Arama

Hz. Peygamberin hadislerinde geçen dualar

Yüce Allah, Kur'an-ı Kerim'de "De ki; duanız (kulluğunuz) olmasa Rabbim size ne diye değer versin." buyurarak insanın ancak bu yönelişiyle değer kazanabileceğini belirtir. Öyle ki Peygamber Efendimiz "Dua, ibadetin özüdür." olarak buyurur. Alemlere rahmet olarak gönderilen Resulallah, dünya ve ahiret hayatı ile ilgili birçok konuda yüce Allah'a dua etti. İşte, Hz. Peygamberin hadislerinde geçen dualar...

Okunuşu: "Allâhümme innî es'elükel-hüdâ vet-tükâ vel- 'afâfe vel-ğınâ."

Anlamı: "Allah'ım! Senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği istiyorum."

(Müslim, Dua, 72; İbn Hıbbân, Ed'ıye, No: 900)

Peygamber Efendimiz'in bu duası, özlü ancak anlamı çok kapsamlı bir duadır. Kişinin Allah'a, kendisine ve diğer insanlara karşı görevlerini İslam'ın istediği şekilde yapabilmeyi ifade etmektedir.

DUA ETMENİN ÖNEMİNİ ANLATAN AYETLER

Okunuşu: "Allâhümmeğfirlî verhamnî vehdinî ve 'âfinî verzüknî."

Anlamı: "Allah'ım! Beni bağışla, bana hidayet nasip eyle, bana rızık ver, beni âfiyette daim eyle ve bana merhamet et."

(Müslim, Zikir ve Dua, 35)

Peygamberimiz bu duasında yüce Allah'tan beş şey istemektedir: "Mağfiret yani hata, kusur ve günahların bağışlanması, merhamet, afiyet, hidayet, rızık yani mal, mülk, servet."

DUA VE ZİKİR İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

Okunuşu: "Allâhümme kanni'nî bimâ razektenî ve bâriklî fîhi ve ahlif 'aleyye külli ğâibetin-lî bihayr."

Anlamı: "Allah'ım! Bana verdiğin rızık konusunda beni kanaat sahibi yap ve o rızkımı bereketli kıl. Zayi olan her nimetin daha hayırlısını bana ihsan eyle."

(Hâkim, De'avât, No:1878)

Bu duasında Peygamberimiz, kendisine rızık vermesini, rızkını bereketli yapmasını, tükettiği nimetin yenilerini ve daha iyilerini vermesini ve kendisini kanaatkâr yapmasını Allah'tan istemektedir.

RIZIK NEDİR?

Okunuşu: "Allâhümme elhimnî ruşdî ve e'ıznî min şerri nefsî."

Anlamı: "Allah'ım! Bana doğru olanı ilham et ve beni nefsimin şerrinden koru."

(Tirmizî, De'avât, 70)

Efendimiz bu duasında, yüce Allah'tan iki şey istemiştir. Biri her işte doğru olanı yapabilmesi, diğeri nefsin kötü arzularından kendisini koruyabilmesidir.

AİLE HAYATIYLA İLGİLİ UFUK AÇAN 35 HADİS

Okunuşu: "Allâhümmeğfir-lenâ verhamnâ verda 'annâ ve tekabbel minnâ ve edhılnel-cennete ve neccinâ minennâri ve eslıh-lenâ şe'nenâ küllehû."

Anlamı: "Allah'ım! Bizi bağışla, bize merhamet eyle, (ibadetlerimizi, hayır ve hasenatımızı, dualarımızı) kabul eyle, bizi cennete koy, bizi cehennemden azat eyle, bütün işlerimizi ıslah eyle."

(İbn Ebî Şeybe, Dua, 135, No: 29342)

Bu duasında Peygamberimiz (sav), yüce Allah'tan yedi istekte bulunmuştur: Mağfiret, merhamet ve Allah'ın rızası, ibadetlerinin kabul olması, cennete girebilme ve cehennemden korunma, işlerinin düzgün olması.

BİRLİKTE YAŞAMA HAKKINDA 40 HADİS

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN