Arama

Hürrem Sultan'ın İstanbul'da yaptırdığı en büyük hayrat

Hürrem Sultan, Osmanlı tarihinin hayırsever sultanlarından biriydi. Kendisi Mimar Sinan'a "Haseki Külliyesi"ni yaptırarak içine medrese, hamam ve hastane kurdurmuş; ayrıca Ayasofya Camii'nin yanına fakir insanların karnını doyurmak için bir aşevi yaptırmıştı. Peki, Kanuni'nin Hürrem Sultan'ın vefatının ardından, onun hayrını nasıl devam ettirdiğini biliyor musunuz? Sizler için, Hürrem Sultan'ın İstanbul'da yaptırdığı en büyük hayratı derledik.

  • 2
  • 13
"HASEKİ" NE DEMEKTİR?
HASEKİ NE DEMEKTİR?

🔸 Haseki, cariyelerden padişahların gözüne girenler hakkında kullanılır bir tabirdir. Bunlar hükümdarın en sevgili zevceleri olup kendilerine "kadın" unvanı verilmiş ve haslar ayrılmıştır.

🔸 Ayrı daireleri, maiyetleri ve hizmetlileri vardır. Sultan Süleyman, Hürrem'e özgürlük bahşederek onu nikâhlı eş konumuna yükseltmiştir.

🔸 1521'de Şehzade Mehmed'i dünyaya getirdikten sonra haseki unvanını aldı. Hürrem Sultan'ın 1522'de Kanûnî'den Mihrimah adında bir kızı ile daha sonra arka arkaya Abdul. (1526).

  • 3
  • 13
SULTANIN EN BÜYÜK HAYIR ESERİ
SULTANIN EN BÜYÜK HAYIR ESERİ

🔸 Haseki Hürrem Sultan'ın yaptırdığı en büyük hayır eseri, İstanbul'da halen Haseki adıyla anılan semtteki cami, medrese, mektup, imaret ve darüşşifadan oluşan külliyedir.

🔸 Bu külliye, Hürrem Sultan adına Mimar Sinan'ın hassa başmimarı olduktan sonra yaptığı ilk eserdir.

🔍 Osmanlı tarihinin en güçlü üç valide sultanı

🔸 XIX. yüzyıldan itibaren Haseki adıyla anılan Avratpazarı semtinde kurulmuştur. Perçevi İbrahim ve Evliya Çelebi külliyenin burada yapılmasının Kanuni'nin eşine gösterdiği bir incelik olduğunu yazmıştır.

🔸 Haseki Hürrem Sultan'ın kurduğu vakıflara ait 5 adet asıl vakfiyesi vardır. Bunlardan farklı olarak onun yaptırdığı hayır eserlerinin de yer aldığı 3 vakfiye Süleymaniye Devlet Kütüphanesi'ndedir. Kudüs'te bulunan vakfiyesi dışındakilerin hepsi Arapçadır.

  • 6
  • 13
KÜLLİYENİN BİRİMLERİ NELERDİ?
KÜLLİYENİN BİRİMLERİ NELERDİ?

🔸 1551 tarihli vakfiyesine göre külliyenin ilk yapılan birimi camidir. Medrese ve sıbyan mektebi bir yıl, imaret ve darüşşifa ise on iki yıl son inşa edilmiştir. Bu durum külliyenin bir bütün olarak planlanmadığını, binaların değişik zamanlarda ayrı ayrı düşünülerek tasarlandığını göstermektedir.

🔍 Kanuni ile ilgili 20 ilginç bilgi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN