Arama

Bizans'tan sonra Fatih'in fethettiği 'İmparatorlar Şehri'

Hz. Peygamber tarafından müjdelenen büyük Sultan, fetihten 8 sene sonra yönünü Karadeniz'e çevirmişti. Sarp dağlar arkasında kalmış bir imparatorluk, Bizans'ın Anadolu'daki kalıntısıydı. Ellerindeki İslam kılıcıyla Bizans'tan sonra Trabzon'u Fatih fethedecekti. İşte, Kanuni Sultan Süleyman'ın da doğduğu imparatorlar şehrinin Osmanlı topraklarına dahil oluşunun öyküsü...

İstanbul'un Fethi'nin üzerinden 8 yıl geçmişti. Fatih Sultan Mehmet'in orduları, Kuzey Anadolu Dağları'nın geçit vermez ormanları arasında doğuya doğru ilerliyordu.

Yıl 1461, mevsim yazdı.
Büyük Türk İmparatoru, 12'nci sefer-i hümayununu yapıyordu. Bu, aynı yıl içinde yaptığı 3'üncü seferdi. İlk iki seferde, Amasra ve Sinop'u fetheden hükümdar, daha sonra Trabzon'a yönelmişti.

O sırada zaten Anadolu'da Türkleşmeyen, yalnız Trabzon ve çevresindeki kasabalar kalmıştı. Artık Tebriz yolunu kapatan bu küçük devleti ortadan kaldırmanın zamanıydı. Gerçi Trabzon'da hükümran olan Rum Devleti küçüktü ama Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan Bey tarafından da himaye ediliyordu. Ancak bu hükümdar, o sırada Osmanlı ordusuyla savaşacak güçte değildi. Böyle bir şeyi göze alması demek, mahvolup tarih sahnesinden çekilmesi demekti.

Uzun Hasan Bey, Fatih'in Trabzon üzerine yöneldiğini duyduğu zaman dehşete düştü. Bir defa, Trabzon'u Osmanlı hükümdarına karşı savunmasına imkân yoktu. Ama iki ümidi vardı. Bu ümitleri gerçekleşirse belki Trabzon kurtulabilirdi.

Uzun Hasan Bey'in birinci ümidi, Fatih'in yolu üzerinde bulunan ve geçit vermeyen dağlarla ormanlardı. Buralardan küçük birlikler yol bulup geçebilirlerdi fakat bir imparatorluk ordusunun tüm ağırlıklarıyla birlikte sarp dağları ve ormanları aşarak Trabzon'a ulaşabilmesi imkânsız gibiydi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN