Arama

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne sanal yolculuk

İslam medeniyetinin bilim ve teknoloji alanında oluşturduğu benzersiz birikimin ürünleri, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde sergileniyor. Müze toplam 570 adet alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonu ile alanında Türkiye'de ilk, dünyada ise ikinci örnek. Peki, İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne nasıl gidilir? Hangi eserler, nerede sergileniyor? Müze ücretleri nedir? Sizler için derledik.

Osmanlı'nın has bahçelerinden biri olan Gülhane Parkı, Müslüman bilim adamlarının, bilim tarihine katkılarını ortaya koyan bir müzeye; İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi'ne ev sahipliği yapıyor. Geçen yıl vefat eden Prof. Dr. Fuat Sezgin'in kurucusu olduğu, Müslüman bilim adamlarının ortaya koydukları icatların örneklerinin yer aldığı müze, bir taraftan bilimsel eserlerin estetik ve öğreticiliği, diğer yandan bıraktığı intiba ve kazandırdığı bilgi ile özel bir yere sahip. İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, İslam dünyasının bilimler tarihindeki sürecini de eserleri ve belgeleriyle ortaya koyuyor. Ayrıca müze, bilim tarihi açısından doğu-batı ilim kültürünü birleştiren bir köprü niteliği taşıması bakımından da gelecek kuşaklar için önem arz ediyor.

Fuat Sezgin'in Fikriyat'ta yer alan tüm yazılarını okumak için tıklayın.

İslam bilimleri tarihine adayan Prof. Dr. Fuat Sezgin'in öncülüğünde kurulan müzede 8-16. yüzyıllar arasında Müslüman bilginlerce icat edilmiş çeşitli bilim ve teknoloji aletleri sergileniyor. 700'den fazla eserin sergilendiği müzeye her yıl yeni eserler eklenerek gelişimi devam ettiriliyor.

Müzede, İslam bilim tarihinde ilk defa ortaya konulan icatlar; Müslüman bilim adamlarının keşifleri, ve çalıştıkları döneme mahsus bilim merkezlerinin maketlerinin yer alırken müze, bu alanda dünyadaki en büyük merkezlerden biri olma özelliği taşıyor.

Coğrafya, gemicilik, zaman ölçümü, geometri, optik, tıp, kimya, mineraloji, fizik, mimari, teknik ve harp tekniği sahalarında sistematik bir düzenle sergilenen eserler, İslam bilimlerinin büyük keşif ve muazzam buluşlarını göstermekle birlikte bu keşif ve buluşların değişik yollardan Avrupa'ya geçip orada kabul bulduğunu ve alınarak özümsendiğini nefis bir görsellikle ziyaretçilerine apaçık bir şekilde sunuyor. Böylece bilimler tarihinin de bir bütün olduğunu, gerçeğe uygun, hislerden ve ön yargılardan uzak, tam bir objektiflikle ispatlıyor.

  • 4
  • 25
MÜZE GİRİŞ ÜCRETLERİ
MÜZE GİRİŞ ÜCRETLERİ

Gülhane Parkı içindeki İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, 09:00 – 18:00 saatleri arasında haftanın yedi günü ziyarete açık.

Ziyaret ücreti 12 TL. Müzekart geçerli.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN