Arama

Hafta sonu ne izleyelim, ne okuyalım, hangi icadı öğrenelim?

"Fikriyat ile ne izleyelim, ne okuyalım, hangi icadı öğrenelim?" başlığıyla hafta sonunda değerlendirebileceğiniz birbirinden kıymetli tavsiyeleri sizlerle buluşturuyoruz. İslam medeniyetinin etkisiyle Avrupa mimarisinin nasıl şekil aldığını öğrenebilir, özel röportajımız eşliğinde Necip Fazıl Müzesi'nde yolculuğa çıkabilirsiniz. Cezeri'nin icadını öğrenerek tarih bilincinizi güçlendirebilirsiniz. Gelin tavsiye listesine daha yakından bakalım.

  • 1
  • 16
Ne izleyelim: İslam mimarisinin Avrupa'daki izleri
Ne izleyelim: İslam mimarisinin Avrupa’daki izleri

İngiltere'nin en büyük tarihi yapılarından biri olan Durham Katedrali… Dünyaca ünlü saat kulesi Big Ben... Paris'in kalbi olarak anılan Notre Dame Katedrali… Bu üç Gotik eserin ortak bir özelliği var. İslam mimarisinden etkilenmeleri… Nasıl mı? Hadi daha yakından bakalım👇

İslam mimarisinden etkilenen Avrupa'daki yapılar...

  • 2
  • 16
Hangi müzeyi ziyaret edelim: Necip Fazıl Müzesi
Hangi müzeyi ziyaret edelim: Necip Fazıl Müzesi

"NE HABER" NECİP FAZIL'IN ŞAHSİ EŞYALARININ SERGİLENDİĞİ
"HATIRA ODASI"NDA!

🔹Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı'nda yer alan Necip Fazıl Müzesi, daha doğru tabirle "hatıra odası"nda; Üstad'ın kişiliğini, ruhunu şahsi eşyaları üzerinden okuyabilirsiniz.

🔹"Eski Elbiselerin Hafızası" adlı hikayeden alınan ilhamla kurulan bu odada Üstad'ın ceketleri, Neslihan Hanım'ın elbisesi, kızı Ayşe Hanım'ın üzerinde iğneleri duran, prova halindeki ceketi, dikiş makinesi gibi tüm bu detaylar Necip Fazıl ve onun hayatı hakkında çok kıymetli bilgiler veriyor.

Üstad'ın davasını, maneviyatını, şairliğini
torunlarının dilinden dinlemek için tıklayın

🔹 Son fotoğrafı, son videosu, özelikle son kayıt diye çıkan videoda oturduğu berjer, üzerinde robdöşambrı, yanındaki sehpası ve bastonu… Aynı dekor içinde fotoğrafı ile birlikte duruyor.

🔹 Necip Fazıl için plakları her zaman çok kıymetliydi… "Evde şezlonguna oturup, plaklarını dağıtıp, onlar arasında bir tasnif yapıp notlar düşer ve çalışmalarına devam ederdi" şeklinde anlatıyorlar anılarını, Üstad'ın torunları… Üzerinde tek tek el yazılarıyla tuttuğu notlar da yer alıyor.

🔹1960 senesinde üstadın hapiste olduğu bir zamanda, en yakın dostlarından birisi evlerine haciz gönderir ve evdeki seccadeyi aldırır. Bu üzücü yaşanmışlıkla ilgili de çok kıymetli notlar, el yazıları yer alıyor hatıra odasında…

🔹 Bunların dışında pek çok orijinal evrakın da koruyuculuğunu üstleniyor müze…

🔹 Aziz Nesin'in, Kültür Bakanlığı Ödülü'nü aldıktan sonra "üstadım aslında onları onurlandırdınız" dediği mektubu...

🔹 Annesine yazdığı kartpostal…

🔹 Abidin Dino'nun, Mehmet Kısakürek doğduğunda gönderdiği mektubu…

🔸 Hasan Ali Yücel'in mektubu.

🔸 Mehmet Şevki Eygi'nin mektubu gibi...

  • 5
  • 16
Ne okuyalım: Nurettin Topçu - Var Olmak
Ne okuyalım: Nurettin Topçu - Var Olmak

🔹Nurettin Topçu, fikir tarihimizin en özgün düşünce adamlarından biriydi. Var olmanın, düşünmek ve hareket etmek olduğunu savundu. "Neden yaşıyoruz" sorusunun cevabını da "Var Olmak" adlı eserinde kendine özgü, ilgi çekici bir üslupla kaleme aldı.

🔹 Var Olmak kitabı, Düşünceler ve Duyuşlar adı altında iki büyük başlıktan oluşur. Bu iki büyük başlığı dolduran alt başlıkların ilki, Topçu'nun kitabına ismini verdiği Var Olmak yazısıdır.

🔹 33 yazıdan oluşan kitabın Nurettin Topçu tarafından yazılan ön sözünde sanat ve felsefe ilişkisi üzerinde durulur. Böylece kitaba asıl rengini veren düşünce ve duyuş yani his terkibi okura baştan sunulur.

🔹 Topçu, eserinin ön sözünü şu cümlelerle bitirir:

"Hareketlerin harabettiği gönülde sade bir yetim iniltisi var. Tellerine bazı yenilerini de ilave ettiğimiz bu eski sazın terennümlerini dinleyecek kulak varsa, onda kırık bir kalbin akislerinden başka bir şey duymayacaktır."

Topçu'ya göre var olmak nedir?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN