Arama

İnönü ilk köprüyü nasıl engelledi?

13 Kasım 1957'de vefat eden, ilk Türk uçak fabrikası ve demiryolları gibi hizmetleriyle bildiğimiz Nuri Demirağ'ın en büyük hayallerinden birisi de İstanbul Boğazı'na bir köprü inşa etmekti. Gördüğü eksikliği kapatmak amacıyla yıllarca titizlikle bu hususa dair çalışmalar yapan ve bu konuda beş genç Türk mühendisini görevlendiren Demirağ, dönemin Bayındırlık Bakanı Ali Çetinkaya ve Başbakanı İsmet İnönü'ne takılmıştı. Vefatının yıl dönümünde Nuri Demirağ'ı rahmetle anıyoruz.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

Dünya'nın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul tarih boyunca pek çok göç sebebiyle nüfusun en yoğun olduğu dünya kentlerinden biri oldu.

Antik çağlardan bu yana gerçekleşen göçler zamanla şehrin sosyal, kültürel, siyasi ve toplumsal yapısını büyük ölçüde değiştirerek İstanbul'u en büyük dünya şehirlerinden birisi yaptı.

(X) MECMUALAR IŞIĞINDA İSTANBUL BEYİTLERİ

https://www.instagram.com/p/CuFOdTDMJHi/

◾ Nüfusun sürekli artması ve insanların Galata, Üsküdar ve Kadıköy gibi ilçelere geçişi sallar, sandallar ve gemilerle yapmaları zaman zaman boğaz üzerine bir köprü inşa edilmesi fikrini gündeme getirdi.

◾ Bu fikirler öylesine yayıldı ki ünlü İtalyan bilim adamı, ressam ve mühendis Leonardo da Vinci de bu minvalde bir proje hazırlamış lakin Osmanlı yönetimi tarafından ciddiye alınmadı.

◾ Osmanlı Devleti döneminde Galata ile Fatih arasına inşa edilen Galata Köprüsü, ihtiyacı bir nebze karşılasa da şehrin nüfus hızı hiç düşmediği için kısa bir süre sonra yetersiz kalmaya başladı.

◾ Tarihimizin en önemli müteşebbislerinden olan Nuri Demirağ bu eksikliği gidermek amacıyla 1931 yılında kollarını sıvadı ve çalışmalara başladı.

(X) İNÖNÜ, DEMİRAĞ'IN YERLİ UÇAK ÜRETİMİNİ NASIL ENGELLEDİ?

◾ Yapılacak köprü için San Francisco'daki meşhur Golden Gate köprüsü incelendi. Demirağ, bu köprüyü merkeze alan bir proje düşündü.

Amerika'dan uzmanlar getirerek iki yıl boyunca boğaz köprüsü için çalışmalar gerçekleştiren Nuri Demirağ, meseleye teknik anlamda büyük bir ufuk da kattı.

(X) İSTANBUL'UN YEDİ KULESİ VE İLGİNÇ ÖYKÜLERİ

◾ Çalışmalar ve araştırmaların sonunda Nuri Demirağ'ın Ahırkapı ile Salacak arasına yapılmasını uygun gördüğü köprü toplamda 2560 metre uzunluğa sahipti.

◾ Ayrıca Demirağ'ın mühendis ekibi de geleceği parlak ve Amerika'da çalışmış beş Türk mühendisinden oluşuyordu. Proje bu manada içe dönük, geleceğe yönelik bir ufku da içinde barındırıyordu.

(X) İSTANBUL'UN YER ALTI DÜNYASI

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN