Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • İslam medeniyetinin en önemli hastanelerinden; Nureddin Darüşşifası

İslam medeniyetinin en önemli hastanelerinden; Nureddin Darüşşifası

İslam medeniyetinin en önemli hastanelerinden Nureddin Darüşşifası'nda, zengin fakir ayırt edilmeden herkes tedavi olurdu. Döneminin en iyi hastanelerinin biri olan bu darüşşifa, taburcu olan hastalara bir müddet çalışmamaları için maddi yardım da sağlıyordu. Akıl hastaları için bölümü bulunan hastanede, İbn Sina'nın tesiriyle müzikle tedavi uygulandı.

  • 3
  • 12
Nureddin Zengi hastaneyi nasıl yaptırdı?
Nureddin Zengi hastaneyi nasıl yaptırdı?

14. yüzyılın önemli tarihçisi İbn Kesîr "el-Bidaye ve'l- Nihaye" Nureddin Mahmud Zengî'nin Haçlılara karşı yaptığı savaşların birinde II. Joscelin'i esir aldığını anlatır. Daha sonra esir alınan Haçlı Kontu fidye karşılığında serbest bırakıldı. İbn Kesîr'in verdiği bilgiye göre Nureddin Zengî, II. Joscelin'in için alınan fidye ile Dımaşk'ta bir hastane yapmaya karar verdi.

Dımaşk'ta el-Bimaristanü'l-Kebir adıyla da anılan meşhur hastaneyi yaptırdı.

  • 4
  • 12
Zengin fakir ayırt etmeden herkesi tedavi eden hastane
Zengin fakir ayırt etmeden herkesi tedavi eden hastane

*Prof. Dr. Fuat Sezgin'in Nureddin Hastanesi'ne dair minyatürü

Bu hastanede her daim ilaç imal edilirdi. Her gün hastanedeki hastaların ihtiyacına göre gıda ve ilaçlarını temin edilirdi. Hastanenin günlük giderlerine on beş dinar harcandığı söylenir.

Bu hastanede herkes tedavi olurdu. Hatta Nureddin Zengî'nin buraya geldiği ve bizzat tedavi olduğu söylenir. Ender bulunan ilaçlar zengin fakir ayırt edilmeksizin herkese verilirdi.

Müslümanların 800 yıl önce kurduğu eğitim hastaneleri

Tıp okulunda birçok tanınmış hekim ders vermekte olup, pratisyenler bazı günlerde Sultan Nureddin'in huzurunda toplanarak tıbbi konularda tartışma yapıyordu. Kim zamanlarda ise hastane yöneticisi Ebulmecid'in öğrencilerine yaptığı üç saatlik konuşmayı dinlerlerdi. Bu tıp okulundan mezun olan tanınmış Müslüman hekimler arasında 13'üncü yüzyılda küçük kan dolaşımını keşfederek insan fizyolojisinin anlaşılmasında yeni bir adım atılmasını sağlayan İbnü'n Nefis yer alıyordu.

Tarihte küçük kan dolaşımını ilk kez tarif eden kişi: İbnü'n-Nefis

  • 6
  • 12
Hastanenin önemli tabipleri
Hastanenin önemli tabipleri

İslam medeniyetinin önemli hastanelerinden biri olan Nureddin Hastanesi'nde önemli tabipler görev aldı. Bunlardan bazıları şunlardır:

Hastanenin ilk doktorlarından Muhezzübiddin İbnu'n-nakkaş, Muvaffakuddin İbn Mitran, hayatını hastalarına ayıran Ebu'l-Fazl İbn Abdülkerim el-Mühendis, hastalara yaptığı maddi yardımlarla tanınan Muvaffakuddin Abdülazîz, Kemalüddin el-Hımsî, Ebu'l Hasan Ali İbn Halife ibn Yunus İbn Halife, meşhur göz doktoru olan Ed-Dahvâr, İbnü'l-Lebûdî Şemsüddin Ebu Abdullah Muhammed İbn Abdan, Ebu's-Senâ Mahmûd İbn Ömer eş-Şeybanîdir.

Nureddin Hastanesi'nin tabiplerinin hayatlarına dair haberimize ulaşmak için tıklayın.

  • 7
  • 12
Taburcu olan hastalara neden para verilirdi?
Taburcu olan hastalara neden para verilirdi?

Nureddin Hastanesi'nden taburcu olan hastalara bir miktar altın verilirdi. Bunun nedeni ise tedaviden sonra hastalıktan yeni çıkmış kimsenin gücünü toparlayana kadar çalışmak zorunda kalmaması içindi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN