Arama

Edebiyat dergilerinin sayfalarına yansıyan Orhan Veli şiiri

Orhan Veli ve arkadaşlarının ortaya koyduğu yeni şiir anlayışı, edebiyatımızda büyük bir radikal çıkıştı. Garip akımı olarak adlandırılan bu şiir anlayışı, kendi döneminde büyük tartışmalara yol açarken edebiyat dergilerine de yansıdı. Peki, Orhan Veli ve arkadaşlarının "yeni bir soluk" olan şiirleri edebiyat camiasında nasıl karşılandı?

🔸 Yahya Kemal, Ahmet Haşim, Necip Fazıl, Ahmet Hamdi Tanpınar, Faruk Nafiz ve Nazım Hikmet gibi dev isimlerin olduğu bir dönemde, gençlerin var olan edebiyat geleneği içerisinde kendilerini sıyırıp yeni bir edebiyat oluşturabilmeleri için büyük bir çıkışa ihtiyaçları vardı.

🔸 Cumhuriyet devri Türk edebiyatı bu isimlerin elinde altın çağını yaşıyorken, hakim edebiyat geleneğinde en güzel eserler verilmişti ve artık yapılması gereken tek bir şey vardı; "yıkarak" yeni bir edebi kimlik inşa etmeye çalışmak…

🔍 Yediden yetmişe Orhan Veli ve bestelenen şiirleri

  • 4
  • 18
"YAZIK OLDU SÜLEYMAN EFENDİ" İLE EDEBİYAT CAMİASINI SARSAN ORHAN VELİ
YAZIK OLDU SÜLEYMAN EFENDİ İLE EDEBİYAT CAMİASINI SARSAN ORHAN VELİ

🔸 Bunun bilincinde olan genç Orhan Veli çok geçmeden kolları sıvadı, 1938 yılında İnsan dergisinde meşhur "Yazık oldu Süleyman Efendi'ye" dizelerinin yer aldığı Kitabe-i Seng-i Mezar adlı şiirini yayımladı.

🔸 Bu şiirin ardından 1939 Aralık-1940 Ocak'ta Varlık dergisinde, "Şiire Dair" üst başlığıyla "Garip", "Ahenk ve Tasvir" , "Taklit", "Şairane" olmak üzere şiir düşüncelerini anlatan ve takip eden yıllardaki poetik duruşlarının temelini şekillendirecek dört adet makale kaleme aldı.

🔍 Orhan Veli ve ona ait olduğunu bilmediğimiz şarkılar

🔸 Edebiyat camiasına yeni bir soluk getirmek isteyen Orhan Veli, Melih Cevdet Anday ve Oktay Rıfat bir yıl sonra 17 Mayıs 1941 yılında Garip adlı ortak şiir kitabını yayımlamış ve kitabın başına Orhan Veli'nin yazmış olduğu hareketin poetikası niteliğindeki Garip ön sözünü eklemişlerdi. İşte bu tarihten sonra edebiyat camiasında artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı.

🔍 10 maddede Orhan Veli Kanık

  • 6
  • 18
DÖNEMDEKİ BÜTÜN ŞİİR ANLAYIŞLARINA BİR KARŞI DURUŞ
DÖNEMDEKİ BÜTÜN ŞİİR ANLAYIŞLARINA BİR KARŞI DURUŞ

🔸 Garip dönemindeki şiir anlayışlarına apaçık bir tepkiydi. Garipçiler şiirde her türlü kurala ve belirli kalıplara karşı çıkmış, şiirde ölçü, kafiye ve dörtlüğün gereksiz olduğunu savunmuş, şiirde şairaneliği, mecazlı söyleyişi ve söz sanatlarının kullanılmasını kabul etmemişlerdi.

🔸 Süslü, sanatlı dile karşı çıkıp şiir dilini konuşma diline yaklaştırmışlardı. Ayıca şiirin konusunu genişletmişler ve şiirde o güne kadar işlenmemiş konuları ele almışlar, söz gelimi şiire "küçük insan"ı sokmuşlardı.

🔍 Orhan Veli Kanık'tan 25 unutulmaz alıntı

🔸 Orhan Veli'nin gerek Varlık dergisinde yayımlanan dört makalesi gerek Garip ön sözü ve bu hareketin şiirleri, dönemin matbuat dünyasında da büyük yankılar uyandırdı.

🔸 Edebiyatımızda şiir eleştiri tarihine bakıldığında "Garip hareketi" kadar tepki ile karşılanan bir başka harekete daha tesadüf edilemez.

🔸 Hareketin üç şairi de Orhan Veli, Melih Cevdet, Oktay Rıfat ilk şiirlerini Varlık'ta yayınladıkları günden itibaren sık sık eleştiriye maruz kalmışlardı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN