Arama

Tevhidin İslam mimarisindeki yansıması: Bütünlük

Tevhid, İslam'ın merkezinde bulunan, hayatın her yerinde bulunan ve filizlenmiş bir kavramdır. İslam şehirleri bu kavramın özelinde gelişip, sakinlerine ve ziyaretçilerine izlerini, birlik ve bütünlük imgeleriyle aktarır. Peygamber Efendimiz Yesrib'e hicret ettiğinde, şehre 'Medinetu'n-Nebi' ismini verdi, merkezine mescit inşa ettirdi ve buradan bir bütünlük çerçevesinde şehrin imarını sağladı. Peki, tevhid İslam mimarisine nasıl yansıdı?

  • 2
  • 10
Birlik anlamında tevhid
Birlik anlamında tevhid

💠 Tevhid aynı zamanda birliği ifade eder. Dinimiz İslam tevhid dini olmasının yanı sıra birlik ve beraberliğin de dinidir.

💠 Peygamber Efendimiz (SAV) bir hadis-i şerifinde şöyle buyurur:

"Mü'minler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar."

(Buhârî, Edeb, 27; Müslim, Birr, 66)

💠 Al-i İmran suresinde ve Enfal suresinde geçen şu ayet-i kerimelerde Müslümanlar mabeyninde tevhidin önemini gösterir.

"Hepiniz Allah'ın ipine (dinine, kitabına) sımsıkı sarılın, parçalanıp ayrılmayın"

(Âl-i İmrân 3/103)

"Allah'a ve Resulü'ne itaat edin. Birbirinizle çekişmeyin, aksi takdirde zaafa düşer, kuvvet ve devletinizi elden kaçırırsınız"

(el-Enfâl 8/46)

Kur'an-ı Kerim rehberliğinde şehir – kent ayrımı

💠 Peygamber Efendimiz (SAV), Yesrib'i İslam'ın şifalı suyuyla besleyerek Müslümanların nezdinde büyük bir ehemmiyete sahip olacak kutsal toprak Medine yapmıştır. Resulullah Efendimiz'in (SAV) Yesrib'i Medine'ye çevirirken gerçekleştirdiği ilk faaliyet camiyi şehrin merkezine yerleştirmek olmuştur.

💠 İslam sanatının özüne kaynak olacak bu davranış, tevhidin sanata temel teşkil edeceği bir başlangıç noktasıdır. Camiler, İslam toplumunun birlik ve beraberliğini sağladığı, birleşip yekpare bir kuvvet olarak tek bir ağızdan tevhidi ilan ettiği yerlerdir.

Bilgi notu: Peygamber Efendimiz'in (SAV) Medine'nin merkezine camiyi yerleştirmesinin, şehrin cami etrafında gelişmesini hedeflemesinden kaynaklandığı söylenilebilir. Nitekim Peygamber Efendimiz (SAV) filizlendirdiği bu ilke, Müslümanların ondan sonra kuracağı neredeyse tüm şehirlerde en başat nitelik olur.

Medeniyetin kökleri: Şehirler

  • 4
  • 10
İslam sanatının mimari ile somutlaşması
İslam sanatının mimari ile somutlaşması

💠 İslam'ın temelini oluşturan ahlak, erdem, fazilet, hoşgörü, mahremiyet gibi kavramlar İslam mimarisinden somutlaşarak yeryüzünü tezyin eder. Fakat İslam mimarisinin yapılarında en ön plana çıkan ilke tevhidin yansıması olan "birlik" ilkesidir.

💠 Mimaride birlik ise farklı unsurların bütünleşmesi, mekana biçilen işlevlerin ve gösterilen hedeflerin birbiriyle ilişkilendirilmesi anlamına gelir.

Turgut Cansever'e göre "İslam'da Şehir ve Mimari"

  • 5
  • 10
Bütünlüğün şehre yansıması
Bütünlüğün şehre yansıması

💠 İslam şehirleri mahallelerinde ve evlerinde kendi içerisinde bir bütünlük barındırır. Şehirdeki her bir parça o bütünü oluşturan yapboz parçalarıdır.

💠 İslam sanatında olduğu gibi mimaride de ahenk ve sükun her bir eserin vazgeçilmez unsurudur. Yapılar ruha dinginliği ihtişamın esrarengiz ahenginde kimi zaman bir renk cümbüşü kimi zaman ise sadece yalın bir dille aktarır.

Müslüman coğrafyalardan dünyaya yayılan İslam mimarisi

💠 Tevhidin şehre yansıdığı yerlerde her bir sokak, aynı kitabın farklı manalar ve mütenevvi başlıklardaki mısrası gibidir. Bu yönüyle bir bütünlüğü ifade ederken her bir sokağında yaşama açılacak yeni bir deneyimi ziyaretçisine sunar.

💠 Bütünlük ilkesi doğrultusunda İslam mimarisindeki yapılar sadece yeryüzündeki bir imar faaliyeti ile sınırlı kalmaz. Yapılar toprağın üzerinde inşa edilirken toprağın altındakine de saygı duyar.

💠 Bütünlüğün bir diğer açıklaması şehirde geçmiş ve gelecek arasındaki iletişimi sağlarken ortaya çıkar. İslam şehrinin geçmişten kopmaması ancak geleceğin modern yöntemlerinden de vazgeçmemesi tevhidin mimarideki yansımasıdır.

İslam uygarlığı ile mükemmel forma ulaşan kubbe mimarisi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN