Arama

Fikriyat ile ne görelim, ne okuyalım, nereye gidelim?

Hafta içinin yoğun iş koşuşturmasından sıyrılıp hafta sonunda ne yapacağınızı mı düşünüyorsunuz? Pek çok kişi, hafta sonlarını dinlenme günü olarak değerlendirir. "Fikriyat ile ne görelim, ne okuyalım, nereye gidelim?" başlığı altında birbirinden değerli hafta sonu tavsiyelerini sizlerle buluşturuyoruz. Kitap okuyarak günün karmaşasından kurtulabilir, tarihi bir anekdotu öğrenerek bilinçlenebilirsiniz. Ya da güneşli bir pazar gününün tadını çıkartarak yeşillikler arasındaki tarihi eserleri ziyaret edebilirsiniz. Gelin sizler için hazırladığımız bir tavsiye listesine daha yakından bakalım.

Dolmabahçe Sarayı'nın ana yapıları; Harem, Mabeyn, Saat Kulesi ve Dolmabahçe Camisidir. Sarayda 285 oda ve 46 adet salon, 6 hamam ve 68 tuvalet bulur. Saray 110 bin metrekare alana kuruludur. Mabeyn'deki Taht Salonu'nda Kraliçe Victoria'nın hediyesi olan 36 metrelik kubbeden sarkan dört tonluk ve yedi yüz elli ampullü kristal avize bulunur. Bu Taht Salonu 19 Mart 1877 tarihinde II Abdülhamit'in Osmanlı Meclisi açılışına ev sahipliği de yaptı. Ayrıca Harem'de, Taht Salonu'nun izlenebileceği bir koridor vardır. Harem, törenlerin yapıldığı Mavi Salon, kadınların eğlendiği Pembe Salon, Valide Sultan odaları gibi farklı mekânları barındırır. Sarayın girişinde yer alan otuz metre yüksekliğindeki saat kulesininse 1895 yılında tamamlandığı söylenir.

Dolmabahçe Sarayı'nın en görkemli bölümü devlet işlerinin yürütüldüğü Mabeyn kısmıydı. Hiçbir sarayda bulunmayan bir ihtişama ve zenginliğe sahip olan Dolmabahçe Saray'nda iç dizaynda mobilyalar, ipek halılar ve perdeler orijinal olarak günümüze gelen sarayda duvar ve tavan süslemeleri Avrupalı sanatçıların resimleri ve atın süslemeler ile donatılmıştı. Meşhur Hereke halıları birçok yerde kullanıldı.

Tarihe tanıklık eden Osmanlı eserleri

📍Dolmabahçe Sarayı nerede?

Dolmabahçe Sarayı İstanbul'un Beşiktaş semtinde yer alır. Hem Beşiktaş hem de Kabataş İskelesine 10 dakika yürüyüş mesafesindedir. Taksim Meydanı'na ise 20 dakika yürüme mesafesindedir.

📍Dolmabahçe Sarayı'na nasıl gidilir?

25T Sarıyer -Taksim, 559C Rumelihisarüstü – Taksim,110 Kadıköy-Taksim, 112 Bostancı-Taksim, DT2 Ortaköy- Taksim otobüslerine binip, İnönü Stadı otobüs durağında inilerek Dolmabahçe Sarayı'na ulaşabilirsiniz. Anadolu yakasından Dolmabahçe Sarayı'na gitmek isteyenler motor ya da vapurla Beşiktaş ya da Kabataş'a gelip oradan yürümeleri daha hızlı bir seçenektir.

❗ Maskelerinizi takmayı ve sosyal mesafe kurallarına uymayı unutmayın.

Fikriyat.com "aşr-ı şerif" podcastlerini dinleyin

Kelime olarak sözlüklerde, "bir şeyin ve bir amacın mevcudiyetini gösteren alâmet, delil, ibret, işaret" karşılıklarına sahip olan ayet, "Allah'ın varlığına, peygamberlerin doğruluğuna işaret eden delil ve mucize" anlamında ve ayrıca Kur'an-ı Kerim surelerinin içindeki belli bölümlerinden her biri için kullanılan bir terimdir. O halde ayeti, bazen anlatılan bir olaydan sonra almamız gereken ibret, bazen çıkarmamız gereken ders olarak anlamak mümkündür.

Allah Teala'nın, Kur'an-ı Kerim'i surelerden teşekkül ettirdiği ve her bir sureyi de kendi içinde bölümlere ayırdığı gözlenmektedir. Bu bölümler, edebi bakımdan hayranlık uyandıracak güce ve güzelliğe; inşa ve ifade yönüyle de pek azametli bir şiirselliğe sahiptir. Bu şiirsellik, aynı zamanda ona, okunduğu zaman çeşitli makamlarla okunabilme adına muhteşem bir müzikalite özelliği de kazandırır. İşte ayet denilen bu küçük bölümlerle taksim edilmiş olan sureler, bu yönüyle bile muhteşem bir sisteme sahiptirler. İşte her bir ayet, bazen Bakara suresindeki gibi 286; bazen de Kevser suresinde olduğu üzere sadece 3 ayetle her bir surenin yapı taşlarıdır.

"Aşr-ı şerif" podcastleri dinlemek için tıklayın

İslam'a dair hayata dokunan en doğru ve güvenilir ilmihal bilgileri, fikir hayatına yön veren yazı, özel dosya ve videolarıyla dijital medyada ayrıcalıklı bir yer edinen fikir ve düşüncenin referans sitesi Fikriyat.com, Osmanlıca dersleri gibi medeniyetimize dair eğitici ve öğretici yayınlarıyla, okurlarına zenginlik katan ayrıcalıklar sunuyor.

Fikriyat.com'un dijital yenilikleri içerisinde daha birçok içeriği de severek takip edebilirsiniz:

Koronavirüs sebebiyle evlerimizde kalmanın bir gereklilik arz ettiği şu günlerde ilim, irfan, hikmet hazinesi, geçmişe hem de geleceğe dair bilgilerin kaynağı Kur'an'ı Kerim'den istifade edebilir; podcast kayıtlarımızla İslam'dan fıkha, edebiyata, tarihe dair bilgiler içeren programlarımızı dinleyebilir ve güncel olayların tarihte yer alan örnekleriyle, edebiyattan sanata dair birçok içeriğimizi de takip edebilirsiniz.

Dijital medyanın tüm mecralarında yer alan Fikriyat.com sosyal medyada da aktif olarak faaliyet gösteriyor. Bizlere sosyal medyadan şu kullanıcı adları ile ulaşabilirsiniz.

Facebook: @fikriyat
Twitter: @fikriyatcom
Instagram: @fikriyat
Youtube: Fikriyat TV

  • 7
  • 12
KİMİ YAD EDELİM?
KİMİ YAD EDELİM?

Türk şiirinin zarif şairi: Cahit Zarifoğlu

"Yedi Güzel Adam" şiiriyle hafızalarda ve gönüllerde yer bulan şair ve yazar Cahit Zarifoğlu, vefatının yıl dönümünde hayırla yad ediyoruz.

1940 yılında Ankara'da Maraşlı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasının memuriyeti dolayısıyla ilk ve orta öğrenimini Siverek, Ankara, Kızılcahamam ve Kahramanmaraş'ta tamamladı. Abdurrahman Cahit Zarifoğlu, Kafkasları çok severdi ve soylarının da Kafkasya'dan gelip Maraş'a yerleştiklerini söyledi. "Bunlar üç kardeşmiş ve içlerinden birinin adı Zarif'miş. İşte bizim aile bu Kafkasyalı Zarif'ten geliyor. Daha çok bu sebeple olacak Kafkasya'yı çok seviyorum" der bir sohbetinde Zarifoğlu.

Cahit Zarifoğlu'nun 'Yaşamak' kitabından hayata dokunan alıntılar

Lise yıllarında göze çarpan suskunluğu, içe dönüklüğü ve derin düşünceleri Aristo diye çağrılmasına sebep oldu. İlerleyen yıllarda kendine olan güveni ve merakından dolayı Necip Fazıl Kısakürek tarafından "artist" diye çağrıldı.

Liseyi arkadaşlarından üç yıl gecikmeli bitirdikten sonra 1961'de İstanbul'a gitti. O yıllar için "Liseden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatını bitirdim. Öğrenciliğim sırasında çalışmak zorundaydım. Muhtelif gazetelerde sayfa sekreteri olarak çalıştım. Bu yüzden tahsilim biraz ağır aksak ilerledi. Bütün bunlar zarfında vazgeçmediğim, değişmeyen, istikrarlı bir yönüm vardı, o da şairliğim ve yazarlığımdı." der Zarifoğlu. Tahsilini yaklaşık on yıl gibi bir sürede bitirir.

Şair, edebiyat çevrelerinde ilgiyle karşılanan ilk kitabını kendi parasıyla çıkardı ve kitabı yeterince dağıtamadığı için büyük bir kısmı elinde kaldı. Zarifoğlu'nun Eylül 1973'te çıkan ikinci kitabı "Yedi Güzel Adam", en bilinen eserleri arasına girdi. Zarifoğlu, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören'i "Yedi Güzel Adam" şiirinde anlatmış ve bu grubun adı artık, "Yedi Güzel Adam" olmuştu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN