bayram merasimlerinin temeli: Arife tahtı

İçimizi huzurla kaplayan bayramlar, Osmanlı döneminde de toplumsal, sosyal ve dini açıdan önemli bir yere sahipti. Sarayda özel hazırlıklar yapılır, ihtişamlı bir şekilde kutlanırdı. Padişahların bayram merasiminde kullandığı ve "Arife tahtı" adı verilen özel bir taht bulunur, o gün için hazineden çıkarılarak Bâbüssaâde'nin önüne taşınırdı. Dönemin zarafetini yansıtan "Arife tahtı" saray törenlerinin temelini oluştururdu.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

Saray görevlileri tarafından özenle taşınırdı

💠 Bayramlarda kullanılan altın işlemeli taht, iç hazinede muhafaza edilir, zamanı geldiğinde hazine kethüdası tarafından çıkarılırdı.

💠 Bayram törenlerinde, 30 kadar baltacı (saray görevlisi) sedef kakmalı Arife tahtını Topkapı Sarayı'nın üçüncü kapısı olan Bâbüssaâde'nin önündeki sütunların arasına koyardı. Bayramlaşma bittiğinde taht hazineye teslim edilirdi.

Topkapı Sarayı'nın 4. avlusundaki Revan Köşkü'nde sergilenen Arife tahtını ziyaret edebilirsiniz.

📍 Nasıl gidilir?

Gelin, özel taht yaptıracak kadar kıymet verilen Osmanlı'daki ihtişamlı bayram merasimlerine yakından bakalım👇

Saraydaki bayram hazırlığı

💠 Müslüman ahalinin heyecanlı karşıladığı bayramlar için Osmanlı saraylarında da özel hazırlıklar yapılır, oldukça coşkulu ve şatafatlı bir şekilde kutlanırdı.

💠 Bayramlarda en önemli hadise, sultanların bayramlaşma törenleriydi. Sarayda düzenlenen merasimlerin planlanması, Teşrifat Kalemi denilen protokol müdürlüğünün göreviydi.

💠 Teşrifat Kalemi törenin detaylarını hazırlar, bayram namazı ve ardından gerçekleşecek olan merasime katılacak kişilere davet tezkireleri dağıtırdı.

📙 Huzur veren Osmanlı geleneği

Bayramlaşmanın kuralları kanunlarla belirlendi

💠 Osmanlı sarayında ilk defa bayramlaşmanın usüllerini kanunlarla belirleyen kişi Fatih Sultan Mehmet'tir. Osmanlı sarayında bayram sabahı yapılan asıl kutlamalar imsak vaktinden sonra başlardı. Kanunname'ye göre padişah bayram sabahı namazını Hırka-i Saadet Dairesi'nde kılar, daha sonra bu yerin önüne taht konulurdu.

💠 Padişah tahta oturunca orada bulunan hocalar dualar okurlar, ardından görevliler bunlara hediyelerini verirlerdi. Mehter çalmaya başlayınca bir taraftan da topluluk hep bir ağızdan "Bu gibi günlere yetişmek her zaman müyesser ola" diye bağırırlar ve dua ederlerdi.

📙 Osmanlı'nın misafirperverliğini gösteren bir Ramazan geleneği

Ayasofya'da bayram namazı kılınırdı

💠 Fatih Kanunnamesi'nde, Sultanlar ile kimin bayramlaşabileceği de belirtilir. Bu hakka sahip olan kişiler sabah namazını Ayasofya Camii'nde kıldıktan sonra saraya gelip Divân-ı Hümâyun'da toplanırlardı.

💠 Topluluğun geldiği haberi padişaha iletilince, o da bunun üzerine Arz Odası'na geçerdi. Sultanın hocası el öpüp sağ tarafa giderken padişah ayağa kalkar çavuşlar da alkışlardı. Sonrasında Nakibüleşraf dua eder, merasimi açardı. Padişah yine ayağa kalkar, alkışlanırdı.

Nakibüleşraf nedir?

Peygamber Efendimizin soyundan gelenler ile ilgilenen yetkili

📙 Fatih Sultan Mehmet'in vakfiyesinde neler yazıyordu?

Tören sırasında mehter çalardı

💠 Saraydaki bayramlaşma faslında kimin nerede duracağı en ufak teferruatına kadar belliydi. Örneğin padişahın oturduğu tahtın arkasında sağda Darüssaade ağası, solda da silahdar bulunurdu. Buradaki tören sırasında mehter durmadan çalardı.

💠 Divan çavuşları "Aleyke Avnullah!", "Uğurun açık olsun, ikbalin füzun, padişahım devletinle bin yaşa!", "Maşallah, mağrur olma padişahım, senden büyük Allah var!" nidalarıyla alkış tutarlardı.

📙 Dünyanın ilk ve en eski ordu bandosu

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN