Arama

Türk lehçelerinde selamlaşma II

Türkler, dünyanın en misafirperver milletidir. Bu minvalde kadim geleneklerden biri olan "misafire gösterilen sonsuz hürmet" kültürümüzün en saygın yapı taşlarından birini temsil etmektedir. Misafirleri hoş söz ve sohbetler ile karşılayan Türk milleti, bu anlamda farklı kelimeler ve sözcükler türetmiştir. İşte, geçmişten günümüze Türk lehçelerinde "hoş geldin" ifadesinin karşılıkları...

GAGAVUZ TÜRKÇESİ

Hoş geldin - Hoş geldiin

🔸 Güneybatı Türk lehçelerindeki Azerbaycan, Türkmen ve Türkiye Türkçeleri kendi arasında pek çok ortak kelimeyi bünyesinde barındırmaktadır ve barındırmaya da devam eder.

🔸 Bu grupta yer alan ve adı çok da zikredilmeyen Gagavuz Türkçesi aslında Türkiye Türkçesi'ne olan yakınlığı ile bilinmektedir.

🔸 Gagavuzlar her ne kadar farklı dine mensup Türkler olsalar da onlarda "Misafire duyulan hürmet" diğer Türklerdeki gibidir. Bu nedenle "Hoş geldiniz/ hoş geldiniz" ifadeleri Gagavuz Türkçesi'nde de aynıdır.

Hoş geldiin ana.

Hoş geldin anne.

UYGUR TÜRKÇESİ

Hoş geldin - Hush kelding

🔸 Güneybatı Türk lehçelerinde "Hoş geldiniz"in karşılıklarını bitirdik, sıra güneydoğu Türk lehçelerinde. Bu grubun asıl iki üyesi bulunur; Özbek ve Uygur Türkçeleri.

🔸 Halen Arap alfabesini kullanmakta olan Uygur Türklerinde, diğer Türklerde olduğu gibi eve gelen her kişi, kutsal sayılır. İşte bu lehçede "Hoş geldin"i, "Hush kelding" ifadesi karşılamaktadır.

Hush kelding menim çirayli dustım.

Hoş geldin benim güzel dostum.

ÖZBEK TÜRKÇESİ

Hoş geldin - Xush kelding

🔸 Güneydoğu Türk lehçelerinden bir diğer olan Özbek Türklerinin konuştuğu lehçe, kendi grubundaki Uygurların Türkçesi ile oldukça benzemektedir. Uygur Türkçesinde "Hoş geldiniz/ hoş geldin" ifadesini "Xush kelding" karşılamaktadır.


Derezeden ay baqadi,
Üyge saçıb kümüş nur, elle.
Ellem sene huş yaqadi,
Uhle, canim, qıl huzur, elle


Pencereden ay bakar,
Eve gümüş nur saçar, ninni,
Ninnim sana hoş gelir,
Uyu canım, bu huzur,ninni

Türk Lehçelerinde ortak kelime "anne"

KAZAK TÜRKÇESİ

Hoş geldin - Qoş kelding

🔸 Güneydoğu Türk lehçelerinden sonra sıra Kuzeybatı Türk lehçeleri grubunda. Bu grup, diğer lehçe gruplarına göre daha fazla Türk lehçesini bünyesinde barındırmaktadır.

🔸 Kazak Türkçesinde bu grupta yaygın olarak en bilinen Türk lehçesidir. Yine dieğr Türklerde olduüu gibi Kazak Türkleri de misafire karşı aynı şekilde özen ve titizlik göstermektedir. Bu lehçede "Hoş geldin", "Qoş kelding" ile karşılık bulmaktadır.

Qoş kelding Bahor! Nomli bayram konçertiga huş keldisizlar!

Hoş geldin Bahar!" Nomli tatil konserine hoş geldiniz!

KIRGIZ TÜRKÇESİ

Hoş geldin - Koş kelding

🔸 Kazak Türkçesi'nden sonra Kuzeybatı yani Kıpçak grubunun en mühim temsilcisi kabul edilen Kırgız Türkçesi'dir. Bu Türkçe Kuzeybatı sınıfında en çok Kazak Türkçesi'ne yakındır.

🔸 Kırgızlar ile Kazakların kullandığı çoğu kelime ortaktır. Örneğin "Hoş geldin" ifadesini Kırgız Türkçesi'nde "Koş gelding" karşılamaktadır.

Koş kelding cakşı menin dosım.

Hoş geldin benim güzel dostum.

Ortak değerlerimiz "baba"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN