Arama

Bir şikayet dili: Memnuniyetsizlik

Hepimizin etrafında sürekli şikayet edip hiçbir şeyin kendilerini memnun etmediği insanlar vardır. Yıllardır aynı konudan hoşnutsuzluklarını belirten fakat o sorunu çözmek için hiç çaba göstermeyen kişiler... Acaba bu insanlar bir alışkanlık haline gelen davranışlarının farkında mı? Bile isteye mi memnuniyetsiz oluyorlar yoksa memnuniyetsiz olmalarının altında bazı sebepler mi var?

Bir şikayet dili: Memnuniyetsizlik

Bayraktar, memnuniyetsiz insanlar yetişmesine anne ve babanın davranış dünyasının etkisini şu şekilde açıkladı:

"Hem şikayet eden bir ebeveyn hem kendisiyle ilgili bir şeyi de beğenmeyen anne-baba ilişkisinde elbette çocukta böyle düşünecek. 'Dış dünya o kadar iyi değil bir şeyi değiştiremeyiz, biz...' Anne baba evliliğinden kötü bahsediyor. Böyle bir evdeki çocuk ne düşünür? Evliliğin kötü bir şey olduğunu düşünür. Çocuğun benlik algısı, öz saygısı da sürekli şikayet eden insanlarla karamsarlığa gidiyor. Düşünsenize siz ilkokula gidiyorsunuz, bir şeyleri yaptığınızı düşünüyorsunuz. Ama aslında yapamıyormuşsunuz gibi. Anne babanın o memnuniyetsiz haliyle sizi ne takdir ediyor ne de hayattan zevk almaya itiyor. Ya da o çocukluk enerjinizi yansıttığınızda onu kapsayabilme potansiyelleri olmadığı için sizin de motivasyonunuz, mutluluğunuz, enerjiniz düşüyor. Buralarda memnuniyetsizliğin tohumları atılıyor. Bu zor bir şey biliyor musunuz? Çocuk olarak anne-babamıza bağlıyız. Her çocuk anne ve babasından övgü almak ister, onay almak ve takdir görmek ister. Şimdi buraları zedelendikçe iç dünyadaki motivasyonu azaldığı için şeyi de kaçırıyor, insan. Aslında bir şeyleri yapabilirim, başarabilirim. Hedefe doğru giderken motivasyonu ve duyguları da düşüyor, aslında."

İnsan olmanın gereği: Empati

Bir şikayet dili: Memnuniyetsizlik

🔶 Memnuniyetsiz insanlarda problem çözme becerilerinin düşük olduğunu, çözüm odaklı olmadıklarını daha önce belirtmiştik. Peki çözüm odaklı olmak ne demektir?

🔶Problem olarak gördüğümüz şeyle karşılaştığımızda sorun yerine çözüme odaklanmaya çözüm odaklılık denir.

Yaşanan anlaşmazlıklarda, çözüme odaklanan insanın daha pozitif bir tavır sergilemesi beklenir. Bu tavır ise durumun çözüme kavuşmasını sağlar.

Hem sosyal hem içe kapanık kişilik: Ambivert

Bir şikayet dili: Memnuniyetsizlik

🔶 Çözüm odaklı olmanın önemini ise Bayraktar şu örnekle açıkladı:

"Mesela komşumuza kahve içmeye gittiğimizde sürekli eşimizin dağınıklığından söz ediyoruz. Bu hakikaten memnuniyetsiz bir şikayet dili. Sürekli aynı şeyi anlatarak aynı şeyin etrafında dönüp duruyorsunuz. Çözmek için bir adım atmıyoruz. Böyle bir durumda arkadaşlarınız da azalır. Aynı şeyi mi anlatıyorum diye düşünüp o farkındalığa ulaşmak önemli."

Sağlıklı toplumun temeli: Çocuk psikolojisi

Bir şikayet dili: Memnuniyetsizlik

🔶 Memnuniyetsizliğin de çeşitleri vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz.

Beden algısı ile ilgili memnuniyetsizlikler.
Hayat memnuniyetsizliği.
İlişkilerle ilgili memnuniyetsizlikler.
İş yaşamıyla ilgili memnuniyetsizlikler.

Kentleşmenin insan psikolojisine etkileri

Bir şikayet dili: Memnuniyetsizlik

🔶 Bayraktar, memnuniyetsizlik algımızı değiştirmek için yüzleşilmesi gereken durumları şu şekilde açıkladı:

"Öncelikle düşünce algımızı değiştiriyoruz. Şöyle bir bakış açısı geliştirmemiz lazım. Hayatta hiçbir şey mükemmel değildir. Hayatta her şeyi kontrol edemem. Hayatta her zaman her şey yolunda gitmeyebilir. Bizi temel inançlarımız nasılsa davranışlarımız ve duygularımız o şekilde oluşuyor. Sürekli şikayet eden insanlarda durumu kabullenme becerisinin eksik olduğugörülür. Kabullenemeyip çözmek için herhangi bir girişime girmiyorsanız anlayın ki siz zaten orada çözmek istemiyorsunuz. Burada yüzleşmeniz gereken şey şu: Ben demek ki ne algımı değiştirmek istiyorum, ne sorunu mu çözmek istiyorum, ne de kabullenmek istiyorum. Burada bu üçgenin içerisinde aslında memnuniyetsizliğimizi aşmamız gereken şifreler var. Memnuniyetsizliğimizi gidermek için kendi çevremize bakacağız, yapabileceklerimize odaklanacağız ve hedef odaklı bakacağız."

Doğan Cüceloğlu'nun İçimizdeki Çocuk adlı eserinden 20 alıntı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN