Arama

Türk müziğinin temelini oluşturan bestekar: Rauf Yekta Bey

Türk musikisi sisteminin temellerini atan Rauf Yekta Bey; müzikolog, bestekar ve neyzen kimliğiyle öne çıkan, tarihimizin önemli simalarından biridir. Osmanlı musikisinin son büyük bestekarı Zekai Dede'nin yedi yılı aşkın öğrencisi olan ve Türk müziğinin temelini oluşturan Rauf Yekta Bey hakkındaki bilgileri derledik.

  • 3
  • 10
Rauf Yekta Bey kimdir?
Rauf Yekta Bey kimdir?

Araştırma ve çalışmalarıyla Türk müzikolojisinin ve günümüz Türk musikisi sisteminin temellerini atan Rauf Yekta Bey müzikolog, bestekâr ve neyzen kimliğiyle Türk musikisi tarihinin önde gelen simalarından biridir.

Rauf Yekta Bey'in "Mahur Peşrev"ini dinlemek için tıklayın.

Asıl adı Mehmed Rauf olan ve 26 Mart 1871'de İstanbul Aksaray'da doğan Rauf Yekta Bey, ilköğrenimini Simkeşhâne okulunda yaptı. Mahmudiye Rüştiyesindeki eğitimine devam etti ve burayı birincilikle bitirdi.

İlk musiki meşklerine öğrencisi olduğu Zekai Dede'den dinî eserler seçerek başladı. Beylerbeyi Camii başmüezzini Osman Efendi'den, Zekâizâde Hâfız Ahmed ve Bolahenk Nuri Bey'den aldığı derslerle de repertuvarını zenginleştirdi.

Osmanlı Türk mûsikîsinin son büyük bestekârı

Rauf Yekta Bey, musiki nazariyatı kavramını yeniden gündeme getirdi. Bu konuda 1889'da Galata Mevlevîhânesi şeyhi Mehmed Ataullah Dede ile başladığı çalışmalarını Yenikapı Mevlevîhânesi şeyhi Mehmed Celâleddin Dede ile devam ettirdi. Bu arada ses fiziği ve akustik konusunda Sâlih Zeki Bey'den faydalandı ve Şeyh Celâleddin Dede'den tambur öğrendi.

Dönemin önemli neyzenleri arasında yer alan Rauf Yekta Bey, ilk derslerini Galata Mevlevihanesi dervişlerinden Sabri Dede ile Hacı Ali Dede'den aldı. Telifleri ve musikiyle ilgili her konuda 400 civarında makale kaleme aldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN