Arama

Osmanlı mirası baklavanın lezzetli tarihi

Lezzetini hamurların arasına konulan, isteğe bağlı olarak ceviz veya fıstıktan alan Türk mutfağının vazgeçilmez tatlısı baklava, günümüzdeki gösterişli ve incelikli şeklini Osmanlı döneminde aldı. Baklava ile ilgili en eski kayıt, Fatih Sultan Mehmet dönemine ait Topkapı Sarayı mutfak defterlerindedir. Sizler için, pratik ve kıyır kıyır baklava tariflerinin yanında, tarihine de değinen bir dosya haber hazırladık.

Osmanlı mirası baklavanın lezzetli tarihi

Baklava, günümüzdeki klasik gösterişli ve incelikli şeklini Osmanlı döneminde aldı. Zamanla Topkapı Sarayı'nda bugünkü şekline ulaştı.

Baklava ile ilgili en eski kayıt, Fatih Sultan Mehmet döneminin Topkapı Sarayı mutfak defterlerindedir. Bu kayda göre, Bitlis Beyi'nin konağına konuk olan Evliya Çelebi, baklava yediğini yazar.

Osmanlı mirası baklavanın lezzetli tarihi

Osmanlı'da hemen her yörede bilinen baklava, daha çok Saray'da, konaklarda, ziyafetlerde, şenliklerde tüketilirdi. Saray'da ve konaklarda, baklava yapımında usta olan aşçıların tercih edildiği ve baklava yufkasının çok ince açılmış olmasına önem verildiği bilinir.

Osmanlı tarihinde bilmeniz gereken ilkler

  • 4
  • 14
Osmanlı mirası baklava alayı geleneği
Osmanlı mirası baklava alayı geleneği

17. yüzyılın sonlarında veya 18. yüzyılın başlarında ortaya çıkmış olan baklava alayı geleneğinde, Ramazan ayının ortasında, padişahın askere iltifatı olarak, Saray'dan Yeniçeri Ocağı'na baklava giderdi.

Osmanlı Devleti döneminde hükümdarların iftar geleneğine önem vermesi hâkimiyetin sembolü niteliğindeydi. En yetenekli baklava ustalarının imal ettiği baklavalar Ramazan ayının olmazsa olmazıydı. Osmanlı'da iktidar sadece askeri güçle değil, kutlamalardaki ihtişamla da hep ön planda olmuştu. Saraydaki Ramazan Bayramı için hummalı hazırlıklar günler öncesinden başlar, bayram bitene kadar devam ederdi.

Osmanlı mirası baklavanın lezzetli tarihi

Her on askere bir sini baklava hazırlanır ve saray mutfağı önünde dizilirdi. Silahtar Ağa, bir numaralı yeniçeri olan padişah adına ilk siniyi teslim aldıktan sonra, diğer sinilerin her birini ikişer asker nizami olarak yüklenirdi. Her bölüğün amirleri önde, baklava sinilerini taşıyanlar arkada, açılan kapılardan dışarı çıkarak kışlalara doğru yürüyüşe geçerlerdi.

Osmanlı döneminden eski İstanbul fotoğrafları

  • 6
  • 14
Ev yapımı baklava tarifleri
Ev yapımı baklava tarifleri

Evde yapılan baklavalarda, Güneydoğu Anadolu'da antep fıstığı, Karadeniz'de fındık, İç Anadolu'da ceviz, Kıyı Ege'de badem, Edirne ve Trakya'da ise susam kullanılır.

Genelde arananı antep fıstıklı tipi olsa da en sık cevizlisine rastlanır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN