Arama

Müslüman alimlerin dünyayı değiştiren keşifleri

İslam tarihi, bugünkü medeniyetin temellerini atan birçok Müslüman bilim adamının keşiflerinden, inşalarından ve miraslarından oluşur. Tarihe yön veren alimlerimizin izinden gitmek onları tanımak için, bugün kullandığımız kâğıttan, ilk üniversiteye; ilk ameliyatlardan, gök kuşağı açıklamalarına kadar giden; Müslüman bilim adamlarımızın ilklerini, keşiflerini ve icatlarını içeren bir liste hazırladık.

  • 3
  • 22
KİMYANIN TEMELLERİNİ ATAN ALİM; CÂBİR BİN HAYYÂN
KİMYANIN TEMELLERİNİ ATAN ALİM; CÂBİR BİN HAYYÂN

Câbir bin Hayyân, tüm bilim insanları tarafından kimyanın tartışmasız babası olarak tanınır. Bir eczacının oğlu olan Câbir, ömrünün büyük bir kısmını Irak'ın Kufe şehrinde geçirdi ve burada kimyayı bilimsel olarak sistemleştirdi.

Sürekli laboratuarda çalışan Câbir, süblimleştirme, sıvılaştırma, kristalleştirme, damıtma, saflaştırma, cıvayla karıştırma, oksitleme, buharlaştırma ve filtrasyon gibi işlemleri geliştirip mükemmelleştirdi.

Günümüzde kimya endüstrisinin vazgeçilmezlerinden olan sülfürik, nitrik ve nitromuriyatik asitleri keşfeden Câbir, kimyasal deney imkânını önemli ölçüde artırmıştır. Câbir, Müslüman âlimlerin çoğu gibi topluma faydalı olmak istediğinden kimyanın gündelik uygulamalarına ilgi duyuyordu.

  • 4
  • 22
MİKROBU İLK TANIMLAYAN ÂLİM; AKŞEMSEDDİN
MİKROBU İLK TANIMLAYAN ÂLİM; AKŞEMSEDDİN

Kaynaklarda aynı zamanda "tabîb-i ebdân" olduğu, devrinin iyi bir hekimi sıfatıyla da şöhret kazandığı ve tıbba dair eserleri bulunduğu belirtilen Akşemseddin'in, tıp tarihinde ilk defa mikrop meselesini ortaya atmak ve hastalıkların bu yolla bulaştığı fikrini öne sürmekle, bu alanda kesin bilgiler veren Fracastor adlı İtalyan hekimden en az 100 yıl önce bu konuya ilk temas eden tabip olduğu kabul edilir.

  • 5
  • 22
CÜZZAMI BULAN ÂLİM; İBNİ CESSAR
CÜZZAMI BULAN ÂLİM; İBNİ CESSAR

Tıbbî uygulamaları ve verdiği eserlerle kısa sürede döneminin aranan doktorlarından biri haline gelen Cessar, 10. yüzyıl sonlarına doğru, dönemin adetlerinin aksine, cüzzamlı hastaları ıssız adalara terk etmek yerine tedavi etmeye çalışıyordu. Bu tedaviler sırasında ceylan derisine yazmış olduğu tıbbî yazılar 12,500 kiloyu bulur. Kitaplarının ağırlığı yaklaşık 10 tondur. Onca kitaptan, seyahatlerden ve hastaları tedavi ederken edindiği tecrübelerden edindiği bilgileri, cüzzamın sebep ve tedavileriyle ilgili olan "Fakirler İçin Seyahat Kitabı" adı altında toplayan İbn Cessar, tıp tarihinde bir çığır açmıştır. Bu önemli kitapta ayrıca yolculuk esnasında sık sık karşılaşılan hastalıkların sebeplerini, teşhis ve pratik olarak uygulanabilecek tedavi yöntemlerini anlaşılır bir dille anlatmıştır. Gittiği ülkelerde karşılaştığı tüm hastalıklara teşhis koyup tedavilerini bulmaya çalışan ve kendini bilime adayan İbni Cessar, 1009 tarihinde Hakk'a yürümüştür.

  • 6
  • 22
VEBANIN BULAŞICI OLDUĞUNU BULAN ÂLİM; İBN HATİP
VEBANIN BULAŞICI OLDUĞUNU BULAN ÂLİM; İBN HATİP

Veba hastalığı hakkında yaptığı detaylı incelemeler sonucunda, hastalığın bulaşıcı olduğunu ilmî bir şekilde ispat etmeyi başarmış ilk bilim insanı olan Müslüman İbn Hatip, aynı zamanda şiir yazmış ve bir dönem vezirlik yaparak kariyerine siyaseti de eklemiştir. Dünya tarihinde, Veba hastalığı ve bulaşıcılığı hakkında, Yersin ve Kitasato tarafından 1894 tarihinde mikrobu keşfedilmeden önce eser vererek kalıcı yer edinen İbn Hatip, 1374 senesinde Gırnata'da vefat etmiştir.

  • 7
  • 22
VEREM MİKROBUNU BULAN ÂLİM; KAMBUR VESÎM
VEREM MİKROBUNU BULAN ÂLİM; KAMBUR VESÎM

Abbas Vesim Efendi ya da Kambur Vesim, 17'nci yüzyılda yaşamış Osmanlı astronomu ve hekimidir. Çalışma yeri Sultan Selim çarşısındaydı.. Etyolojiye (hastalıkların sadece tedavisinin değil, nedenlerinin de araştırılması) büyük önem veren Abbas Vesim Efendi'nin esas üne kavuşması verem mikrobunu bulması ve 18. yüzyıl sonlarında "Düsturu'l-Vesim fi Tıbbi'l-Cedid ve'l-Kadim (Eski veYeni Tıp konusunda Vesim'in kuralları") adlı iki ciltlik kitabı yazmasıdır. 2083 sayfa olan el yazma halindeki bu eser, bir önsöz, dört bölüm ve bir de sonsözden meydana gelmektedir. Doğu ve batı tıbbını karşılaştıran ve mükemmel bir külliyat olan eser, tıp tarihimiz açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu eserin birinci bölümünde baştan sona kadar organ hastalıkları, ikinci bölümünde kadın ve çocuk hastalıkları, üçüncü bölümünde şişler ve ülserler, dördüncü bölümünde basit ve bileşik ilaçları anlatılmaktadır. Büyük bilgin Abbas Vesim Efendi, 1760 senesinde İstanbul'da vefat etmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN