Arama

Kur’an okurken meleklerin dinlediği sahabe; Üseyd bin Hudayr

Üseyd bin Hudayr, Medine'de Müslüman olan ilk sahabelerden biriydi. Üseyd'in Müslüman olması çevrede İslam'ın büyük kabul görmesini sağladı. İyi bir okçu ve yüzücü olmasının yanında okuma yazma bildiği için "kamil" unvanıyla tanındı. Üseyd, Hz. Peygamber'in katiplerinden biri ve zaman zaman danıştığı kişilerdendi. Kur'an okurken gökte gördüğü parıltıyı anlattığı zaman Efendimiz "Ey Üseyd! Onlar meleklerdi; seni dinlemeye gelmişlerdi. Eğer okumaya devam etseydin sabaha kadar seni dinlerlerdi." buyurmuştu. Peki, Üseyd bin Hudayr Peygamber Efendimizden neden kısas istedi?

🔸Hiddetli bir şekilde topluluğa gelen Üseyd "Bu sizin yaptığınız nedir? Niçin bizim zayıflarımızın akılları ile oynuyorsunuz? Eğer sağ kalmak istiyorsanız burayı terk edin." dedi. Mus'ab "Ey kavminin efendisi hele gel yanımıza bir otur. Söylediklerimizi bir dinle, şayet beğenirsen kabul edersin, beğenmezsen kabul etmezsin" diyerek Üseyd'i sakinleştirdi. Üseyd, mızrağı yere dikip oturduktan sonra Mus'ab ona Kur'an-ı Kerim'den ayetler okuyarak İslam'ı anlattı.

Müslümanlara kurulan tuzak: Biri Maune faciası

🔸Bir süre sonra Üseyd, "Söylediklerin ne kadar güzel. Müslüman olmak istediğinizde ne yaparsınız?" diye sordu. Mus'ab ona: "Boy abdesti alıp elbiselerini temizlersin ve Allah'tan başka ilah olmadığına, Muhammed'in (sav) Allah'ın kulu ve elçisi olduğuna şehadet edersin." diye cevap verdi.

Bunun üzere Üseyd, kalkıp gitti ve temizlenmiş olarak geri geldi. Kelime-i şehadeti getirerek Müslüman oldu.

Ashab-ı Suffe mensubu sahabeler

🔸Üseyd bin Hudayr'ın Müslüman olması çevrede İslam'ın büyük kabul görmesini sağladı. Yetmiş kişinin katıldığı İkinci Akabe Biatı'nda Peygamberimiz tarafından seçilen on iki vekilden biriydi. Burada Evs kabilesini temsil ediyordu.

Üseyd, Bedir dışında bütün savaşlara katıldı. Bedir'e de savaş amacıyla gidildiğini bilmediği için katılamadı. Durumu Peygamberimize arz ederek mazeretinin kabul edilmesini diledi.

  • 6
  • 11
PEYGAMBERİMİZİN KATİPLİĞİNİ YAPTI
PEYGAMBERİMİZİN KATİPLİĞİNİ YAPTI

🔸Uhud Gazvesi'nde Hz. Peygamber'in yanından ayrılmayan az sayıdaki sahabeden biriydi. Uhud Savaşı'nda sancaktar olan sahabe, o gün yaralansa da savaş dönüşü tedavi olamadan Hamrâülesed Gazvesi'ne katıldı.

Hendek Gazvesi'nde ise 200 kişilik grubun kumandanıydı. İslam ile şereflenmeden önce cahiliye döneminden itibaren olgunluğuyla tanınırdı. İyi bir okçu ve yüzücü olmasının yanında okuma yazma bildiği için "kâmil" unvanıyla tanınırdı. Üseyd, Hz. Peygamber'in kâtiplerinden biri ve zaman zaman danıştığı kişilerdendi. Kavmine imamlık yapan sahabe, aynı zamanda muallimlik de yapıyordu.

Kur'an'ın veciz özeti: Fatiha suresi

  • 7
  • 11
KUR’AN OKURKEN MELEKLER DİNLEMEYE GELDİ
KUR’AN OKURKEN MELEKLER DİNLEMEYE GELDİ

🔸Üseyd bin Hudayr, bir gece yakınına bağladığı atının yanında Kur'an okuyordu. Bu sırada at bir anda ürküp şahlanınca, sahabe okumasını yarıda kesti. Üseyd bin Hudayr, Kur'an okumayı kesince at sakinleşti. Tekrar okumaya başlayınca at tekrar ürkerek şahlandı. Üseyd yine okumayı yarıda kesti. Bu olay üç kez tekrarlandı.

At, yakınında yatan oğlu Yahya'ya zarar vermemesi için onu geriye çekerken başını kaldırıp gökyüzüne baktığında, beyaz bulut gölgesine benzer bir sis içinde, kandiller gibi birtakım cisimlerin parladığını gördü.

Fikriyat'ın Kur'an-ı Kerim uygulamasında yer alan seçkin hafızlardan,
Kur'an-ı Kerim'i dinlemek ve okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN