Arama

Ruha dokunan şair Edip Cansever hakkında bilinmeyenler

"İkinci Yeni" akımının önemli şairlerinden biri olan Edip Cansever, her gün eksilen insanlığın hüznünü duyumsuyordu. 'Her yalnızlık biraz ihtilal' dizesiyle ruhumuza dokunan şair, kendi deyimiyle düşüncenin şiirini işledi. Soyut, anlamsız, rastlantısal kavramların dışına çıkarak, şiirlerinde toplumsalcı bir anlayış benimsedi. Ölüm yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz.

  • 1
  • 14
Ne zaman doğdu?
Ne zaman doğdu?

"İkinci Yeni" akımının önemli şairlerinden biri olan Edip Cansever, kaybolup giden sokakların, bir küçük mutluluk peşinde direnen ruhların şairiydi. Kavganın tarafı olmaktan çok, her gün eksilen insanlığın hüznünü duyumsuyordu. Sokakların sesini bir başka duyuyordu.

📌 Ne zaman doğdu?

İstanbul'da 8 Ağustos 1928'de dünyaya gelen Cansever, edebiyata henüz çocukken ilgi duydu.

📌İlk şiirini ne zaman, nerede yazdı?

Şiir yazmaya 13 yaşında başlayan Cansever'in ilk şiiri 1944'te İstanbul Dergisi'nde yayımlandı. Ardından birçok edebiyat dergisinde şiirlerine yer verilen Cansever, yaptığı bir açıklamada,"Yeditepe" dergisindeki yayını ise "şiirinin başlangıcı" olarak değerlendirmişti.

  • 2
  • 14
İlk şiirini hangi yazara gösterdi?
İlk şiirini hangi yazara gösterdi?

📌İlk şiirini hangi yazara gösterdi?

İlk şiirlerini Ahmet Hamdi Tanpınar'a gösteren Cansever, İstanbul Erkek Lisesi'nden 1946'da mezun oldu, Yüksek Ticaret Okulunu yarıda bırakarak Kapalıçarşı'da babasından kalan dükkânda halı ve antika eşya ticareti yapmaya başladı.

📌İlk kitabını kaç yaşında yayımladı?

Edip Cansever, Yücel, Fikirler, Edebiyat Dünyası, Kaynak dergilerinde çıkan ilk gençlik şiirlerini topladığı "İkindi Üstü" kitabını 1947'de, 19 yaşındayken okuyucuyla buluşturdu.

1951'de arkadaşlarıyla "Nokta" dergisini çıkarmaya başlayan Cansever, genç şair ve yazarlarla tanışmasını sağlayan dergiyi sekiz sayı çıkardı.

📌 Edip Cansever'den duygu yüklü 77 alıntı

  • 3
  • 14
En çok bilinen şiiri hangisi?
En çok bilinen şiiri hangisi?

📌En çok bilinen şiiri hangisi?

İkinci kitabı Dirlik Düzenlik (1954), "Garip Şiiri"nin etkilerini taşısa da, şairin daha sonra İkinci Yeni'ye uzanacak şiir yaklaşımının ilk ipuçlarını da ortaya koyar. Bu kitaptaki "Masa da Masaymış Ha", Türk şiirinin en çok bilinen örnekleri arasında yer alacaktır.

📌Cansever şiirinin temellerini atan "Yerçekimli Karanfil" adlı kitabı 1957'de yayımlanan şair, bu kitabında söz dizimini ve çağrışım düzenini bozarak, özgün bir şair olmaya yönelir.

Şair, kendine özgü bir şiir dünyası kurduğu kitabıyla 1958'de Yeditepe Şiir Armağanı'nı aldı.

  • 5
  • 14
Usta şair kendisini nasıl tanımlar?
Usta şair kendisini nasıl tanımlar?

📌Usta şair kendisini nasıl tanımlar?

Kendisinin anlatıcı bir şair olduğunu belirten Cansever, "Her şairi bir öteki şairden ayıran birtakım özellikler vardır. Bu özelliklerden biri ya da birkaçı ağır basar. Bu ağır basan özellikler de genel olarak kişiliği belirler. Benim anlatıcı tavrım, şiirin sınırlarını geçmeden ortaya konmuş bir anlatıcı biçimidir." ifadelerini kullanmıştı.

Şiirlerinde kullandığı farklı temalara ilişkin ise Cansever, "Şiirde gözlemin çok büyük rolü var. Deniz, tarih, Anadolu'nun birtakım görülecek yerleri, şaşırtıcı birtakım güzellikler, beni doğa, tarih ve insan ilişkilerine götürdü." değerlendirmesinde bulunmuştu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN