Arama

Imedghassen Piramidi

Kuzey Afrika'nın en eski anıt mezarı olarak kabul edilen Imedghassen Piramidi, 2300 yıldır ayakta. Berberi bir uygarlık olan Amazig Numidya Krallığı'nca inşa edilen bu eşsiz yapı, dünyanın tehlike altında olan en eski eserlerinden biri. Amazig Numidya medeniyetinin en önemli eseri olan piramit, tarihi açıdan bizlere çok önemli nüveler sunuyor.

Kuzey Afrika denilince aklımıza sadece Mısır piramitleri gelmemeli. Eski bir medeniyet sahibi olan Berberi Cezayirliler de ortaya fantastik, birbirinden güzel yapılar çıkardılar.

◾ Bu yapılardan biri de 2300 yıllık bir maziye dayanan Imedghassen Piramidi'dir.

Cezayir'deki Osmanlı izleri

◾ Yüzlerce yıl önce Amazig Numidya Krallığı tarafından inşa edilen bu piramit, Cezayir'in güneybatısındaki Batna şehrinde bulunuyor.

◾ Imedghassen Piramidi, tarihi ve bulunduğu konum hasebiyle dünyada en çok tehlike altında olan 100 tarihi eser arasında gösteriliyor.

Cezayir halk direnişinin sembolü

◾ Cezayir'de Amazig Numidya Krallığı tarafından inşa edilen Imedghassen Piramidi, 2300 yıldır bütün ihtişamıyla ayakta kalmaya devam ediyor.

Amazig Numidya Krallığı nedir?

Cezayir'in antik çağlardaki ismi olan Numidya, Berberiler tarafından kurulan ve tarihi M.Ö. 6. yüzyıla dayanan bir devlet idi.

Avrupa'nın sabıka dosyası

◾ Her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin ziyaret ettiği piramit, "Kuzey Afrika bölgesinin en eski kraliyet anıt mezarı" olma özelliğine haiz.

◾ Ülkenin güneybatısında bulunan Batna kentinde yer alan Imedghassen, M.Ö. 3. yüzyılda bölgenin en eski yerleşimcileri olarak bilinen Amazig Numidya Krallığı tarafından inşa edildi.

Cezayir kimindir?

◾ Adını Numidya'nın eski krallarından aldığı düşünülen yapı, emsali olan Mısır'daki piramitlerin aksine 59 metre çapında dairesel bir yapıya sahip. 60 sütun üzerine inşa edilen devasa yapının yüksekliği ise 19 metreye ulaşıyor.

◾ Cezayir'in meşhur dağları olan Avras'ın eteklerinde yer alan Imedghassen'de bölge tarihine ışık tutan arkeolojik kazılar günümüzde de sürüyor.

Sömürgecilik: Topraklara değil zihinlere pranga

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN