Arama

III. Selim'in bilinmeyen yönü

Musiki tarihimizde 1785-1825 yılları arasındaki dönemin, III. Selim Ekolü olarak kabul edildiğini biliyor muydunuz? Ya da sultanın Nizam-ı Cedid birliklerinin eğitimlerinde yer almak üzere bir boru-trampet takımı kurduğunu? Sizler için, nota yazımı konusunda da Türk musikisi tarihine önemli katkıları bulunan III. Selim'in bilinmeyen yönünü derledik.

  • 3
  • 12
NİZAM-I CEDİD'İN KURUCUSU
NİZAM-I CEDİD’İN KURUCUSU

III. Selim'in, Rus savaşında ordu tarafından o güne dek görülmemiş bir boykot ile karşılaşması sonucu almış olduğu toptan bir yenileşme kararı neticesindeki Nizam-ı Cedid hareketi, Osmanlı tarihinde III. Selim ile birlikte anılan bir gelişme olarak tarihe geçmiştir. Saltanatı boyunca iç ve dış meseleler uğraşan ve birbiri ardınca ıslahatlara girişen padişah nihayetinde tahttan indirilerek katledilmiştir.

  • 4
  • 12
III. SELİM'İN MEVLEVİLİĞE OLAN İLGİSİ
III. SELİM’İN MEVLEVİLİĞE OLAN İLGİSİ

Bir Mevlevi padişah olan Sultan III. Selim, Mevleviliğe pek çok hizmetlerde bulunmuş, Mevlevilik onun zamanına en muteber (itibar gören) dönemini yaşamıştır. Kasımpaşa, Galata ve Yenikapı Mevlevihaneleri ile Konya Mevlana Dergahı'na çeşitli onarımlar yaptırmış ve vakıflarını artırmıştır. Hz. Mevlana Türbesi'ndeki ilk sırmalı ve işlemeli puşidenin III. Selim tarafından yaptırılmış olduğu bilinmektedir.

  • 5
  • 12
MEVLEVİ MUSİKİSİNE KATKILARI NELERDİR?
MEVLEVİ MUSİKİSİNE KATKILARI NELERDİR?

Sık sık İstanbul Mevlevihanelerini ziyaret eden III. Selim, buralardaki musiki faaliyetlerini takip ederek, Mevlevi musikisine de önemli katkılar sağlamıştır. Yenikapı Mevlevihanesi şeyhleri Ali Nutki Dede ve Abdülbaki Nasır Dede'ye teveccüh eder, Galata Mevlevihanesi'ne sıklıkla giderek ayin dinler ve Şeyh Galip uzun sohbetler ederdi.

Güzel sanatların pek çok şubesinde söz sahibi olan III. Selim'in neyzenliği ve hattatlığının da ileri derecede olduğu bilinmektedir. İlhami mahlasıyla yazdığı şiirlerinin yanında, III. Selim'e en büyük şöhretini birçoğunun güftesi de kendisine ait olan besteleri kazandırmıştır.

Kırımlı Ahmed Kamil Efendi'den küçük yaşta almış olduğu eğitim ile başlayan musiki hayatı, Hacı Sadullah Ağa'dan aldığı dersler ile Tanburi İzak'tan meşk ettiği tanbur dersleri ile devam etmiş ve Sultan III. Selim, Türk musiki tarihinin önde gelen simaları arasında yerini almıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN