Arama

Osmanlı'nın saray ressamı İvan Ayvazovski kimdir?

Osmanlı'nın üç padişahı; Abdülmecit, Abdülaziz ve II. Abdülhamid'in iltifatına mazhar olan Rus ressam İvan Ayvazovski'ye "saray ressamı" unvanı verildi. Kendisini en çok etkileyen şehir olan İstanbul ile ilgili onlarca eser ortaya koyan ressam, Yıldız Saray'ında sergi açtı. Sarayın davetlisi olarak birçok kez İstanbul'a gelen ressam ile ilgili bilinmesi gerekenleri ve tablolarını sizler için derledik.

1757'de kurulan İmparatorluk Akademisi, resmi ve akademik tarzda bir eğitim verdi. Bu akademide pek çok ressam yetişti. Ayvazovski'nin akademide devam ettiği manzara sınıfının başında bulunan Vorobiov, atmosfer koşulları üzerinde duran ve açık hava resmini savunan bir ressamdı.

Sanat yaşamı boyunca eserlerinde doğa ile oldukça çok ilgilenen Ayvazovski'nin, hocasından etkilenip, hocasının yaklaşımına benzer eserler verdi.

  • 4
  • 15
Tüm hayatını etkileyen seyahat
Tüm hayatını etkileyen seyahat

Akademide açılacak sergi için deniz ve atmosfer koşullarını konu alan "Deniz Üzerinde Hava Çalışması" resmi yaptı. Bu tablo ise büyük bir başarı elde eden ressam, gümüş madalya kazandı.

Rus İmparator I. Nicholas ile tanışıp takdirini kazanan ressam, prensle beraber Baltık Donanması ile Finlandiya Körfezi'ne deneme seferine katıldı. Bu deneyim, Ayvazovski'nin deniz üzerindeki yaşantıyı ilk elden görmesi ve imparatorluk donanması ile hayatı boyunca sürecek olan yakın ilişkinin başlangıcı olması açısından önemlidir.

  • 5
  • 15
Gogol ile seyahate çıktı
Gogol ile seyahate çıktı

1836'da açılan akademi sergisine yedi resimle katılan Ayvazovski, burada Puşkin ile tanıştı. 1837 yılında, deniz manzarası resmiyle altın madalya ile ödüllendirilen Aivazovsky, akademiden mezun oldu. 1844 yılında Rus Donanması'nın ressamlığı görevine atandı.

Rusya'nın deniz görünümlerini resmetmek üzere iki yaz için Kırım'a yollandı. Ivan Ayvazovski, Kırım'ın güney sahillerine yaptığı gezi dışında, Karadeniz donanmasının askeri seferlerine katıldı ve iki yıl içerisinde gerçekleştirdiği çalışmaları akademiye sunup ardından 1840'ta İtalya'ya gitti. Rus yazar Gogol ile çıktığı bu yolculukta aynı zamanda İngiliz ressam Turner ile tanıştı.

  • 6
  • 15
Ressamı en çok etkileyen şehir
Ressamı en çok etkileyen şehir

İngiltere, Hollanda, ABD gibi dünyanın pek çok ülkesine giden ressamı en çok etkileyen şehir ise Osmanlı dönemindeki İstanbul'du.

Çarın oğlu Grandük Nikolayeviç ile birlikte Anadolu, Ege adaları ve Doğu Akdeniz'e yapılan bir geziye katılan ressam, İstanbul'u da gezip görme imkânı yakaladı. İstanbul'a ilk ziyaretini içeren bu gezinin ardından, 1846'da Karadeniz donanmasıyla bazı manevralara katıldı.

  • 7
  • 15
Sultan Abdülmecit tarafından kabul gördü
Sultan Abdülmecit tarafından kabul gördü

İstanbul ile ilgili birçok tablolar yapsa da Rusya'ya dönerken bu tabloları beraberinde götürdü ve tablolarının bir kısmı Çarlık sarayının duvarlarına asıldı.

1845 yılında ilk defa geldiği İstanbul'da, Sultan Abdülmecit tarafından Beylerbeyi Sarayı'nda kabul edildi. 1845-1890 yılları arasında İstanbul'a toplamda dört defa geldi. 1874'te yaptığı ziyarette Mimarbaşı Sarkis Balyan'ın Kuruçeşme Adası'nda (Galatasaray Adası) misafir olarak kaldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN