Arama

Peygamber Efendimizin tıbba dair önemli hadisleri

İslam dininin tebliğinden sonra Peygamber Efendimizin işaret ve teşvikleriyle dini ilimlerin yanında tıp bilimi de gelişti. Hz. Muhammed'in tıbba dair hadisleri tabip gözü ile ele alınırsa, bir bölümünün genel tıp konularına, bir kısmının da tedavi edici hekimliğe ait ilaç tariflerinden ibaret olduğu görülür. Bu hadisler bugünkü tıbbi telakkilerimize uygunluk göstermesinden başka, Arap yarımadasındaki tıbbi uygulamaları düzeltmek ve tababete ilmi bir hüviyet kazandırmak gibi önemli bir rol oynar. İşte Peygamber Efendimizin tıbba dair önemli hadisleri…

  • 3
  • 14
Tıbb-ı Nebevînin tarihçesi
Tıbb-ı Nebevînin tarihçesi

Resûlullah (s.a.v)'in tıpla ilgili hadisleri, hadis kitaplarının daha çok "kitâbu't-tıbb" bölümlerinde tasnif edilir. Buhârî'nin "kitâbu't-tıbb"ında, 58 konu başlığı altında 118 hadis-i şerif mevcuttur. Bu bölüm üç ana kısma ayrılmıştır: İlk 31 babda "şifâ"nın Allah tarafından indirildiği, kadınların hasta erkekleri tedavi etmesinin caiz olduğu, şifâ veren bitki, gıda ve içecekler gibi tıbbın temel konuları ile ilgili hadis-i şerifler yer almaktadır; ayrıca hacamat, karantina, dağlama ve kül koyarak kan kaybının engellenmesi gibi tedavi metodlarını anlatan hadisler de yine bu kısımda rivayet edilmiştir.

  • 4
  • 14
Tıbb-ı Nebevînin tarihçesi
Tıbb-ı Nebevînin tarihçesi

32. babdan 52. baba kadar olan ikinci kısımda da ise, rukye (şifâ niyetiyle âyet-i kerimeleri okuyarak dua etme), nazar, uğursuzluk, fal ve sihir gibi psikolojik hastalıklar ve tedavî yöntemleri konusundaki hadisler yer almıştır. 53. babdan 58. baba kadar olan son kısımda ise hastalıkların bulaşması, zehirlenme, zehirden korunma ve su kabına sinek düşmesi gibi mikrobik hastalıklar ve kimyevî terkipler, yani eczacılıkla alâkalı konulardaki hadisler yer almaktadır. İşte Peygamber Efendimizin tıbba dair önemli hadisleri…

  • 5
  • 14
Tıbb-ı Nebevînin tarihçesi
Tıbb-ı Nebevînin tarihçesi

"Kim bilgisi olmadığı halde hekimlik yapmaya kalkışırsa, sebep olacağı zararı öder." (Ebu Davud, Diyat 23; Nesai, Kasame 41; İbni Mace, Tıb 16)

  • 6
  • 14
Tıbb-ı Nebevînin tarihçesi
Tıbb-ı Nebevînin tarihçesi

"Allah derdi de çareyi de verdiği gibi, her dert için bir ilaç yaratmıştır. Bu sebeple tedaviye devam ediniz. Fakat haramla tedavi etmeyiniz." (Ebu Davud)

Peygamber Efendimizin tıbba dair önemli hadisleri

"Allah şifanızı sarhoşluk veren şeylerde yaratmamıştır." (Buhari)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN