Arama

Süheyl Ünver’in İstanbul'un geçmişine ışık tutan hatıraları

Süheyl Ünver'in ömrü boyunca gezdiği, gördüğü her mekanı resmettiğini, fotoğrafını çektiğini ve her bilgiyi notlar halinde defterlerine kaydettiğini biliyor muydunuz? Peki, Sünbül Efendimname adını verdiği defterinde Koca Mustafa Paşa Cami'ne ve Sünbül Efendi Türbesi'ne yaptığı ziyaretleri anlattığını? Sizler için Süheyl Ünver'in İstanbul'un geçmişine ışık tutan hatıralarını derledik.

Çalışmalarını Türk tıp ve ilimler tarihi merkezli yürüten Süheyl Ünver, 1939 yılında İstanbul Tıp Fakültesi'nde Türkiye'deki ilk Tıp Tarihi Enstitüsü ve Müzesi'ni kurmuştur. 1939'da profesör, 1954'te ordinaryüs profesör olan Hoca, 1951 yılında da Dr. Süheyl Ünver Arşiv ve Kütüphanesi'ni kurmuştur. Bu arşive 3000 civarında yazma ve matbû eserle, 5000 kadar sanat eseri örnekleri ve binlerce not bırakmıştır. Bu çalışmalarını yurt dışında da sürdürmüş ve çok sayıda ülkede toplantılara katılarak sergiler düzenlemiştir.

Süheyl Ünver sanata olan istidâdı ve merakı sebebiyle 1916 yılında Medresetü'l-Hattâtîn'e girmiş, burada Yeniköylü Nuri Bey'den tezhib, Hattat Necmeddin Okyay'dan ebrû, eniştesi Hattat Hacı Hasan Rıza'dan ise sülüs ve nesih yazıyı öğrenerek, 1923'te birincilikle mezun olmuştur. Süheyl Hoca 1919-1920 yıllarında iki özel okulda hüsn-i hat ve resim dersleri vermiş, 1936-1956 yılları arasında da Güzel Sanatlar Akademisi'nde Türk Minyatürü hocalığı yapmıştır.

Süheyl Ünver İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ikiye bölündüğü zaman Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne geçmiş, Tıp Tarihi ve Deontoloji Kürsüsü'nü yeniden kurarak çalışmalarına burada devam etmiştir. 1973 yılında emekliye ayrılan Hoca, yine kürsüye devam ederek öğrenciler yetiştirmiştir. 14 Şubat 1986 tarihinde vefat eden Süheyl Ünver, Edirnekapı Sakızağacı Şehitliği'nde medfundur. Süheyl Ünver'in iki bin civarındaki yayını dört cild hâlinde, Süheyl Ünver Bibliyografyası'nda bir araya getirilmiştir. Yabancı dildeki yayınları ise ayrı bir eserde toplanmıştır.

Mevcut eserleri Süheyl Ünver'in özverili ve titiz çalışma disiplininin bir göstergesidir. Bizzat kendi tecrübe ve seyahatlerine dayanarak teşkil ettiği eşsiz arşivi ise, tamamen kendi suluboya resimleri, çizimleri ve el yazısı notlarından oluşur. Bu sayısız çizim ve notlar belli başlıklar altında derlenerek defter ve dosya şeklinde tasnif edilmişlerdir. Hoca, eserlerinden oluşan külliyâtı İ.Ü. Tıp Tarihi Enstitüsü, Cerrahpaşa Tıp Tarihi Entitüsü, Türk Tarih Kurumu, Bayezid Kütüphanesi ve Süleymaniye Kütüphanesi'ne bağışlamıştır. Sadece Süleymaniye Kütüphanesi'nde birbirinden çok farklı mevzûlarda 1116 adet defteri ve 453 adet dosyası bulunmaktadır.

Süheyl Ünver ömrü boyunca gezdiği, gördüğü her mekânı bir şekilde resmetmiş, fotoğrafını çekmiş ve tesadüf ettiği her bilgiyi ve ayrıntıyı notlar hâlinde kaydetmiştir. Bu şekilde meydana getirdiği defterlerinden birisi de "Sünbül Efendimnâme" adını verdiği defterdir. Bu defter Süleymaniye Kütüphanesi'ndeki Dr. A. Süheyl Ünver Bağışları arasında 630 numarada kayıtlıdır. Süheyl Ünver'in el yazısıyla kaleme aldığı bu defter 13 varaktır. Bu defterde Süheyl Ünver, 1963-1968 seneleri arasında Koca Mustafa Paşa Câmii'ne ve Sünbül Efendi Türbesi'ne yaptığı ziyâretleri hâtıra üslûbuyla anlatmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN