Arama

Güftesi bulunan ilk resmi Osmanlı marşı; Hamidiye

Osmanlı'da her hükümdarın kendi marşı vardı. İmparatorlukta devlet marşı anlayışı zamanla gelenek haline geldi. Bu durum, Abdülhamid döneminde de devam etti. Abdülhamid'in saltanatı boyunca resmi törenlerde çalan Hamidiye, Osmanlı'nın güftesi bulunan ilk marşıydı.

  • 4
  • 10
OSMANLI’NIN GÜFTESİ OLAN İLK MARŞI; HAMİDİYE
OSMANLI’NIN GÜFTESİ OLAN İLK MARŞI; HAMİDİYE

"Ey velîni'met-i âlem şehinşâh-ı cihan" sözleri ile başlayan Ahmet Necip Paşa'nın bu marşının en önemli özelliği güftesi bulunan ilk resmî marş olmasıydı.

Hamdiye Marşı, 1908 yılına kadar Osmanlı'nın resmi marşı oldu. Başta Cuma Selamlıkları olmak üzere, Abdülhamid'in saltanatı boyunca resmi törenlerde çaldı.

Sultan II. Abdülhamid, bestesinden ötürü Necip Paşa'ya bir de köşk bağışlamıştı.

Osmanlı'nın musiki okulları

  • 5
  • 10
ADINA EN FAZLA MARŞ BESTELENEN PADİŞAH
ADINA EN FAZLA MARŞ BESTELENEN PADİŞAH

II. Abdülhamid, adına en fazla marş bestelenen padişahlardan biri oldu. Sultan için bestelenen diğer marşlardan bazıları ise Marş-ı Sultânî, Abdülhamid Marşı, Hamidiye Marşı idi.

Hamidiye Marşı'nın sözleri 1908 yılında II. Meşrutiyet'in ilanından sonra değiştirildi. II. Abdülhamid'den sonra yerini Mehmet Reşat'ın güftesiz Reşadiye Marşı'na bıraktı.

Naaşı ile bir imparatorluğun da toprağa gömüldüğü gün

  • 6
  • 10
AHMET NECİP PAŞA KİMDİR?
AHMET NECİP PAŞA KİMDİR?

Ünlü hattat Yesârîzâde Kazasker Mustafa İzzet Efendi'nin oğlu olan Ahmet Necip Paşa, Enderun'da eğitim gördü. 1831'de Muzıka-yi Hümâyun'a geçerek eğitimine burada devam etti.

Donizetti'den flüt, keman ve piyano dersleri alan Paşa, Sultan Abdülmecid'in huzurunda yapılacak olan icraya yeni parçalar ekleyerek opera parçalarını zenginleştirdi.

Saklı kalmış bir hazine: Osmanlı'da çocuk musikisi

  • 7
  • 10
MUZIKA-Yİ HÜMÂYUN KUMANDANI OLDU
MUZIKA-Yİ HÜMÂYUN KUMANDANI OLDU

Sultan Abdülmecid hoşuna giden bölümü tekrar çaldırarak bunun kime ait olduğunu sordu. Eserin Necip Paşa'ya ait olduğu söylendiğinde onu miralaylığa terfi ettirdi.

Giuseppe Donizetti'nin 1856'da ölümü üzerine Muzıka-yi Hümâyun kumandanlığına getirildi. Ahmet Necip Paşa, bestekarlığı yanı sıra özellikle nota koleksiyonculuğu ile tanındı.

Muzıka-yi Hümâyun'daki kadroyu 750 kişiden 350 kişiye indirdi ve saray orkestrası 60, saray bandosu 60, saray korosu da 40 kişiyle sınırlandırdı. Bu dönem, Muzıka-yı Hümayun'un Türk müzisyenlerin çoğunlukta olduğu bir kurum haline geldi.

Yetiştirdiği talebeler arasında viyolonselist Cemil Bey, flütist Saffet (Atabinen) Bey, viyolonist Vondra Bey'le Zâti (Arca) Bey bulunur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN