Arama

Madagaskar Müslümanları ve Anadolu halkına yaptıkları yardımlar

Dünyanın en büyük dördüncü adası, Asya ile Afrika'yı buluşturan Madagaskar; doğal güzellikleri, endemik biyo-çeşitliliği ve farklı toplum yapısıyla "yeryüzünün saklı cenneti" olduğu kadar, Osmanlı dönemindeki yardımlarıyla da ön plana çıktı. Milli Mücadele'de Anadolu halkının her daim yanında olmuş ve ellerinden gelen her yardımı yapmışlardı. Madagaskar Müslümanları ve Anadolu halkına yaptıkları yardımlar hakkında bilgileri derledik.

  • 1
  • 12
Madagaskar tarihi
Madagaskar tarihi

Madagaskar topraklarında insan yaşamının izleri ile ilgili veriler, gerek Afrika kıtası gerek dünyanın diğer bölgelerine kıyasla, buradaki yerleşimin oldukça yeni sayılabileceğini gösterir. Adaya ilk ayak basanların M.Ö. 4. yüzyılda Doğu Afrika ve Güney Asya yerlileri olduğu tahmin edilir. İlerleyen yüzyıllarda nüfusun artması ile birlikte adada Sakalavalar, Merinalar ve Betsileolar tarafından yerel krallıklar kurulmuştur.

Dünyanın dördüncü en büyük adası, Asya ile Afrika'yı buluşturan Madagaskar, doğal güzellikler ve farklı toplum yapısıyla yeryüzünün saklı cenneti olarak bilinir. Hint okyanusunda yer alan ve nüfusunun yüzde 15'i Müslüman olan Madagaskar, iklimi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeker.

Büyük bir ova üzerindeki tepede yer alan başkent Antananarivo'da çeltik tarlaları bulunur. Afrika'dan Mozambik Boğazı ile ayrılan Madagaskar'ın geçim kaynağı tarım olsa da modern usuller uygulanmadığı için verim düşüktür. Nüfusunun yüzde 60'ı 25 yaşın altında olan ülkede, çocuk işçilere de sık sık rastlamak mümkündür.

Sömürge yönetimi, adadaki siyasi, idari ve dini yapıyı yüksek düzeyde etkiledi. Ekonomi Fransa'nın ihtiyaçlarına göre belirlendi ve halk Hristiyanlığı kabul etmeye zorlandı. 1957'de özerklik verilen Madagaskar, 26 Haziran 1960 tarihinde bağımsızlığını kazandı. 31 Aralık 1975'te Madagaskar Demokratik Cumhuriyeti kuruldu.

Hint Okyanusu ile Mozambik kanalı arasında kalan Madagaskar'ın kara sınırı bulunmazken komşuları arasında Komor, Mauritius ve Reunion Adaları yer alır. Başkent Antananarivo'da yaklaşık 1,5 milyon kişi yaşarken ülke nüfusunun 25 milyon civarında olduğu tahmin edilir. Madagaskar ya da halk arasında bilinen ismiyle "Mada", ilk bakışta diğer ada ülkelerine benzetilse de bitki örtüsü ve barındırdığı hayvan çeşitliliği açısından diğerlerinden ayrışır. Geniş canlı çeşitliliğinin olduğu ülkede biyolojik çeşitliliğin yüzde 80'inin endemik olduğu bilinir.

  • 4
  • 12
Madagaskar'a İslam nasıl geldi?
Madagaskar’a İslam nasıl geldi?

Madagaskar'a İslam I. (VII.) yüzyılda geldi. Arapça kaynaklarda, Arap tarihçi El Mesudi'nin, adayı 10. yüzyılda ziyaret ettiği ve 12. yüzyıl itibarıyla da adada, Arap ve Endonezyalıların gelmesiyle İslamiyet'in yayıldığı rivayet edilir.

İslam'ı ilk önce kabul eden yerliler adanın güneydoğusunda yaşayan Antemorona kabilesi mensuplarıdır. Daha sonraki asırlarda Doğu Afrika'dan ve Komor adalarından gelen Müslümanlar da batı ve kuzey bölgelerine yerleştiler. Bugün ada nüfusunun yaklaşık onda birini teşkil eden Müslümanlar genellikle sahillerde ve sahile yakın kesimlerde toplanmışlardır.

Resmi rakamlara göre, ülkede 2010'da nüfusun yalnızca yüzde 1'inin Müslüman olduğu açıklanmıştı. Ancak son yıllarda ülkede sayısı artan Müslüman dernekler sayesinde bu oranın yükseldiği belirtiliyor.

  • 5
  • 12
Madagaskar hakkında kültürel bilgiler
Madagaskar hakkında kültürel bilgiler

Asya ile Afrika'yı buluşturan Madagaskar, doğal güzellikler, endemik biyo-çeşitliliği ve farklı toplum yapısıyla "yeryüzünün saklı cenneti" olarak biliniyor. Yüz ölçümü açısından dünyanın en büyük dördüncü adası olan Madagaskar, Hint Okyanusu'nun batı kısmında bulunuyor. Mozambik Kanalı ile Afrika kıtasından ayrılan Madagaskar, yaklaşık 592 bin kilometrekare ile Türkiye'ye göre daha küçük bir yüzölçümüne sahip. Başkenti Antananarivo olan Madagaskar'ın nüfusu 24 milyon civarında.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN