Arama

Bulaşıcı hastalıklarla ilgili ayet ve hadisler

Peygamberimiz, bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmiş ve müminlerin dikkatli olmasını, bu hastalıklara tutulanların bir başkasına hastalığı bulaştırmaması için önlemler alması gerektiğini vurgulamıştır. Müslümanlara bulaşıcı hastalığa sebep olan zararlı hayvanlarla mücadele etmelerini ve mikropların üremesini önleyecek temizlik kurallarına da özen göstermelerini emretmiştir. İşte İslam'da temizlik ve bulaşıcı hastalıklarla ilgili ayet ve hadisler…

Peygamberimiz (s.a.s), müminin bu halini şöyle anlatır: "Müminin durumu ne hoştur! Her hâli kendisi için hayırlıdır. Bu durum sadece mümine hastır. Bir nimetle karşılaştığında şükreder; bu onun için hayır olur. Bir musibetle karşılaştığında ise sabreder; bu da onun için hayır olur."

Yüce Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurur: "Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle sınayacağız. Sabredenleri müjdele!" Bakara, 2/155

Hz. Ömer, kendisine -gitmeyi düşündükleri- bir şehirde vebâ (salgın hastalık) olduğu bilgisi ulaştırılınca oraya gidip-gitmeme hususunda bazı istişarelerde bulunmuştu. Bu esnada Peygamberimizin değerli sahabilerinden biri olan Abdurrahman b. Avf şu hadis-i şerifi nakletmişti: "Şayet bir yerde vebâ (bulaşıcı hastalık) olduğunu işitirseniz oraya gitmeyin. Sizin bulunduğunuz bir yerde meydana gelmiş ise oradan da ayrılıp çıkmayın."

Peygamberimize ilk inen âyetlerde temizlikten söz edilir, "elbiseni temizle, pislikten sakın" buyurulur. Bu, İslâm'da temizliğin ne kadar önemli olduğunu, hiçbir vakit ihmal edilemeyeceğini göstermektedir. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulur:

"Şüphesiz Allah, tövbe edenleri sever, temizlenenleri de sever." Bakara, 2/222.

  • 10
  • 13

Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için bugün sadece yüz, göz, burun, ağız gibi bazı organların değil, tüm vücudun, baştan ayağa giyilen giysilerle koruma altına alındığına şahit olmaktayız. İşte böylesi bir hassasiyetin gösterildiği günümüzde, "yiyecek ve içeceklerin bulunduğu kapların da örtülmesi", kılıflanması yani maskelenmesi tavsiyesini ihtiva eden bir hadis-i şerif dikkatimizi çekmektedir. Hem de bu hadis-i şerifte, konuyu önemsetme adına "yılın herhangi bir gecesi" denilerek bunun bir âdet haline getirilmesini istenmektedir âdeta… Şöyle buyuruyor Sevgili Peygamberimiz (sav):

"Yiyecek ve içecek kaplarınızın üzerini örtünüz. Zira yılın bir gecesinde vebâ (bulaşıcı hastalıklar), yeryüzüne iner ve üstü örtülü olmayan tüm yiyecek ve içecek kaplarına girer."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN