Arama

İslam, kadınlar hakkında erkeklere ne buyuruyor?

Yeryüzünde Allah'ın yarattığı ilk insan Hz. Âdem'den bu yana kadınlar, tarihin birçok kırılma noktasında ön plana çıkarak insanlığın yolunu aydınlattılar. Mukaddes kitabımız Kur'an-ı Kerim'de ve Peygamber Efendimizin hadis-i şeriflerinde kadının önemine sıklıkla değinilir. Allah'ın Resulü, "Kadınların haklarını yerine getirme hususunda Allah'tan korkunuz! Zira siz onları Allah'ın bir emaneti olarak aldınız" buyurur. Peki, bugünlerde şiddet ve cinayet olayları ile sıkça konuştuğumuz pek çok kavrama İslam nasıl yaklaşıyor? İslam, kadınlar hakkında erkeklere ne buyuruyor?

  • 2
  • 17
KADINA YÖNELİK ŞİDDET HANGİ SEBEPLERLE ‘MEŞRU’ GÖSTERİLİYOR?
KADINA YÖNELİK ŞİDDET HANGİ SEBEPLERLE ‘MEŞRU’ GÖSTERİLİYOR?

Bu cinayetlerin büyük bir kısmı ise kadınların eşleri, birlikte oldukları kişi veya bir tanıdık/akraba tarafından gerçekleştirildi. 2018 yılı itibariyle 2012 yılından bu yana korunma talebinde bulunan kadınların sayısı ise 5 kat arttı.

Her geçen gün artan bu vakalarda boşanma, kışkırtma, namus ve benzeri sebepler öne sürülerek şiddet ve cinayet olayları meşru olarak gösterilmeye çalışıldı.

Peki, İslam bu konuda ne diyor? Türkiye'de nüfusun yüzde 89'luk bir kesiminin İslam dinine mensup olmasına karşın, İslam'ın kadına bakış açısı neden bilinmiyor?

  • 3
  • 17
KUR’AN-I KERİM’İN IŞIĞINDA EVLİLİK VE BOŞANMA
KUR’AN-I KERİM’İN IŞIĞINDA EVLİLİK VE BOŞANMA

Hem dünya tarihine hem de İslam ve Türk tarihine bakıldığında oldukça önemli roller üstlenen kadınların pek çoğu, günümüzde artan şiddet ve cinayet olaylarının mağduru oluyorlar. Bu olaylara dair öne sürülen ilk sebepler, daha önce belirttiğimiz üzere boşanma, kışkırtma ve namus gibi nedenler. Peki, İslam'ın bu konulara yaklaşımı, kadına ve erkeğe tanıdığı haklar neler?

İslam tarihinden birçok örnek, kadınların, kendi rızalarıyla erkeklerle evlenmeyi kabul veya reddettiklerini gösteriyor. İslam'a göre kadınların evlilikte karar verme yetkisine sahip olmadıklarını söylemek, mümkün değildir.

  • 4
  • 17
BOŞANAN KADINA KARŞI SORUMLULUK
BOŞANAN KADINA KARŞI SORUMLULUK

Kur'an'ın hiçbir yerinde sadece kocanın karısını boşayabileceği, kadınların boşanma hakkı olmadığı söylenmemiş olmasına rağmen, kadınların boşanma hakkı olmadığı iddia edilmiştir. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir. Kur'an-ı Kerim'de bazı ayetlerde "boşanmış kadınlar"dan bahsedilir.

Üstelik boşanma sırasında ve sonrasında kadınlara yapılan haksızlıkları ve zulümleri engelleyecek ifadeler de mevcuttur (Talak 6):

"O kadınları, durumunuza uygun olarak kendi oturduğunuz yerde oturtun ve onların imkânlarını daraltmak yoluyla kendilerine zarar vermeye kalkışmayın. Eğer hamile iseler, doğum yapıncaya kadar nafakalarını karşılayın. Sizin hesabınıza (çocuğunuzu) emzirirlerse onlara karşılığını ödeyin ve aranızda güzelce konuşup anlaşın. Anlaşmakta zorlanırsanız bu durumda o erkeğin hesabına başka bir kadın emzirecektir."

  • 5
  • 17
‘NAMUS’ KILIFINA SIĞINIYORLAR, PEKİ İSLAM NE DİYOR?
‘NAMUS’ KILIFINA SIĞINIYORLAR, PEKİ İSLAM NE DİYOR?

Erkeklerin kadına yönelik şiddet ve cinayetlerinde öne sürdükleri "namus" konusu da İslam'da ele alınmış bir konudur. İslam hukukuna göre bir zina olayına, dört kişinin şahitlik etmesi gereklidir.

Kur'an, iffetli bir kadına zina suçlaması yapanların bunu kanıtlayamadıkları durumda cezalandırılmalarını emreder ve kadınları zina isnadıyla zor durumda bırakılmaktan korur. Nur suresinin 4'üncü ayeti şöyle der:

"İffetli kadınlara iftira atan, sonra da dört şahit getiremeyen kimselere seksen sopa vurun ve artık onların şahitliklerini asla kabul etmeyin. İşte onlar yoldan çıkanların ta kendileridir."

  • 6
  • 17
ERKEĞİN BEYANI TEK BAŞINA YETERLİ Mİ?
ERKEĞİN BEYANI TEK BAŞINA YETERLİ Mİ?

Kadının kocası tarafından zina isnadı yapıldığında dört şahit tamamlanması şartı aranmaz fakat karı ve kocanın her birinden, dörder kez olaya şahitliklerini tekrarlayarak yemin etmeleri istenir. İlgili ayetler (Nur 6-7) şöyledir:

"Eşlerine zina suçlamasında bulunup da kendilerinden başka tanıkları olmayanların her birinin tanıklığı, dört kere, doğru söylediğine Allah'ı tanık göstermesi; beşinci olarak da, "eğer yalan söyleyenlerden ise Allah'ın lânetine uğramasını" söylemesidir."

Bu durumda her ikisinin yeminine rağmen kadının beyanı esas alınır. Yani bir erkeğin karısını zina ile suçlaması ve cezalandırılmasını istemesi Kur'an için yeterli değildir. Durum böyleyken kişilerin kendi "cezalarını kesmeleri/öç almaları/namuslarını korumaları" İslam açısından mümkün değildir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN