Arama

İstanbul’un tarihi dokusuna renk veren motifler

Klasik sanatımızda kullandığımız motifler kimi zaman bir bayrakta sembol olmuş, kimi zaman bir halıda aşığın yarine sevgisini anlatan bir destan, kimi zaman da edebiyatta yansımasını bulmuştu. Orta Asya'dan itibaren Türklerin sanatında önemli bir yer teşkil eden motifler, günümüze kadar ulaşmış ve İstanbul'un her noktasına ayrı bir güzellik katmıştı. Hatta öyle ki tıp tarihinde dahi kendilerine bir yer edinmişlerdi. İşte İstanbul'un tarihi dokusuna renk veren motifler...

  • 3
  • 11
SERVİ
SERVİ

Servi motifinin taşıdığı simgeler

📌İstanbul bahçelerinin vazgeçilmezi olan servi, yirmi, otuz metre kadar uzayabilen, her zaman yeşil kalan bir ağaçtır. Servi ağacının farklı kavramları ifade ettiği bilinir.

📌Bir merdiven vazifesi gördüğüne ve ruhun Allah katına yükselişini temsil ettiğine inanılır.

📌Ayrıca halk arasında ince ve uzun boylu sevgiliye benzetilir. Dik duruşu ile vahdeti yani birliği temsil eser.

Allah lafzının ilk harfi olan elife de benzetilen servinin rüzgârda sallanırken "hû" sesi çıkardığı söylenir. Ayrıca tasavvufta sabrın simgesidir. Geçmişte hayatla ölüm arasında bağ kurduğuna inanılan hayat ağacı motifinin yansımasıdır.

Divan şiirine kokusunu,rengini bırakan bahçe bitkileri

İstanbul'da servi motifine nerelerde rastlarız?

📌Türk bezeme sanatında en sık rastlanan ağaç motifinden birisi olan sevi motifi, tezhip, minyatür, çini, taş ve kalem işine kadar Türk sanatının tüm alanlarında sevilerek kullanıldı.

📌Tezhip sanatındaki örnekleri 16. yüzyılda Kara Memi tarafından yapılan Muhibbi Divanı'ndaki koltuklarda ve halkardadır.

Sultan Ahmed Camii çinilerinde olduğu gibi bahar dalları ve üzüm asmalarıyla kullanılmıştır. Gerek stilize gerekse natüralist tarzda Osmanlı kumaşlarında da yer alır.

Sultan Ahmet Camii'ne nasıl gidilir?

Edebiyatımızda servi mazmunu

📌 Servi, sanatın yanında ilahiyatta ve edebiyatta da önemli bir yere sahiptir.

📌Sevgili uzun boyu ve ince olması sebebiyle serviye benzetilir.

Güzelin boyunu ifade etmek üzere yaygın biçimde kullanılan kelimeler boy, kad/kadd, kâmet ve endâmdır. Güzelin boyu için kullanılabilecek en önemli niteleme sıfatları uzun, âhenkli ve endamlı kelimeleridir. Zira güzelin boyunun uzunluğundan kasıt, aslında sadece uzunluk değil endamlı olmaktır. Divan şairlerinin zaman zaman boyu uzun bir ağaç yerine küçük bir fidana benzetmiş olmaları, boyun uzunluğuna değil uyumlu ve âhenkli olmasına dikkat ettiklerini göstermektedir. Bu sebeplerle şairler güzelin boyunu en çok servi, şimşâd, sanavber, elif, nihâl gibi ögelerle ilişkilendirmişlerdir.

"Serv kâmetler iki yanın alurlar yolun
Râh-ı gülzâra döner yolları İstanbulun"

(Bâkî)

Örnekle beyitlerle divan edebiyatındaki 15 mazmun

  • 6
  • 11
KARTAL
KARTAL

Kartal motifinin taşıdığı simgeler

📌Hayvan sembolleri yüzyıllar boyunca Türklerde önemli bir yer tuttu.

📌Bu sembollerden bazıları, kimi zaman geçmiş inançlara dair birtakım sembolleri de ihtiva etti.

📌Kartal Türklerin milli sembollerinden biriydi.

📌Selçuklu ve Bizans'ta kullanılan çift başlı kartallar, gücün ve imparatorluğun simgesi olarak kullanıldı.

📌Tarihi çok eskilere uzanan kartal motifi, Göktürkler ve Uygurlarda güneşe ve aya yakın yükseklerde uçan kartal ve diğer yırtıcı kuşlar, halkına hükmeden beylerin, hükümdarların gücünü temsil eden motifler oldu.

Türk sanatında ulaşılamayan, erişilemeyen kutsiyet kartala da yüklenmiştir.

Divan edebiyatında mitolojik kuşlar

İstanbul'da kartal motifine nerelerde rastlarız?

📌Sultan Ahmet Camii çarşısının yerinde eskiden mevcut olan Büyük Bizans Sarayı'nın yerinde bugün saray mozaiklerinin sergilendiği Mozaik Müzesi'nde yer alır.

📌Göklerin hâkimi kartal ile tamamen toprağa ait olan yılanın iyi ile kötünün boğuşma sahnesi gibi yorumlanan bu mozaik eser, beşinci yüzyıldan günümüze ulaşmış bir parçadır.

Mozaik Müzesi'ne nasıl gidilir?

📌Anadolu'da kartal motifine sıklıkla rastlanıyordu. İstanbul'a gelindiğinde ise bu yoğunluğun azaldığını görürüz.

Anadolu'da özellikle Selçuklu sanatında sık sık rastladığımız kartal motifi, medrese, cami ve mezar taşlarında görülür. Osmanlı sanatında çok fazla yer almasa da özellikle minyatürlerde karşımıza çıkar.

📌Dolmabahçe Sarayı Camlı Köşk'ün kalem işi süslemelerinde de kartal motifi boyutlu olarak yapılmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN