Arama

Harbiye Askeri Müzesi panoraması

Sultan Abdülhamid'in talimatıyla kurulan Harbiye Askeri Müzesi'nin, ülkemizin ilk müzesi olduğunu biliyor muydunuz? Bu müze, 13. yüzyıldan kalma el yazması Kur'an-ı Kerim'den Murad Hüdavendigar'ın şehid olduğu Kosova Savaşı'nın sancağına, Orhan Gazi'nin miğferinden Sultan Abdülhamid'e ait fildişi kakmalı silaha kadar pek çok kıymetli eseri bünyesinde barındırıyor. İşte Harbiye Askeri Müzesi'nin panoraması…

  • 3
  • 18
MÜZENİN KURULMASINA NASIL KARAR VERİLDİ?
MÜZENİN KURULMASINA NASIL KARAR VERİLDİ?

Sultan II. Abdülhamid devrine gelindiğinde Mühendishane-i Berr-i Hümayun'da hocalık yapan Ahmed Muhtar Paşa, Frankfurt'ta bir sergiye gönderilmişti. Paşa, orada devletlerin eski silah, mühimmat ve askeri malzeme ile ciddi bir propaganda yaptığını fark etti. Ahmed Muhtar Paşa, gezisinin dönüşünde, hazırladığı raporda, kurulacak bir askeri müzenin Osmanlı Devleti'nde çok önemli görevler ifa edeceğini söyledi.

Ahmed Muhtar Paşa'nın hazırladığı rapor sonrasında, Sultan II. Abdülhamid Han'ın emriyle, Yıldız Saray bahçesinde büyük bir silah müzesi kurulması kararlaştırıldı. İstanbul içinde ve dışında çok çeşitli silahlar toplanarak bir müddet Aya İrini Kilisesi'nde toplandı.

  • 4
  • 18
AHMED MUHTAR PAŞA'NIN EN BÜYÜK ARZUSU
AHMED MUHTAR PAŞA’NIN EN BÜYÜK ARZUSU

Adı önce Esliha-i Askeriyye Müzesi olan sonrada da Müze-i Askeri-i Osmani olarak değiştirilen müzede, 1908'de 1923'e kadar görev yapan Ahmed Muhtar Paşa, kütüphane, mehterhane, atış poligonu ve dönem için büyük yenilik sayılan bir sinema kurdu. İlk kurucu müdürü olan Ahmed Muhtar Paşa'nın en büyük arzusu, milletin asırlardır sahip olduğu kültür mirasının gün yüzüne çıkarılmasıydı. Sonraki yıllarda müzenin adı Askeri Müze olarak değiştirildi.

  • 5
  • 18
MÜZEDEKİ ESERLER NEDEN SAKLANMIŞTI?
MÜZEDEKİ ESERLER NEDEN SAKLANMIŞTI?

II. Dünya Savaşı sırasında savaştan etkilenebilir endişesiyle faaliyetlerine ara veren müzedeki malzemeler, 1959 yılına kadar Maçka Silahhanesi'nde saklandı. 1959 yılından itibaren Harbiye Mektebi Jimnastikhanesi binasında tekrar sergilenmeye başlandı. Günümüzde de Harbiye Askeri Müzesi olarak kullanılan bina, 1841 yılında Harp Okulu olarak inşa edilmiş, çıkan yangın sonucu tamamen yanmıştı. 1862 yılında tekrar inşa edilen bina, 1936 yılına kadar pek çok subayın yetiştirildiği Harp Okulu olarak kullanıldı. Osmanlı Devleti'ne subay yetiştirmek üzere inşa edilen Harbiye'deki tarihi bina, Sultan II. Abdülhamid zamanında yenilenmiş ve ek binalar ilave edilmişti. Harp Okulu'nun Ankara'ya nakledilmesinden sonra 1966 yılında tekrar restore edilerek Askeri Müze haline getirilen bina, 1993 yılında yeni bir düzenleme ile tekrar ziyarete açıldı.

Harbiye Askeri Müzesi'nde günümüzde tablolar, silah koleksiyonları, üniformalar, madalya-nişanlar, sancak âlemleri, bayrak ve çadırlar sergilenmektedir. Müzede haftanın belirli günlerinde mehter marşları halka açık olarak mehter bölüğü tarafından icra edilir.

  • 7
  • 18
Harbiye Askeri Müzesi Giriş Ücretleri
Harbiye Askeri Müzesi Giriş Ücretleri

Harbiye Askeri Müzesi giriş ücreti (Tam) : 6 TL

Harbiye Askeri Müzesi giriş Ücreti (Öğrenci) : Ücretsiz

Harbiye Askeri Müzesi ziyaret saatleri

Harbiye Askeri Müzesi Ziyaret Saatleri: 09.00 – 16.30

Harbiye Askeri Müzesi'nde 15.00 -16.00 saatleri arasında Mehteran Takımı gösteri yapmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN