Arama

Türkiye’nin yetiştirdiği ve geleceğe yön verecek neferler

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki 9 ayrı kurula atanan 76 isim Resmi Gazete'de yayımlandı. Atanan isimler arasında Alev Alatlı, Murat Bardakçı, Prof. Dr. Teoman Duralı, Rasim Özdenören, Prof. Dr. Burhanettin Duran ve Prof. Dr. Ümit Meriç gibi önemli isimler bulunuyor.

Türkiye’nin yetiştirdiği ve geleceğe yön verecek neferler

Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 21'inci maddesi gereğince politika kurullarına yapılan atamalar şöyle:

KÜLTÜR VE SANAT POLİTİKALARI KURULU

ALEV ALATLI

1944'te İzmir, Menemen'de doğan Alev Alatlı ilkokulu Ankara'da okudu. Liseyi babasının askeri ataşe olarak görev yaptığı Tokyo'da bitirdi. Ekonomi & İstatistik lisansını ODTÜ'den, Ekonomi ve Ekonometri yüksek lisansını "Fulbright" bursu ile gittiği Vanderbilt University'den (Nashville, Tennessee) aldı. Bunların yanında felsefe öğrenimine başlayan Alatlı, doktora çalışmalarını New Hampshire'daki Dartmouth College'de devam ettirdi. İlahiyat alanında da çalışmaları oldu. Daha çok düşünce ve medeniyet tarihi üzerinde yoğunlaştı. 74 yaşındaki Alev Alatlı, 1974'te Türkiye'ye döndü. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde öğretim görevlisi, Devlet Planlama Teşkilatı'nda kıdemli ekonomist olarak görev yaptı. California Üniversitesi ile ortak psiko-dilbilim çalışmalarında bulundu. Cumhuriyet Gazetesi bünyesinde Bizim English dergisini çıkaran Alatlı, daha sonra Türk Yazarlar Kooperatifinde (YAZKO) başkan yardımcısı olarak görev aldı. Filistin davasının tanıtımına yaptığı katkılardan dolayı 1986 yılında Tunus'ta sürgünde bulunan Yaser Arafat tarafından "Özgürlük Madalyası"yla onurlandırılmıştır. Aydınlanma Değil, Merhamet! adlı romanıyla ise 2006 yılında Moskova'da "Mikhail A. Sholokhov 100. Yıl Roman Ödülü"ne layık görülmüştür.

Türkiye’nin yetiştirdiği ve geleceğe yön verecek neferler

HAVVA HÜMEYRA ŞAHİN

Hümeyra Şahin, 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü'nü bitirdi. Marmara Üniversitesi'nde Osmanlı Bürokratik Modernleşmesi konusunda master yaptı. 2007-2008 yılları arasında eğitim amacıyla Londra'da bulundu. İtalyan Roma İşletme Okulu'nda Sanat ve Kültür Yönetimi alanında master programına girdi. Ulusal ve uluslararası projelerde içerik ve konsept danışmanlığı yaptı. Çeşitli edebiyat dergilerinde deneme ve öyküleri yayınlandı. Lacivert adlı ilk öykü kitabı 2012 yılında yayımlandı. Aktif sivil toplum çalışmaları içinde yer aldı, Meridyen Derneği'nin başkanlığını yaptı. Halen Akşam gazetesinde köşe yazarlığı yanında, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı olarak aktif görev yapmaktadır.

Türkiye’nin yetiştirdiği ve geleceğe yön verecek neferler

HÜLYA SOYDAN

Psikolog Hülya Soydan, 1980 yılı Ege Üniversitesi Psikoloji bölümünün ilk mezunlarından. Alandaki uzun deneyimlerinden sonra, 2006 yılında Diyalog Psikolojik Danışmanlık Merkezi'ni kurdu.

Türkiye’nin yetiştirdiği ve geleceğe yön verecek neferler

PROF. DR. İSKENDER PALA

08 Haziran 1958 Yılında Uşak'ta doğdu. Cumhuriyet İlkokulu ve Kütahya Lisesi'nde öğrenim gördü. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi. 1983 yılında Divan edebiyatı dalında doktor, 1993 yılında doçent ve 1998 yılında profesör oldu. Ortaokul ve liseler için Türkçe ve Edebiyat ders kitapları yazdı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde çalıştığı yıllarda Osmanlı Deniz tarihiyle ilgili araştırmalarda bulundu ve bir kısmını kitaplaştırdı. Divan edebiyatının halk kitlelerince anlaşılabilmesi için edebiyat ve sanat dergilerine yönelik vülgarize denemeler, hikâyeler, fıkralar ve edebiyat araştırmacısı olarak çeşitli ansiklopedi ve dergilerde bilimsel ve edebi makaleler yayımladı. "Divan Şiirini Sevdiren Adam" olarak tanınan İskender Pala, İstanbul Kültür Üniversitesi'nde öğretim üyesidir.

Türkiye’nin yetiştirdiği ve geleceğe yön verecek neferler

MEHMED ÖZÇAY

1961 yılında Trabzon'un Çaykara ilçesinde doğan Mehmed Özçay ilk ve orta tahsilini 1980'de Gerede'de tamamladı. 1986'da Erzurum Atatürk Üniversitesi İlâhiyât Fakültesi'nden mezun oldu. 1982'de orada tanıştığı Erzurum'lu hattat Fuad Başar'dan sülüs ve nesih hatlarını meşketti ve kendisinden icazet aldı. İslâm Tarih San'at ve Kültür Araştırma Merkezi'nin (IRCICA) düzenlediği milletlerarası hat yarışmalarının ilk ikisine (1986 ve 1989) katılan Özçay bu müsabakalarda başta sülüs-nesih dalında birincilik olmak üzere muhtelif dallarda altı ödül kazandı. 1992'de ilk baskısı yapılan bir mushafının yanında Yasin-i Şerif gibi eserlerinin ve bir çok levhalarının da san'at baskıları gerçekleştirildi. Özçay yirmi beş yıllık sanat hayatından seçtiği eserlerini 2007 yılında Arapca "Nur-u Ayni" ve İngilizce "Spoken By The Hand Heard By The Eye" adlı iki ayrı albümde neşretti.

Milletlerarası hat yarışmalarında juri üyelikleri de yapmakta olan Özçay şahsi sergilerinin yanında yurt içi ve yurt dışında yirmiden fazla milletlerarası sergiye iştirak etti. Bilhassa celî yazılarında kullandığı renkli ve şeffaf mürekkeplerle bütün kalem hareketlerini göstererek eserlerine yeni bir boyut kazandırmıştır. Karalama geleneğinde ilk defa uyguladığı celî sülüs ve celî nesih renkli karalamalarla da bu alanda kendi tarzını oluşturdu. Mehmed Özçay'ın yurt içi ve yurt dışındaki muhtelif müze ve koleksiyonlarda, celî sülüs, sülüs, nesih, icâze ve celî dîvânî hat nevîleriyle yazdığı yüzlerce eseri bulunmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN